Η Εσθονία είναι επίπεδη και άλλα δέκα πράγματα που δεν ξέρατε για αυτήν

palia-poli-talin-esthonia

Η παλιά πόλη στο Ταλίν της Εσθονίας

ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η «χαμηλών τόνων» χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις βαλτικές χώρες αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1991 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Ανακαλύπτουμε τα «μυστικά» της και οργανώνουμε ταξίδι προς τα εκεί τους επόμενους μήνες, για να γνωρίσουμε τις ομορφιές μιας χώρας που στέκει ήσυχη στη μικρή γωνία των συνόρων της ανατολικής Ευρώπης.

Είναι γεμάτη λίμνες και νησάκια
Η Εσθονία διαθέτει περισσότερες από 1400 λίμνες, με τις περισσότερες να είναι πολύ μικρές. Ο αριθμός των μεγαλύτερων και μικρότερων νησιών, ακόμη κι αυτών που βρίσκονται στις λίμνες της, εκτιμάται στα 2.355.

Ελέγχει τα χρέη της
Φαίνεται πως αποτελεί το… αντίθετο της Ελλάδας, αφού η κυβέρνησή της δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με τις αγορές, δεν εκδίδει ομόλογα, απέχει από τους όρους της σύγχρονης οικονομίας και δεν δανείζεται χρήματα. Την 1η Ιανουαρίου 2011 η Εσθονία έγινε η 17η χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος της χώρας κινούταν στο 7,2% του ΑΕΠ, αποτελώντας το μικρότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η χώρα με τον μικρότερο πληθυσμό από όλα τα κράτη-έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έχει πολύ χώρο
Αποτελεί μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης, με πυκνότητα πληθυσμού 28,4 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Μόνο η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ρωσία μπορούν να την ανταγωνιστούν, ενώ αποτελεί και τη χώρα με τον μικρότερο πληθυσμό από όλα τα κράτη-έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια.

Είναι… θηλυκή
Στην Εσθονία οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες. Για κάθε 100 γυναίκες, υπάρχουν 84 άντρες και μόνο οι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι στον Ειρηνικό φαίνεται να παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό αρσενικών. Στην Εσθονία, οι γυναίκες ζουν 10 χρόνια παραπάνω κατά μέσο όρο, κάτι που εξηγεί αυτή την αναλογία.

Η σύγχρονη ιστορία της είναι τραγική
Περίπου το 7,3% του πληθυσμού της Εσθονίας σκοτώθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ένα 10% του πληθυσμού της Εσθονίας στάλθηκε στα σοβιετικά στρατόπεδα εργασίας.

www.wikipedia.org

Το ψηλότερο σημείο της χώρας

Είναι επίπεδη
Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι το Suur Munamägi, το οποίο μεταφράζεται ως το βουνό Μεγάλο Αυγό και μετρά μόλις 318 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Προσφέρει δωρεάν μετακίνηση
Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Εσθονίας, Ταλίν.

Έχει ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που δεν είχατε ξανακούσει
Η Εσθονία έχει 2 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ιστορική παλιά πόλη του Ταλίν που είναι πολύ γνωστή για τη μεσαιωνική αρχτεκτονική της, πιο «σκοτεινό», όμως, είναι το Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε, το οποίο μοιράζεται η Εσθονία με τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Ουκρανία. Πρόκειται για μια αλυσίδα ερευνητικών τριγωνομετρήσεων, οι οποίες εκτείνονται από το Χάμμερφεστ της Νορβηγίας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από δέκα χώρες και με μήκος πάνω από 2820 χιλιόμετρα.

www.wikipedia.org

Η ξύλινη εκκλησία του Ruhnu χτίστηκε το 1644 και είναι το πιο παλιό ξύλινο κτίριο της χώρας

Οι πολίτες δεν πάνε εκκλησία
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η Εσθονία είναι η λιγότερο θρησκευόμενη χώρα του κόσμου, αφού μόνο το 16% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η θρησκεία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, σε σύγκριση με το 27% των Βρετανών, το 65% των Αμερικανών και το 100% των Μπαγκλαντεσιανών και των Ινδονήσιων.

Έχει πολύ λίγες μεγάλες πόλεις
Μόνο το Ταλίν, το Τάρτου και η Νάρβα έχουν πληθυσμό άνω των 50 χιλιάδων κατοίκων.

Είναι πράσινη
Το 52% της χώρας είναι δάση και πράσινο, κάτι που την καθιστά αυτόματα μια από τις πιο πράσινες χώρες της Ευρώπης.