Το «Κορίτσι με το τατουάζ» κερδίζει το Χόλιγουντ

to-koritsi-me-to-tatouaz-kerdizei-to-xoligount

ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ως ηρωίδα του Στίγκ Λάρσον, η Ρούνεϊ Μάρα «εισχωρεί» δυναμικά στο καλλιτεχνικό στερέωμα, έχοντας ήδη κερδίσει κοινό και κριτικούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ήταν υποψήφια για το πρώτο βραβείο στις Χρυσές Σφαίρες, στην κατηγορία καλύτερης δραματικής ηθοποιού για την ταινία «Το κορίτσι με το Τατουάζ». Η Ρούνεϊ Μάρα κατάφερε να μεταμορφωθεί από το στιλάτο κολεγιοκόριτσο του δισεκατομμυριούχου του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ στο «Social Network», σε εκκεντρική και σκοτεινή Λίζμπετ Σαλάντερ, στο «Κορίτσι με το τατουάζ».

Όταν ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ αποφάσισε να μεταφέρει στην οθόνη το μπεστ σέλερ του Στίγκ Λάρσον, «Το κορίτσι με το τατουάζ», δεν είχε ούτε κατά διάνυα υπολογίσει ότι η μετέπειτα πρωταγωνίστριά του θα ήταν η άγνωστη τότε Ρούνεϊ Μάρα.

Ο ρόλος της εκκεντρικής, κακοποιημένης χάκερ Λιζμπετ Σαλάντερ, ήταν η πρόκληση και ταυτόχρονα η ευκαιρία της Μάρα για να κερδίσει μια θέση στο Χόλιγουντ. Ωστόσο ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης του «The Social Network», δεν είχε ιδέα ότι η πρωταγωνίστριά του ήταν ακριβώς κάτω από τη μύτη του. Η Μάρα είχε ήδη κάνει οντισιόν για τον Φίντσερ και είχε παίξει ένα μικρό ρόλο ως η φίλη του δισεκατομμυριούχου του Facebook Mαρκ Ζούκεμπεργκ στο «Social Network». Ο ρόλος ήταν τελείως αντίθετος με αυτόν στο διάσημο μυθιστόρημα του Λάρσον, καθώς στο «Social Network» η Μάρα υποδύθηκε ένα κορίτσι του κολεγίου, με ανατροφή και ήθος. Και αυτή η εικόνα πλησιάζει περισσότερο την προσωπική ζωή της ηθοποιού η οποία ουδεμία σχέση είχε με το «διαταραγμένο» κορίτσι με το τατουάζ.

Παρόλα αυτά η «αποκάλυψη» της Μάρα ήρθε και ο ρόλος της Σαλάντερ αποτελεί μέχρι στιγμής την κορυφαία στιγμή της στην κινηματογραφική της καριέρα. Ωστόσο η ίδια δηλώνει ότι πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη και απαιτητική δουλειά που έκανε ποτέ ως ηθοποιός και νιώθει ιδιαίτερα τυχερή επειδή της δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Βέβαια η «μετάβαση» σε σκοτεινή και μοναχική Σαλάντερ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η Μάρα έπρεπε να μάθει να οδηγεί μοτοσικλέτα, να κάνει skateboard, και όσο για την εμφάνισή της έπρεπε να υποβληθεί κυριολεκτικά σε μία σωματική μεταμόρφωση, κόβοντας τα μακριά μαλλιά της, βάφοντάς τα μαύρα, λευκαίνοντας τα φρύδια της και κάνοντας piercing σε αρκετά σημεία του σώματος της. Ωστόσο το δύσκολο μέρος ήταν να μπει στην ψυχοσύνθεση της ιδιαίτερα απαιτητικής ηρωίδας του Στίγκ Λάρσον, κάτι που ως φαίνεται κατάφερε με επιτυχία δικαιώνοντας τον Ντέιβιντ Φίντσερ για την επιλογή του.

Η «απόσβεση» των κόπων της Μάρα βέβαια, βρίσκεται ήδη στα σκαριά έχοντας μπει στα «σημειωματάρια» των μεγάλων σκηνοθετών. Μέσα στο 2012 έχει κλείσει να εμφανιστεί στο πλευρό των Ράιαν Γκόσλινγκ και του Κρίστιαν Μπέιλ στην ταινία «Lawless» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τέρενς Μάλικ.