Διάκριση για το «Το σχέδιο Σωτηρία» της Λουκίας Ρικάκη

Η Λουκία Ρικάκη, με αφετηρία μια εικαστική έκθεση, ξετυλίγει στο νέο της ντοκιμαντέρ την ιστορία του νοσοκομείου Σωτηρία.

Το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη «Το σχέδιο Σωτηρία» απέσπασε την ειδική διάκριση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, ενώ θα το δούμε σε λίγες μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (από τις 20 Οκτωβρίου) και στον κινηματογράφο Τριανόν (από τις 27 Οκτωβρίου).

Το θέμα του βασίζεται στην έκθεση «Το εικαστικό σχέδιο Σωτηρία: μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο» που είχε πραγματοποιηθεί στο ιστορικό νοσοκομείο Σωτηρία.

Πρόκειται για μια ταινία που σύμφωνα με τη δημιουργό της, είναι «μια υλοποιημένη συλλογικότητα, εκατό εικαστικών καλλιτεχνών, δεκάδων λειτουργών δημόσιας υγείας και ορισμένων κινηματογραφιστών». Στους διαδρόμους του νοσοκομείου Σωτηρία που για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως σανατόριο, πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, ενώ οι μοίρες των ασθενών του διασταυρώθηκαν και με τα πιο δραματικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η Λουκία Ρικάκη αποδέχτηκε συγκινημένη το βραβείο από το φεστιβάλ Χαλκίδας και σχολίασε: «ευχαριστώ την κριτική επιτροπή που με αυτή την πολύ ειδική διάκρισή της διακρίνει αυτό ακριβώς που θέλαμε να αναδείξουμε με αυτή την ταινία. Ότι το σχέδιο Σωτηρίας είναι εφικτό. Ότι σε αυτό το εθνικό και διεθνές ζοφερό τοπίο υπάρχουν Έλληνες που εργάζονται ταπεινά και άοκνα και προσφέρουν γενναιόδωρα μια νότα αισιοδοξίας. Η ταινία αποτελεί την καταγραφή και τον ύμνο σε μια πολύ σπουδαία υλοποιημένη συλλογικότητα…Ας κοπάσουν οι αέναες γκρίνιες και δεισιδαιμονίες και ας σκύψουμε με προσοχή σε ό, τι θετικό γίνεται από ανθρώπους όμορφα πρόθυμους σε όλον τον κοινωνικό ιστό. Είναι εκείνοι που φτιάχνουν τη διαφορά, που χαμογελούν με άλλο τρόπο, που φροντίζουν και νοιάζονται για τον διπλανό με ξεχωριστό συναίσθημα και αποτελεσματική ανθρωπιστική δράση. Αυτοί οι άνθρωποι στέκονται σιωπηλά αλλά η δράση τους είναι εξαιρετικά ηχηρή και είναι εκείνοι που περιθάλπουν τις αξίες της ζωής».

Η γνωστή σκηνοθέτις μας θύμισε επίσης τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου: «κόσμε όσο κι αν πονάς/όλα ξαναρχίζουν/ όλα γίνονται δικά σου». Αύριο το μεσημέρι (11/10, ώρα: 12:30), στο βιβλιοπωλείο Ιανός, η Λουκία Ρικάκη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταινία της και τη διαδικασία των γυρισμάτων.

Πληροφορίες: «Το σχέδιο Σωτηρία» θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 20 Οκτωβρίου και στον κινηματογράφο Τριανόν από τις 27 Οκτωβρίου.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • ΣΙΝΕΜΑ