Πήγαμε: «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι στο Μέγαρο Μουσικής

«Τι είναι προτιμότερο: Η ευτελής ευτυχία ή τα υψηλόφρονα μαρτύρια;» Όποιος έχει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει λόγο να παρακολουθήσει το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι που ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής ως τις 31 Μαρτίου.

Οι υπόλοιποι, θα δουν μια παράσταση συγκλονιστική και θα φύγουν με περισσότερες υπαρξιακές αγωνίες να βαραίνουν τους ώμους τους.

Μέσα από τον «αντιήρωά» του, ο Ντοστογιέφσκι αποδομεί ανελέητα το κοινωνικό οικοδόμημα, ξεγυμνώνει τον άνθρωπο από κάθε περίβλημα ηρωισμού και αλτρουισμού και δεν διστάζει να τον εξισώσει με τα έντομα. Για να τον χτίσει πάλι από την αρχή.

Το έργο βαθιά φιλοσοφικό, πυκνό και οδυνηρό. Η μεταφορά του στο σανίδι από τον Πάνο Αγγελόπουλο πραγματικός άθλος. Θέλει σθένος και γερό στομάχι για να συνδιαλλαγεί κανείς με τα «υψηλόφρονα» και, συνεπώς, βασανιστικά ερωτήματα που θέτει ο ρώσος συγγραφέας.

Τι είναι ηρωισμός, γενναιότητα; Μήπως δεν είναι τίποτε άλλο από βλακεία; Μήπως δειλία είναι τελικά η υπερβολική επίγνωση; Αυτά διερωτάται ο πρωταγωνιστής, ο κάτοικος του Υπογείου, τον οποίο ενσαρκώνει ο Γιάννης Θωμάς.

Με την εξαιρετική ερμηνεία του, κ. Θωμάς παρασύρει τον θεατή στη σκοτεινή, δαιδαλώδη διαδρομή του πρωταγωνιστή. Εάν θα καταφέρει ο θεατής να βγει από το τούνελ και να δει φως, είναι θέμα προσωπικό για τον καθένα.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όσοι δουν την παράσταση θα κάνουν την εσωτερική τους διαδρομή. Και θα νιώσουν ότι «σηκώθηκαν» ένα σκαλί ψηλότερα. Όπως συμβαίνει, εξάλλου, σε κάθε καλή θεατρική παράσταση.

ΒΑΣΩ ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • ΘΕΑΤΡΟ