Αστυπάλαια: μια... πεταλούδα στα Δωδεκάνησα

astupalaia-mia-petalouda-sta-dodekanisa

Φωτογραφία: Πόπη Αθανασοπούλου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Η Αστυπάλαια είναι η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ένα νησί με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, που προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό, καλοκαιρινό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Την χαρακτηρίζουν ως… κυκλάδα (για το παραδοσιακό της κυκλαδίτικο «χρώμα») των Δωδεκανήσων και την παρομοιάζουν με πεταλούδα στη μέση του Αιγαίου (για το χαρακτηριστικό της σχήμα). Η Αστυπάλαια είναι η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Έχει έκταση 97 τ.χλμ., ακτογραμμή 110 χλμ. και περίπου 1.200 κατοίκους.

Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό, καλοκαιρινό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της, με πλούσια ιστορία, παράδοση και μοναδικές εικόνες.

Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα και το Έξω νησί, με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά.

Κολυμπήστε στις πανέμορφες, «άγριες» παραλίες της, περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια, δοκιμάστε τις νόστιμες γεύσεις της και περπατήστε στις πεζοπορικές διαδρομές σε όλο το νησί. Τέλος, παρακολουθήστε το φεστιβάλ «Μαξούλια 2012», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, όπως χορευτικές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και συναυλίες.

Η Χώρα με τους ανεμόμυλους

Η Χώρα, πρωτεύουσα και λιμάνι, είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους: στη μία πλευρά, βρίσκεται το παλιό λιμάνι, ο Πέρα Γιαλός και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι.

Φωτογραφία: Πόπη Αθανασοπούλου

Στη κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Querini, το σπουδαιότερο αξιοθέατο του νησιού, κτισμένο με τη παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Από εκεί θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ήλιου. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια). Επίσης, μέσα στο κάστρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά 8 διατηρημένοι ανεμόμυλοι που βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της Χώρας και φαίνονται από πολλά σημεία του νησιού.

Άξιο επίσκεψης είναι επίσης το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα.

Άλλοι οικισμοί

Εκτός από τη Χώρα, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη (παλιά ονομασία Μαλτεζάνα ή Μαρτιζάνα) και απέχει 10 χλμ. από τη Χώρα, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Είναι θέρετρο με αρκετή τουριστική κίνηση και προσφέρει –μαζί με το γειτονικό της Σχοινόντα- πολλές επιλογές για καλό φαγητό. Η Μαλτεζάνα πήρε την ονομασία της από τους Μαλτέζους πειρατές που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί.

Φωτογραφία: http://www.astypalaia.gr

Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Το Λιβάδι είναι ο… ανθισμένος κήπος του νησιού, με περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές και αμπέλια αλλά και σπίτια «πνιγμένα» στα λουλούδια, σε όλο το πλάτος και το μήκος της ρεματιάς, η οποία καταλήγει σε μια όμορφη παραλία.

Ένας ακόμη μικροσκοπικός οικισμός βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Χαμένη Λίμνη και λέγεται Βαθύ. Στο Βαθύ μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, διασχίζοντας βατό χωματόδρομο ή με βάρκα που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από το κόλπο του Βαϊ. Από εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.

«Άγριες» παραλίες

Πολλές είναι οι παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι γύρω από το νησί. Στο Έξω νησί, στα δυτικά, θα βρείτε το Λιβάδι, την πιο οργανωμένη παραλία με καφέ και ταβέρνες και μετά από αυτό, το Τζανάκι (με μικρή πεζοπορία 5 λεπτών), τις Βάτσες (με beach bar) και τα Καμινάκια, που είναι προσβάσιμες από χωματόδρωμο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον Άγιο Ιωάννη, τον Πάνορμο και την Παχιά Άμμο, που είναι όμως δύσκολα προσβάσιμες.

Η παραλία Τζανάκι (Φωτογραφία: Πόπη Αθανασοπούλου)

Στη μέση του νησιού, μπορείτε να κολυμπήσετε στο Στενό, στη στενή λωρίδα που ενώνονται τα δυο μεγάλα μέρη, ενώ ανάμεσα στο Στενό και τη Μαλτεζάνα, θα βρείτε την όμορφη παραλία Πλάκες, ενώ την Ψιλή Άμμο, στα βόρεια και κεντρικά του νησιού, καλό είναι να την επισκεφτείτε όταν δε φυσάει βοριάς.

Τα νησάκια-«πισίνα»

Στα Νοτιανατολικά βρίσκονται τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή με το ομώνυμο εκκλησάκι και τα νησιά Κουτσομύτης και Κουνούπα. Στα Δυτικά βρίσκονται τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα και Κατσαγρέλι, ενώ στα Βόρεια τα Φωκονήσια.

Το νησάκι Κουνούπα (Φωτογραφία: Πόπη Αθανασοπούλου)

Από τον Πέρα Γιαλό και τη Μαλτεζάνα, καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες στις πανέμορφες ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα. Εκεί, θα εντυπωσιαστείτε από τα γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν πισίνα και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί της Καραϊβικής.

Κάποιες φορές, τα καΐκια κάνουν διαδρομές και προς τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό και Αγία Κυριακή, αλλά και προς παραλίες που είναι δύσκολα προσβάσιμες, όπως τα Καμινάκια και ο Άγιος Ιωάννης.

Αστυπαλιώτικες γεύσεις

Στην Αστυπάλαια, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε Πουγκιά (τυροπιτάκια με κοπανιστή και μέλι), γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, σύκο, νεράντζι, περγαμόντο), κατσίκι γεμιστό και φυσικά ψάρια και αστακομακαρονάδα.

Πώς να πάτε:

Στην Αστυπάλαια μπορείτε να πάτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς (περίπου 10 ώρες) από τον Πειραιά. Υπάρχει επίσης σύνδεση με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Πού να μείνετε:

Στα studios Anemomilos, στο Archodiko και στο Ageri στη Χώρα, ή στο Kilindra για τους πιο απαιτητικούς. Διαφορετικά, επιλέξτε από την επίσημη ιστοσελίδα του νησιού: www.astypalaia.com/accommodation/accommodation_chora.php .

Πού να φάτε:

Στο «Αγέρι», στον κεντρικό πεζόδρομο της χώρας, για νόστιμες τοπικές γεύσεις και την περίφημη αστακομακαρονάδα και στην «Αστυ…φαγιά» ( www.facebook.com/astifagia?ref=ts ) στον Σχοινόντα, όπου θα σας υποδεχτεί ο φιλόξενος ιδιοκτήτης, Θανάσης! Μην παραλείψετε να φάτε τα φοβερά γλυκά στο «Αρχιπέλαγος» στη Χώρα.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]