Κοντινές αποδράσεις στη θάλασσα χωρίς να μπείτε σε πλοίο

galaksidi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Όταν μπαίνει το καλοκαίρι, το Σαββατοκύριακο μοιάζει χαμένο αν παραμείνεις στην πόλη. Η τσέπη, όμως, δεν αντέχει μακρινούς προορισμούς, ειδικά σε μια περίοδο που είμαστε φειδωλοί στα έξοδα, για να καταφέρουμε να αποταμιεύσουμε για τις επερχόμενες διακοπές. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πέντε κοντινούς προορισμούς που δεν θα κοστίσουν πολύ σε βενζίνη και μπορείτε και να γυρίσετε αυθημερόν και να παραμείνετε όλο το Σαββατοκύραικο, χωρίς να ξοδέψετε πολλά.

Γαλαξίδι
Θα χρειαστεί να οδηγήσετε 215 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, ως το Νομό Φωκίδας, για να φτάσετε στο μέρος που θυμίζει νησί, αλλά σας κρατά στη στεριά. Με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα παλιά αρχοντικά, τις στρωμένες με βότσαλα αυλές, τα γραφικά μαγαζάκια του, το πάρκο και τις ταβέρνες, θα σας κάνει εύκολα να νιώσετε το καλοκαίρι που ξεκινά, ενώ για μπάνιο οι επιλογές σας είναι αρκετές. Κατευθυνθείτε στους Άγιους Πάντες που διαθέτουν την ομώνυμη, δημοφιλή παραλία, στην οργανωμένη παραλία Καλαφάτης, στον κοσμοπολίτικο Προφήτη Ηλία ή προτιμήστε την ηρεμία σας στην Αμμούδα, μια πολύ μικρή αμμώδη παραλία στην οποία θα φτάσετε από σύντομο χωματόδρομο, με παράκαμψη από τον παραλιακό δρόμο Ιτέας-Γαλαξιδίου.

Εύβοια
Οι επιλογές εδώ είναι αμέτρητες, καθώς πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Αν θέλετε να κινηθείτε σε κοντινές αποστάσεις, η Χαλκίδα είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεφύγετε από την Αθήνα σε μόλις 1 ώρα σε μια όμορφη πόλη με... τρελά νερά, κάστρο, εντυπωσιακή γέφυρα, παραλίες για μπάνιο και παραλιακό πεζόδρομο για άπειρες βόλτες. Αν αναζητάτε περισσότερη φύση, κατευθυνθείτε στην Αγία Άννα και επισκεφτείτε το φαράγγι του Νηλέα, ένα παρθένο μέρος απαράμιλλου φυσικού κάλλους, στα δυτικά. Η Αγία Άννα απέχει από τη Χαλκίδα 1 ώρα και διαθέτει τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία της Εύβοιας (περίπου 9km). Οι όμορφες Ροβιές είναι επίσης μια καλή επιλογή στα 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα, αλλά και η Αμάρυνθος, η παραλιακή αυτή κωμόπολη της κεντρικής Εύβοιας κωμόπολη με τις ψαροταβέρνες και τις παραλιακές καφετέριες. Ακόμη, η Λίμνη είναι από τις πιο γραφικές τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα του νησιού, κτισμένη αμφιθεατρικά στον ευβοϊκό κόλπο και από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε και το χωριό Δρυμώνας με τους καταρράκτες.

Λουτράκι
Αποτελεί πάντα μια εύκολη λύση απόδρασης, στα 84 χιλιόμετρα από την Αθήνα, κοστίζοντας μόλις 1 ώρα στο χρόνο σας (και στη βενζίνη σας). Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τις φυσικές πηγές χιλιάδων χρόνων, στους πρόποδες των Γερανείων, που αναβλύζουν από μεγάλο βάθος, να κάνετε μια βόλτα στο περίφημο Ηραίον, το ναό προς τιμήν της θεάς Ήρας, να περπατήσετε στα Γεράνεια Όρη και να κάνετε τις βόλτες σας στον πεζόδρομο της πόλης με τα café-bar και τα εστιατόρια. Μπορείτε επίσης να πάρετε το καΐκι και να φτάσετε στο σύμπλεγμα των Αλκυονίδων νήσων σε 45 λεπτά, για να απολαύσετε τις όμορφες και απομονωμένες παραλίες τους, ενώ λίγα χιλιόμετρα μετά το κέντρο βρίσκεται η λίμνη της Βουλιαγμένης, με πλούσια ιστορική και φυσική ομορφιά, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και στη συνέχεια να φάτε σε κάποιο από τα  παρακείμενα ταβερνάκια. Για μπάνιο μπορείτε, επίσης, να κατευθυνθείτε στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού. Από τους οικισμούς Πανόραμα, Στέρνα και Σκαλωσιά, μπορείτε να φτάσετε στη βραχώδη ακτή Στέρνα (Σαπούνθι), τη διπλή παραλία Λάκκα Ζέζα και την πανέμορφη παραλία της Μυλοκοπής που βρίσκεται ανάμεσα σε πεύκα και βράχια.

Ναύπλιο
Με σχεδόν δυο ώρες οδήγηση και προσθέτοντας άλλα 137 χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου, η πόλη του Ναυπλίου μπορεί να είναι άλλος ένας προορισμός σας, ο οποίος δύναται να αποτελέσει μια πλούσια μονοήμερη (ή διήμερη) εκδρομή, με μπάνιο, βόλτα και καλό φαγητό. Η παραλία Αρβανιτιάς είναι η πιο κοντινή στο κέντρο του Ναυπλίου, βραχώδης στις άκρες της και με πετραδάκι στο κέντρο της, έτοιμη να φιλοξενήσει τα μακροβούτια σας, ενώ η Καραθώνα ή πιο μακριά η Ψιλή Άμμος και το Καστράκι είναι επίσης καλές επιλογές. Μερικά από τα αξιοθέατά του είναι η Ακροναυπλιά που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου, το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσπεργκ), το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια που θα αποκαλύψουν τη φυσική σας κατάσταση, το Μπούρτζι στη μέση της θάλασσας στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος, όπως και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην παλιά πόλη και την Πλατεία Συντάγματος θα κάνετε οπωσδήποτε μια βόλτα, αν θέλετε να ζήσετε πραγματικά την ατμόσφαιρα της παλιάς πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

www.wikipedia.com / tns
Καμένα Βούρλα
Άλλη μια παραθαλάσσια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας, με τις πλαγιές του όρους Καλλιδρόμου να υψώνονται γύρω από την πόλη, τα ΚαμέναΒούρλα αποτελούν άλλη μια βολική επιλογή απόδρασης, 175 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Συνδυάζουν δασωμένο βουνό και θάλασσα, όπως επίσης και τις ιαματικές ιδιότητες των λουτρών της περιοχής, αφού εκεί βρίσκονται πηγές που θεωρούνται από τις πιο σημαντικές της χώρας κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Αν προτιμάτε πιο δροσερές θερμοκρασίες από τους 35-36 βαθμών Κελσίου των λουτρών, τότε μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας στα καθαρά νερά του Ασπρονερίου, στην ήσυχη παραλία Μουράγιο με τα διαυγή νερά, στην παραλία του Άγιου Παντελεήμονα μαζί με τους ντόπιους, στην οργανωμένη πλαζ Isabella, αλλά και στη Χρυσή Ακτή για όσους δεν επιθυμούν... οργάνωση και ξαπλώστρες. Από τη δημοφιλή αυτή κωμόπολη δεν λείπει φυσικά και η νυχτερινή ζωή, γι’ αυτό αν διανυκτερεύσετε, πάρτε μαζί σας και βραδινά ρούχα για ποτό σε καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.