Κορσική: ρίχνουμε φως στα καλύτερα σημεία ενός νησιού με τεράστια ποικιλομορφία

ajaccio-korsiki

Το Ajaccio,  η πρωτεύουσα της Κορσικής

ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Είναι το 4ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ιταλία, ανήκει στη Γαλλία από το 1768, είναι η γενέτειρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και διατηρεί τη δική του μοναδική κουλτούρα, προσελκύοντας κάθε χρόνο γύρω στα 3 εκατομμύρια τουρίστες. Κι όλοι τους τριγυρνούν στις όμορφες τοποθεσίες που ετοιμαζόμαστε να ανακαλύψουμε.

Η Κορσική φημίζεται για την άγρια φύση της, για τη γεωγραφική της ποικιλομορφία, που σε απόσταση 30 λεπτών, το τοπίο μπορεί να αλλάξει από παραθαλάσσιες πόλεις και όμορφους κόλπους, σε εξωπραγματικές κοιλάδες, πυκνά δάση και αινιγματικά ορεινά χωριά και για τον χαρακτήρα της, που τη διαφοροποιεί από τη Γαλλία στην οποία ανήκει. Μέσα σε όλα τα καλά της, βέβαια, έχει κι ένα κακό, κι αυτό είναι η βία. Η Κορσική κατέχει ευρωπαϊκό ρεκόρ στους… φόνους, με περίπου 20-25 δολοφονίες να έχουν πραγματοποιηθεί ετησίως την προηγούμενη δεκαετία.

Προσπερνώντας το μελανό της σημείο, ας ρίξουμε μια ματιά στις ομορφιές της, φυσικές και μη, αυτές που συγκλονίζουν κάθε χρόνο τα 3 εκατομμύρια τουριστών.

Οι φυσικές της ομορφιές

Aiguilles de Bavella: Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της Κορσικής, είναι οι μυτερές κορυφές (aiguilles σημαίνει βελόνες), οι οποίες φτάνουν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1600 μέτρων και τα χρώματά τους ποικίλουν. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και τα άγρια ορεινά πρόβατα (mouflon), τα οποία περιφέρονται στην περιοχή.

Φύση, βουνό και θάλασσα στη Réserve Naturelle de Scandola

Réserve Naturelle de Scandola: Σε αυτή την πανέμορφη, προστατευμένη περιοχή δεν υπάρχει πρόσβαση με όχημα, ούτε μονοπάτι –ο μόνος τρόπος για να φτάσει κάποιος είναι από τη θάλασσα. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και είναι ένα ευλογημένο κομμάτι γης με εξαιρετική άγρια φύση, τόσο πάνω, όσο και κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

La Castagniccia: Κατευθυνθείτε ανατολικά του νησιού, για να βρεθείτε μπροστά σε πράσινα λιβάδια, οικισμούς ακατοίκητους και υπέροχη θέα με τεράστιο ορίζοντα.

Παραλίες: Στην Κορσική, αν μη τι άλλο, θα βρείτε εκθαμβωτικές παραλίες. Ανάμεσα στις πιο όμορφες είναι οι πιο νότιες παραλίες Tamaricciu, Rondinara, που σχηματίζει έναν σχεδόν ολόκληρο κύκλο άμμου, και η Palombaggia, κοντά στο Porto-Vecchio, με βράχους απαλού ροζ, ρηχά τιρκουάζ νερά και λεπτή άμμο. Για άρωμα παραδείσου, σας περιμένει το νησάκι Île Lavezzi, όπου μπορείτε να φτάσετε από το Bonifacio και το Porto Vecchio.

Το ιδιαίτερο Bonifacio

Άλλα αξιοθέατα

Bonifacio: Το γοητευτικό αυτό λιμάνι χαρακτηρίζεται από στενά δρομάκια, μεσαιωνικά σπίτια και εκκλησίες, όλα χτισμένα πάνω στα επίπεδα βράχια στα 60 μέτρα από τη θάλασσα.

Terra Vecchia: Η καρδιά και ψυχή της Bastia, βορειοανατολικά της Κορσικής, αποτελεί έναν ιστό από στενά δρομάκια. Στην πλατεία του Δημαρχείου κάθε Σαββατοκύριακο στήνεται μια ζωντανή αγορά που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος κι ένα τετράγωνο προς τα δυτικά, βρίσκεται η μπαρόκ εκκλησία της Αμώμου Σύλληψης, Chapelle de l’Immaculée Conception, με τον εντυπωσιακό θόλο της, που φιλοξένησε για λίγο και την αγγλο-κορσικανή βουλή το 1795. Πιο βόρεια βρίσκεται η Chapelle St-Roch, με όργανο του 18ου αιώνα.

Το όμορφο Calvi

Calvi: Το φως στο Calvi είναι ακόμη πιο λαμπερό, τα χρώματα πιο έντονα και τόσο το μίνι παλάτι La Villa στις αποχρώσεις του dusty rose, όσο και το πανδοχείο Auberge Relais La Signoria προσφέρουν πανοραμική θέα της πλούσιας κοιλάδας και του φρουρίου του 13ου αιώνα. Εκεί μπορείτε να σχεδιάσετε διάφορες εκδρομές και δραστηριότητες, όπως ιππασία, ψάρεμα, γκολφ ή εξορμήσεις με καραβάκι, που συνήθως οργανώνουν τα ξενοδοχεία. Ή απλώς να χαλαρώσετε σε μια πανέμορφη συναυλία.

Μουσεία: Στην πρωτεύουσα της Κορσικής, Ajaccio, θα βρείτε το σπίτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, όπου ο ίδιος πέρασε 9 χρόνια από τη ζωή του. Στο Corte θα βρείτε το Museu di a Corsica, ένα μουσείο must για όσους ενδιαφέρονται για την κουλτούρα της Κορσικής, αφού εκεί φιλοξενούνται εκθέσεις με παραδοσιακά αντικείμενα, χειροτεχνίες κ.ο.κ. Στο Palais Fesch–Musée des Beaux-Arts στο Ajaccio θα βρείτε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές από ιταλικούς πίνακες ζωγραφικής εκτός του Λούβρου.