Πέντε εξωτικά μέρη στη νοτιοανατολική Ευρώπη που αξίζει να επισκεφτούμε

plitvice-lakes-kroatia
ΤΡΙΤΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Το καθένα έχει τη δική του χάρη: άλλο είναι μαγευτικό, άλλο καταπράσινο, άλλο γραφικό κι άλλο ατμοσφαιρικό, όλα όμως αποτελούν ιδιαίτερους προορισμούς που αξίζει να επισκεφτούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Εθνικό Πάρκο των Λιμνών Πλίτβιτσε, Κροατία
Είναι το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές εθνικός πάρκο της Κροατίας και αυτό που το κάνει πιο γνωστό είναι η εξωπραγματική φυσική ομορφιά του με καταρράκτες, κρυστάλλινες λίμνες, ιδιαίτερους σχηματισμούς και πολύ πράσινο. Βρίσκεται στην ορεινή περιοχή που εκτείνεται από την κεντρική Κροατία στα σύνορα με Βοσνία Ερζεγοβίνη και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Κάστρο Μπραν, Ρουμανία
Θεωρείται ένα από τα πιο τρομαχτικά κάστρα του κόσμου και συγκεντρώνει καθημερινά τουρίστες από όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και είναι ευρέως γνωστό ως «Κάστρο του Δράκουλα» (αν και πολλά ακόμη κάστρα συνδέονται με το μύθο του Δράκουλα, όπως το κάστρο Poenari και το κάστρο Hunyad), προς τιμήν του χαρακτήρα του Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον ηγεμόνα της Βλαχίας, Βλαντ Γ΄ Τσέπες, έμπνευση του μυθιστορήματος, είναι ισχνή. Το κάστρο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και το 2009 ανακαινίστηκε θεαματικά, ενώ άρχισε να λειτουργεί ως το πρώτο ιδιωτικό μουσείο στη χώρα, όπου μια ειδική αίθουσα αφιερώθηκε στον Δράκουλα και ονομάστηκε «Bram Stoker», ενώ σε άλλο δωμάτιο μπορείτε να δείτε βίντεο προβολές από τα Εθνικά Αρχεία.

Κοιλάδα Uvac, Σερβία
Ο ποταμός Uvac αποτελεί ένα φυσικό διαμάντι της χώρας, συνθέτοντας ένα εξωπραγματικό σκηνικό στην περιοχή. Ρέει από τη νοτιοδυτική Σερβία στην ανατολική Βοσνία Ερζεγοβίνη και η ομώνυμη κοιλάδα είναι μια τοποθεσία που κάθε λάτρης του φυσικού τοπίου πρέπει να δει μια φορά στη ζωή του. Εκεί, ο ποταμός δημιουργεί ιδιαίτερες καμπύλες που φαίνονται από διάφορα σημεία από ψηλά και όπως είναι αναμενόμενο, η φύση τριγύρω οργιάζει με πλούσια άγρια ζωή και πράσινο.

Κότορ, Μαυροβούνιο
Το Κότορ δεν είναι μια απλή παραθαλάσσια πόλη, αλλά ένα μεσογειακό τοπίο σαν ζωγραφιά στο Μαυροβούνιο, περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Στην αρχιτεκτονική της πόλης θα δείτε έντονες ενετικές επιρροές, ενώ ο κόλπος του Κότορ (Boka Kotorska) ορισμένες φορές καλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ανοδική πορεία στον τουρισμό, ενώ όλη η φυσική πολιτιστική περιοχή αποτελεί μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Maly Semyachik, Ρωσία
Ακόμη και στα πιο βόρεια σημεία της, παρά τις χαμηλές της θερμοκρασίες, η Ρωσία διαθέτει καταπληκτικά μέρη για να επισκεφτεί κάποιος. Στη χερσόνησο Kamchatka, στα βορειοανατολικά της, υπάρχει ένα μέρος που πραγματικά αξίζει τον κόπο να φτάσει ένας ταξιδιώτης για να το θαυμάσει: το κωνικό ηφαίστειο Maly Semyachik. Στον κρατήρα του ηφαιστείου έχει σχηματιστεί μια καυτή λίμνη μεγάλης οξύτητας και από το 1952 που το ηφαίστειο «κοιμάται», τα κρυστάλλινα, μπλε νερά της δημιουργούν μια εικόνα που μοιάζει σαν να βγήκε από καμβά.