Τζο Νέσμπο: τα αστυνομικά του μυθιστορήματα κατέκτησαν τη Μ. Βρετανία

tzo-nesmpo-ta-astunomika-tou-muthistorimata-katektisan-ti-m-bretania

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, ο ήρωας των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Τζο Νέσμπο, έχει γίνει πλέον διάσημος και στους βρετανούς αναγνώστες.

Ο νορβηγός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Tζο Νέσμπο έχει αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες και στο αγγλόφωνο κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων του στη Μ. Βρετανία ξεπέρασαν 717.000 αντίτυπα και το ρεκόρ αυτό τον έχει εκτοξεύσει στη λίστα των μπεστ σέλερ. Έχει ήδη ξεπεράσει τα αντίστοιχα δημοφιλή μυθιστορήματα του Στιγκ Λάρσον, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος.

Το μυθιστορηματικό alter ego του Νέσμπο, ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Μερικές από τις περιπέτειες του καλτ αυτού ήρωα τις έχουμε ήδη γνωρίσει μέσα από το μυθιστόρημα του Νέσμπο «Νέμεσις», ενώ η παρουσία του στα ελληνικά βιβλιοπωλεία θα έχει και συνέχεια: τον Οκτώβριο αναμένουμε το επόμενο βιβλίο της σειράς, «Το αστέρι του διαβόλου» (εκδ. Μεταίχμιο).

Λίγα λόγια για τον Τζο Νέσμπο

Ο Τζο Νέσμπο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο και μεγάλωσε στο Μόλντε της Νορβηγίας. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997, σε ηλικία 37 χρονών, κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «The Bat Man», το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 8.500.000 αντίτυπα και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 40 χώρες.

Είναι ο πιο γνωστός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στη Νορβηγία και ένας από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών της Ευρώπης. Έχει τιμηθεί με αρκετά λογοτεχνικά βραβεία, όπως τα «The Riverton Prize» (1997), «The Glass Key»(1998), «The Bookseller's Prize» (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του «Νέμεσις» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Ζει μόνιμα στο Όσλο και μόλις κυκλοφόρησε το ένατο μυθιστόρημά του.

Πληροφορίες: «Νέμεσις» του Τζο Νέσμπο, μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη, εκδ. Μεταίχμιο.