Έξι δάση του πλανήτη που μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι

dark-hedges-dasos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Κάποιες εκτάσεις στον πλανήτη δείχνουν σαν να είναι τόσο εκτός πραγματικότητας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικό κινηματογραφικό σετ για ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Εμείς επιλέξαμε έξι δάση που μοιάζουν βγαλμένα από όνειρο και σας τα παρουσιάζουμε.

The Dark Hedges, Ballymoney, Βόρεια Ιρλανδία
Άλλο ένα δάσος που εκτείνεται αριστερά και δεξιά ενός δρόμου κι έχει όνομα που θυμίζει μυθιστόρημα φαντασίας. Το δάσος αυτός δημιουργεί ένα φυσικό τούνελ που μοιάζει σαν να οδηγεί σε κάποια μυστηριώδη περιπέτεια, με σειρές από οξιές να δημιουργούν κάτι σαν φράχτη. Τα δέντρα φυτεύτηκαν εκεί τον 18ο αιώνα από μια οικογένεια που είχε εκεί την έπαυλή της, αλλά τελικά οδήγησαν σε αυτό το δάσος... φαντασίας. Οι λάτρεις του Game of Thrones, μάλιστα, ίσως το αναγνωρίζουν, αφού από εκεί πέρασε η Arya Stark στις αρχές της 2ης σεζόν.

Δάσος Wistman, Devon, Αγγλία
Το δάσος αυτό βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αγγλίας, κατακλύζεται από βρύα και πρασινάδες και μοιάζει σαν να μην το έχει επισκεφτεί άνθρωπος για αιώνες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι στο έδαφός του υπάρχει πλήθος ογκόλιθων που δυσκολεύουν κάποιον να το διασχίσει, ακόμη κι αν δεν ήταν καλυμμένοι με βρύα. Τα δέντρα που «ξεφυτρώνουν» ανάμεσα σε αυτούς τους ογκόλιθους δίνουν μια ακόμη πιο μαγική ατμόσφαιρα στο δάσος.

Δάσος Gryfino, Πολωνία
Αυτό το παράξενο πολωνικό δάσος μοιάζει σαν να του έχουν κάνει μάγια, αφού οι κορμοί όλων του των δέντρων έχουν σχήμα αγκιστριού. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά γιατί αυτά τα δέντρα έχουν τέτοιες… καμπύλες, αλλά η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι κάποιος αγρότης κατάφερε να τα «εκπαιδεύσει» να μεγαλώνουν με αυτό το σχήμα, ούτως ώστε να τα αξιοποιήσει για έπιπλα, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Εναλλακτική θεωρία: μάγια.

Puzzlewood, Coleford, Αγγλία
Το Puzzlewood of Gloucestershire είναι από τα πιο παραμυθένια δάση και θεωρείται, μάλιστα, ότι έχει εμπνεύσει και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ενώ ακόμη και η ονομασία του είναι ιδιαίτερη. Πρόκειται για ένα πυκνό δάσος, με στενά μονοπάτια, βράχια καλυμμένα με βρύα και αιωνόβια δέντρα, με ετοιμόρροπες γέφυρες και ξύλινα περάσματα, που σίγουρα αφήνει μια αίσθηση παραμυθιού σε όποιον το αντικρύσει.

Εθνικό Πάρκο Zhangjiajie, Zhangjiajie Shi, Κίνα
Στην επαρχία Hunan της Κίνας, το Zhangjiajie National Forest Park είναι μια σουρρεαλιστική εικόνα από κωνοειδείς πέτρινες κορυφές, με το πράσινο να ξεπηδά από κάθε ρωγμή τους. Στην κορυφή τους υπάρχει δάσος, με ρυάκια και φαράγγια και αν έχετε δει το «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, θα καταλάβετε από πού εμπνεύστηκε μέρη του πλανήτη Pandora. Ένα από τα κωνοειδή υψώματα του πάρκου, μάλιστα, έχει μετονομαστεί σε “Avatar Hallelujah Mountain”.

Λεωφόρος των μπαομπάμπ, Morondava, Μαδαγασκάρη
Όσοι έχουν διαβάσει τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σίγουρα έχουν ακουστά αυτά τα πολύ ιδιαίτερα δέντρα, τα περισσότερα είδη των οποίων είναι εγγενή στη Μαδαγασκάρη. Εκεί έχουν και τη δική τους «λεωφόρο», ένα δρόμο με μπαομπάμ δεξιά και αριστερά, που μοιάζει εξωπραγματικός. Πολλά, μάλιστα, από τα δέντρα της περιοχής είναι πάνω από 800 ετών και μοιάζουν σαν να έχουν φυτρώσει σε κάποιο εξωγήινο οικοσύστημα.