Ποιος δεν θέλει να γίνει ναυαγός σε αυτά τα νησιά;

comino-malta
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ατελείωτη φύση, κρυστάλλινα νερά, δραστηριότητες, ησυχία και επιστροφή στον απλό τρόπο ζωής. Όλα αυτά μαζί μοιάζουν ιδανικά για διακοπές και χαλάρωση και συνδυάζονται όπως πρέπει στα παρακάτω νησιά, που σίγουρα οι περισσότεροι δεν τα έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους.

Comino, Μάλτα
Το Comino είναι ένα μικρό νησάκι στο μαλτέζικο αρχιπέλαγος, ανάμεσα στη Μάλτα και το Γκόζο στη Μεσόγειο, το οποίο έχει πάρει την ονομασία του από το γνωστό κύμινο, ο σπόρος του οποίου ευδοκιμούσε στα νησιά. Το κύριο χαρακτηριστικό του, όμως, είναι η ησυχία και η απομόνωση, με μόνιμο πληθυσμό μόλις… 3 κατοίκους, αφού ο 4ος πέθανε φέτος. Ένας αστυνομικός κι ένας ιερές έρχονται από το νησί Γκόζο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν τόσο τη φύση του, όσο και τις υπέροχες ακτές του, με τους δύτες, τους πεζοπόρους και τους σερφερ να το απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο. Αρκεί να σας πούμε ότι έχει αποτελέσει σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες (όπως Troy, Swept Away κ.ά.) κι ότι η Blue Lagoon (φωτό)του θυμίζει Μαλδίβες.

Pico, Πορτογαλία
Ανήκει στις πορτογαλικές Αζόρες, βρίσκεται στον Ατλαντικό και το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του είναι το ηφαίστειό του, Ponta do Pico, το πιο ψηλό βουνό της Πορτογαλίας. Όπως καταλαβαίνετε το ηφαιστειακό τοπίο του είναι αρκετά ιδιαίτερο, ενώ εντυπωσιακοί είναι και οι ιστορικοί αμπελώνες του, που φέρνουν ανάπτυξη στο νησί. Ανακαλύφθηκε τον 15ο αιώνα με τις πρώτες αποικίες να δημιουργούνται γύρω στο 1460, ενώ εκατοντάδες χρόνια μετά, το 2012 έλαβε το QualityCoast Gold Award για τις προσπάθειές του να αποτελέσει βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Mljet, Κροατία
Είναι το πιο νοτιοανατολικό από τα μεγάλα νησιά της Αδριατικής στη δαλματική περιοχή της Κροατίας, με το Εθνικό Πάρκο να περιλαμβάνει το δυτικό μέρος του νησιού. Τα κεντρικά σημεία του πάρκου είναι το Veliko jezero, με το νησί St. Mary, το Malo jezero και τα χωριά Goveđari, Polače και Pomena. Ο μύθος λέει, μάλιστα, ότι ο Οδυσσέας έμεινε εκεί για 7 χρόνια, όπου και η Καλυψώ τον ερωτεύθηκε και γι' αυτό τον κράτησε κοντά της και υπάρχει και σπήλαιο το οποίο μπορούν να επισκεφτούν οι τουρίστες, το οποίο ο Οδυσσέας χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο μετά τον Τρωικό Πόλεμο.

Cocos, Κόστα Ρίκα
Ανοικτά των ακτών της Κόστα Ρίκα, το Cocos είναι ένα μεγάλο σε έκταση και ακατοίκητο νησί, που θυμίζει πραγματική ζούγκλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να το επισκεφτεί οποιοσδήποτε, όποτε θέλει, αλλά χρειάζεται να λάβει την ειδική άδεια από τους φύλακες των πάρκων της Κόστα Ρίκα, οι οποίοι επιτρέπεται να πηγαινοέρχονται στο νησί. Πρόκειται για ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τις καταδύσεις και γενικά την περιπέτεια, ενώ εικάζεται ότι το νησί αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευσης για το νησί Nublar, της ταινίας επιστημονικής φαντασίας Jurassic Park.

www.lasqueti.ca
Lasqueti, Καναδάς
Περίπου 1 ώρα μακριά από το Βανκούβερ του Καναδά βρίσκεται το νησί Lasqueti, όπου οι άνθρωποι ζουν λίγο πιο απομακρυσμένα από τον πολιτισμό, παραδίδοντας μαθήματα αυτάρκειας στον επισκέπτη.Μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος με φέρι από τη νήσο Βανκούβερ, προκειμένου να συναντήσει τους περίπου 350 κατοίκους του και να δει από κοντά πώς ζουν σε ένα νησί, το οποίο δεν είναι ούτε φιλικό, ούτε εχθρικό προς τους τουρίστες. Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά της περιοχής, με δρόμους μη ασφαλτοστρωμένους στο μεγαλύτερο ποσοστό και με κατοίκους που ζουν απλά, απομονωμένα και πολλοί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το νησί δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καταφέρνει όμως και χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε ένα βαθμό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Στην περιοχή υπάρχει ένα ξενοδοχείο κι ένα εστιατόριο, εκεί που καταφτάνει το φέρι, ενώ παραπέρα υπάρχει μια πιτσαρία και δύο bed & breakfast καταλύματα, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι οι κάτοικοι ζουν όσο πιο λιτά γίνεται, χρησιμοποιώντας ελάχιστα χρήματα.