Γνωρίστε την Κύπρια εικαστικό που εξέθεσε έργα της στην Caelum Gallery της Νέας Υόρκης

thekla-papadopoulou1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Μιλήσαμε με τη Θέκλα Παπαδοπούλου, μία από τους 20 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που επελέγησαν στα πλαίσια του πρότζεκτ Art Takes Manhattan για να προβάλλουν έργα τους στην έκθεση Extended Consciousness της Caelum Gallery.

Πριν από μερικούς μήνες, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Art Takes Manhattan προκήρυξε open call για επαγγελματίες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με σκοπό να φέρει σε επαφή το έργο τους με την μεγαλύτερη αγορά τέχνης του κόσμου, αυτήν της Νέας Υόρκης. Βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να αναδείξει το πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η σύγχρονη τέχνη στις διάφορες γωνίες του πλανήτη. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος εκατοντάδες καλλιτέχνες από περισσότερες από 130 χώρες, ωστόσο μόνο 20 από αυτούς πέρασαν στην τελική φάση, αυτήν του επάθλου. Και ποιο ήταν το έπαθλο; Η συμμετοχή και των 20 καλλιτεχνών στην ομαδική έκθεση Extended Consciousness που θα λάμβανε χώρα στην επιδραστική Caelum Gallery του Μανχάταν.

Κατά την τριήμερη έκθεση (3-6 Μαρτίου 2016), οι 20 φιναλίστ ήρθαν αντιμέτωποι με μια μοναδική ευκαιρία: να δείξουν τα καλλιτεχνικά τους πονήματα σε ένα τεράστιο κοινό κυνηγών ταλέντων, συλλεκτών, ακολούθων των καλλιτεχνικών εξελίξεων ή απλώς φίλων της σύγχρονης τέχνης. 

Ανάμεσα στους 20 καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για να προβάλλουν τα έργα τους στο μεγαλύτερο art market του κόσμου, ήταν και η Κύπρια εικαστικός Θέκλα Παπαδοπούλου. Εκεί, η Θέκλα εξέθεσε τέσσερις πίνακές της από τη σειρά έργων After Εffect, έργα δυναμικά και ονειρικά, βαθιά επηρεασμένα από τη φύση. Τρεις μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, εμείς μιλήσαμε με την καλλιτέχνη για τη σπουδαία διάκριση, τον καλλιτεχνικό της κόσμο αλλά και το ρόλο του καλλιτέχνη μεταξύ άλλων.

Πώς αισθάνθηκες με τη σπουδαία διάκριση και πώς έφτασες ως εκει;

Μου έδωσε μεγάλη χαρά αλλά και πολλή ενέργεια και ώθηση για ακόμα περισσότερη δουλειά. Για να φτάσω ως εκεί χρειάστηκε μια διαδικασία συνεχούς πραγμάτωσης και έρευνας, σκληρή δουλειά και επιμονή. Είμαι αισίοδοξος άνθρωπος και δεν τα βάζω κάτω εύκολα. Δεν πιστεύω στην τύχη, αντιθέτως θεωρώ ότι αν θες περισσότερη τύχη, τότε πρέπει να κυνηγήσεις περισσότερες ευκαιρίες.

Μίλησέ μας για τα έργα σου που ταξίδεψαν μέχρι την Caelum Gallery. Τί πιστεύεις πως διέκριναν στους πίνακές σου και τους ξεχώρισαν;

Στην Caelum Gallery παρουσίασα 4 πίνακες μου από την σειρά “After effect”. Θέλω να πιστεύω ότι ξεχώρισαν τους πίνακες μου γιατί διέκριναν ειλικρίνεια στη δουλεία μου, η οποία είναι για μένα βασικός κανόνας στην τέχνη.

Έργο από τη σειρά After Effect

Έχεις εκθέσεις ξανά έργα σου εξωτερικό;

Ναι, είχα εκθέσει πριν 2 χρόνια στο Λονδίνο, στη Brick Lane Gallery και τον περασμένο Οκτώβριο στην Gallery 76, Dubai International Art Centre στα πλαίσια του διαγωνισμού DonkeyArtPrize2015  για τον οποίο είχε επελεχθή η δουλειά μου ανάμεσα στους φιναλίστ.

Και πώς βιώνεις αυτή την εμπειρία κάθε φορά;

Το να εκθέτεις στο εξωτερικό είναι τρομερή εμπειρία ειδικά για ένα καλλιτέχνη σαν και μένα που κατάγομαι από μια μικρή πολή ενός μικρου νησιού. Είναι σαν να ανοίγεις τα φτερά σου σε ένα καινούργιο κόσμο ανακαλύψεων και κατακτήσεων.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την τέχνη; Yπήρχε κάποιο στοιχείο στο περιβάλλον που μεγάλωσες και σ' επηρέασε;

Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αν και η μαμά μου υποστηρίζει ότι άρχισα να ζωγραφίζω ακόμα πιο πριν! Θυμάμαι μικρή να ζωγραφίζω τα πάντα. Το τραπεζάκι στο σαλόνι, τους τοίχους, τις πέτρες, τα ρούχα μου. Πιστεύω ότι αυτό που με επηρέασε είναι το γεγονός ότι δεν προσπάθησε ποτέ η οικογένεια μου να με περιορίσει, να με σταματήσει. Αντιθέτως είχα πολλή ενθάρρυνση και στήριξη.

Έργο από τη σειρά After Effect

Στo mission statement σου αναφέρεις πως «το τοπίο είναι το σημείο εκκίνησης για τον προσωπικό μας διάλογο με το φυσικό κόσμο». Πώς διαμορφώθηκε αυτή η άποψη;

Χρησιμοποιώ το ίδιο το τοπίο ως αφετηρία. Εμπνέομαι από το μυστήριο που περιβάλλει το φυσικό τοπίο αλλά και από ατμόσφαιρες, από φανταστικά τοπία και από στιγμές, μνήμες, υφές η ακόμα και μυρωδίες που συνδέονται άμεσα με τις εμπειρίες μου.

Πορτρέτα και γενικά νατουραλιστικά μοτίβα θα δούμε από σένα;

Δεν το αποκλείω, είμαι ανοιχτή σε προκλήσεις απλά με ενδιαφέρει η δουλειά να είναι ειλικρινής και αληθινή.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά και ποιες οι τεχνικές που προτιμάς;

Απολαμβάνω τον πειραματισμό και γι’ αυτό οι πίνακές μου βασίζονται σε ποικίλες τεχνικές στις οποίες χρησιμοποιώ διάφορα υλικά όπως η άμμος, το βιτρό, η λαδομπογιά, το ακριλικό, το βερνίκι, η σύνθεση κολλάζ και άλλα τυχαία υλικά. Συνθέτω αυτά τα ανόμοια μεταξύ τους υλικά για να δημιουργήσω πλούσια υφή και μνημειώδες -και πολλές φορές παράξενα αινιγματικό- αποτέλεσμα.

Έργο από τη σειρά After Effect

Από πού αντλείς έμπνευση; Οι κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις σε επηρεάζουν ως καλλιτέχνη;

Πέρα από την κοινωνική προσέγγιση, σίγουρα υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο στο έργο. Η έμπνευση μου προέρχεται από την επαφή μου με ότιδηποτε και όποιοδήποτε. Από ένα μουσικό κομμάτι, μια ταινία,  μια συζήτηση ή ακόμα και από μια μυρωδία ή μια στιγμή.

Πιστεύεις πως ο καλλιτέχνης οφείλει να παρεμβαίνει στην κοινωνία μέσω του έργου του ή είναι δύο ασύνδετα κεφάλαια;  

Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι ειλικρινής και η δουλειά του να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατό περισσότερο αυτά που βιώνει ή που νιώθει. 

Τα μοτίβα και τα χρώματα που χρησιμοποιείς στους πίνακές σου δημιουργούν μια αίσθηση ταξιδιού, νοσταλγίας και ονείρου. Τί ρόλο παίζουν αυτές οι λέξεις στη ζωή σου;

Παίζουν βασικό ρόλο στη ζωή μου γιατί σαν άνθρωπος είμαι ονειροπόλα και ρομαντική, αναζητώ μικρές πηγές αισιοδοξίας από παντού. Κυνηγώ τα όνειρα μου και δεν τα εγκαταλείπω. Το πείσμα γίνεται κίνητρο!

Ξέρω πως ετοιμάζεις ατομική έκθεση. Τί θα δούμε εκεί;

Ναι, ετοιμάζω την δεύτερη ατομική μου έκθεση με τίτλο Fragments/ Θραύσματα. Θα παρουσιάσω μια καινούργια σειρά έργων όπου κυριαρχεί το κολάζ . Έχω μελετήσει έννοιες όπως η αναδρομή, η προέλευση, η συνθήκη στάσης και ο επανακαθορισμός. Για μένα η ιδέα του να αποκλειστεί κάτι από το περιβάλλον του (κόβωντάς το) και αφού κρατηθεί ατόφιο να επανατοποθετηθεί δίπλα από άλλες ατόφιες έννοιες δημιουργώντας νέο νόημα ή έστω αναζητώντας το είναι απείρως γοητευτική. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Αποκάλυψη, στη Λευκωσία στις 8 Απριλίου μέχρι τις 26 Απριλίου 2016.

Έργο από τη σειρά Fragments

Η Θέκλα Γεωργίου Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1978 στη Λεμεσό αλλά ζει μόνιμα στη Λάρνακα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Urbino, στο εργαστήρι του καθηγητή Μούντουλα. Εργάζεται στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας ως καθηγήτρια τέχνης, ενώ παράλληλα διατηρεί τη δικό της εργαστήρι, το Atelier di Pittura. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασιλείο και στο Ντουμπάι.