Δισκοκριτική: «Inni» Sigur Ros

diskokritiki-inni-sigur-ros

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μερικά από τα πανέμορφα μουσικά δημιουργήματα της τετραμελούς παρέας από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας Sigur Ros, περιέχει το διπλό άλμπουμ υπό το τίτλο «Inni», που δημιουργήθηκε έπειτα από τρία χρόνια δισκογραφικής σιγής.

Τα 15 συνολικά τραγούδια -που συνθέτουν το πρώτο live cd του συγκροτήματος-προσφέρουν 105 λεπτά μοναδικής μουσικής απόλαυσης, και σε συνδυασμό με ένα dvd που τα συνοδεύουν αποτελούν μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. Κομμάτια πλημμυρισμένα από ambient, post-rock και folk ηχητικές αποχρώσεις δημιουργούν εικόνες και διαθέσεις πλούσιες σε συναισθήματα, αποκαλύπτοντας την τεράστια δύναμη που έχει η μουσική.

Η μπάντα -μέσα από το παίξιμό της- φανερώνει ότι βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα, ενώ η απόδοση των τραγουδιών αγγίζει υψηλά επίπεδα, αποκαλύπτοντας την μοναδική μαγεία που μπορεί να προσφέρει μια ζωντανή εμφάνιση όπως αυτή στο Alexandra Palace του Λονδίνου, από όπου και προέρχεται το υλικό του «Inni».

Στις κινηματογραφικές εκτελέσεις των «Svefn-g-englar», «E-Bow», «Festival», «Hafsol Glósóli» και «All Alright» έρχεται να προστεθεί και το εξάλεπτο ακυκλοφόρητο «Luppalagid», το οποίο σίγουρα θα το συναντήσουμε μελλοντικά στο soundtrack κάποιας ταινίας, θεατρικής παράστασης ή σε κάποια διαφήμιση, όπως έχει συμβεί με τα περισσότερα από τα τραγούδια των Sigur Ros.

Από τις επισημάνσεις της ακρόασης, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στην ιδιαίτερα λυρική και συναισθηματικά φορτισμένη απόδοση των αγγελικών φωνητικών από τον Jonsi Birgisson καθώς και στο γενικότερα πιο δυνατό παίξιμο των οργάνων, με τα οριακά άγρια ντραμς να συναντάνε τρελές κιθάρες που τις χαϊδεύουν ατίθασα δοξάρια τσέλου σε υπέροχα τραγούδια που διαθέτουν πρόλογο, κυρίως θέμα και σαφή επίλογο.

Το dvd που συμπεριλαμβάνει το διπλό άλμπουμ είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά του Καναδού σκηνοθέτη Vincent Moriset, ο οποίος αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό -που σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε στημένο γύρισμα- την απόλυτη μουσική ατμόσφαιρα που αποπνέει η μπάντα στις ζωντανές εμφανίσεις της. Χωρίς να υπάρχει κάποιο πολύχρωμο φανταχτερό φόντο και με λήψεις που δεν θυμίζουν στημένο εμπορικό γύρισμα, μπορεί να προσφέρει ένα πολύ καλό δείγμα για το τί μπορεί να βιώσει όποιος βρεθεί σε μια συναυλία των Sigur Ros.

Τα 75 λεπτά που διαρκεί το οπτικό υλικό και τα εννιά κομμάτια που προβάλλονται μέσα σ’ αυτό μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσουν –όσοι ακόμα δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν- τον μαγικό κόσμο της μουσικής μαγείας, μιας μπάντας που πιστεύουμε ότι έχει να δώσει πολλά ακόμα.

Σίγουρα θα έχουμε πολλά να πούμε ξανά για το αγαπημένο ισλανδικό συγκρότημα την ερχόμενη άνοιξη, καθώς τα μέλη υποσχέθηκαν ότι τότε θα έχουν έτοιμη την νέα τους δουλειά η οποία δεν θα έχει συγγενικές σχέσεις με τις προηγούμενες, καθώς θα κινηθεί σε πιο μινιμαλιστικό και εσωστρεφές ύφος.

Καλλιτέχνης: Sigur Ros

Album: «Inni»

Label: XL/Young Turks

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης