Ταξίδι σε τέσσερις όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας

patra
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η θάλασσα είναι μεγάλο ατού για μια πόλη κι όταν όλοι οι δρόμοι της οδηγούν στο μπλε, αξίζει να την ψάξουμε. Γι’ αυτό βάζουμε πρώτη και κατευθυνόμαστε σε πέντε όμορφες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στις οποίες σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρά τους παίζει και η θάλασσα.

Πάτρα
Η πρωτεύουσα της Αχαΐας αποτελεί αφενός την πολυπληθέστερη πόλη της Πελοποννήσου, με κατοίκους που φτάνουν τους 214 χιλιάδες και αφετέρου αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμάνι της Πελοποννήσου. Έχει πιο έντονο το αστικό στοιχείο από τις υπόλοιπες πελοποννησιακές πόλεις, παρ’ όλ’ αυτά, όμως, διαφέρει από την Αθήνα καθώς είναι αρκετά μικρότερη σε μέγεθος και πληθυσμό, και έχει αρκετά πιο δυνατό το στοιχείο της θάλασσας. Χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Πόλη, που συνδέονται μεταξύ τους με τις σκάλες Γεροκωστοπούλου, με την Κάτω Πόλη να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και την Άνω να καλύπτει την περιοχή των παλαιότερων οικισμών, γύρω από το φρούριο. Σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους θα βρείτε το κάστρο της, ενώ το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το θέατρο «Απόλλων» το παλιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και τα Λουτρά - Χαμάμ Πατρών που χτίστηκαν επί ενετοκρατίας αποτελούν κάποια από τα πλούσια αξιοθέατά της. Βολτάρετε στις πλατείες της (Αγίου Γεωργίου, πλατεία Όλγας, Ψηλά Αλώνια) και ξεχυθείτε για μπάνια έξω από το κέντρο της, προς Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Αλισσό αλλά και την ξακουστή Καλόγρια, δίπλα από το δάσος της Στροφυλιάς.

Καβάλα
Βάλτε πρώτη για την αρχοντική πόλη της Καβάλας, μια από τις… καλλονές της Μακεδονίας που βρίσκεται 680 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας είναι μια από αυτές τις πόλεις που πρέπει να επισκεφτείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας, για πολλούς λόγους. Στην Καβάλα σας περιμένει μια πανέμορφη παλιά πόλη με πλακόστρωτα δρομάκια, με την Ακρόπολη να αποτελεί ένα από τα πιο έντονα στοιχεία της πόλης. Κόσμημα για την πόλη, όμως, είναι και το Ιμαρέτ, ένα ισλαμικό κομψοτέχνημα από το 1817. Στην παλιά πόλη, στο τέλος της οδού Θ. Πουλίδου βρίσκεται και ο παλιός Φάρος, ενώ κατά μήκος του δρόμου θα βρείτε διάφορα γραφικά ταβερνάκια και καφέ. Στην πλατεία του Μεχμέτ Αλή υπάρχει το «κονάκι» του Μεχμέτ Αλή (το μεγαλύτερη σπίτι της Καβάλας εκείνη την εποχή) και το άγαλμά του, όπως και η Εκκλησία της Παναγιάς. Το λιμάνι της πόλης είναι σημαντικό και έχει τουριστικό χαρακτήρα συγκεντρώνοντας την κίνηση της πόλης, ενώ στη Νέα Πόλη η ξενάγησή σας θα περιλαμβάνει νεοκλασικά κτίρια, καπναποθήκες, το περίφημο Μουσείο Καπνού, την παλιά γραφική γειτονιά του Αγίου Νικολάου με μικρομάγαζα, με την ομώνυμη εκκλησία που κάποτε ήταν τζαμί και τις «Καμάρες», το τοξωτό υδραγωγείο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Κοντά στο κέντρο θα βρείτε την παραλία της Καλαμίτσας για μπάνιο, αλλά και την Τόσκα. Για όλα τα γούστα είναι οι Αμμόλοφοι, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, με κρυστάλλινα νερά που μοιάζουν εξωτικά.

Πάργα
Μπορεί να απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την Αθήνα (περίπου 430), η όμορφη αυτή πόλη, όμως, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας έχει μια ποιοτική ομορφιά που το καλοκαίρι αναδεικνύεται. Εκεί θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε νησί των Επτανήσων, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, το πράσινο, τις ανθισμένες γειτονιές, την επτανησιακή αρχιτεκτονική και την όμορφη θάλασσα, ενώ από το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα θα απολαύσετε εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο. Για ακόμη περισσότερο μαγευτικό τοπίο, περάστε μια βόλτα από το εκκλησάκι στου Αι Σώστη κάτω από το βράχο, πάνω από την ομώνυμη παραλία. Περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης σας περιμένει και το Κάστρο του Αλή Πασά, σε ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά. Για το μπάνιο σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε οργανωμένες παραλίες και άλλες μικρότερες και πιο ήρεμες στην ευρύτερη περιοχή. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι ο Βάλτος -που το μήκος φτάνει τα 3 χλμ. και βρίσκεται πίσω από το ενετικό κάστρο- ο Λύχνος με το όμορφο και φυσικό περιβάλλον, αλλά και η κεντρική παραλία της πόλης, το Κρυονέρι. Λίγο πιο μακριά, 19 χλμ. από το κέντρο, βρίσκεται το Σαρακήνικο, που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές, με γαλανά και πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο.

Πύλος
Θυμίζει κάτι από νησί του Αργοσαρωνικού, με τα άσπρα της σπίτια με τα κεραμίδια και παρά τις ομορφιές της, γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino, την οποία έχουν επισκεφτεί διάσημοι καλλιτέχνες του εξωτερικού, όπως και του εσωτερικού. Η κεντρική της πλατεία με τα πλατάνια, η Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, είναι ένα από τα μέρη που θα σας καθηλώσουν για να πιείτε τον καφέ, το ούζο σας ή να τσιμπήσετε κάτι, προτού αρχίσετε τις εξερευνήσεις σας και το φυσικό κάλλος του κόλπου θα σας ξεκουράσει. Διάσπαρτα στην περιοχή θα βρείτε διάφορα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που κρατούν ζωντανό το παρελθόν της Πύλου, ενώ αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος και την ιστορία του, η επίσκεψη στο καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, το οποίο χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, όπως και στο Αντωνοπούλειο Μουσείο (το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου), αλλά και το Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου με θέα και πλήθος ευρημάτων, θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή, αλλά και τη μνήμη σας με εικόνες και πληροφορίες. Ακόμη, στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου του Κορυφασίου θα βρείτε και το Παλαιόκαστρο με «θέα εξαίσιας γαλήνης και φωτεινής απεραντοσύνης» σύμφωνα με τον λογοτέχνη Κώστα Ουράνη, ενώ στα 10 χιλιόμετρα προς τα νότια, στη Μεθώνη, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας. Κι όσο για μπάνιο, δεν θα σας απογοητεύσει. Έξω από την Πύλο, δίπλα στο χωριό Χαραυγή, σας περιμένει ένας μικρός παράδεισος με λιμνούλες, το Πολυλίμνιο, ενώ και η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, βόρεια της Πύλου, δεν πρέπει επίσης να λείψει από το πρόγραμμά σας.