Ο ελληνικός τουρισμός «πετάει»

tourismos-ellada
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η Αθήνα βρέθηκε έβδομη σε αναζητήσεις των Αμερικανών ως προορισμός για ταξίδι με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ενώ γενικότερα η Ελλάδα φιγουράρει στην τέταρτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών για διοργάνωση συνεδρίων στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική).

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας είχε έναν πολύ καλό Ιούνιο, κατά τον οποίο παρουσίασε υψηλές πληρότητες, όπως επίσης και ανεβασμένες τιμές στα ξενοδοχεία σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής. Αυτό σε συνδυασμό με την έβδομη θέση της στις αναζητήσεις των Αμερικανών και της τέταρτης θέσης της ως προορισμός διοργάνωσης συνεδρίων την καθιστά ένα τουριστικό προϊόν με τεράστια δυναμική.

Εκτός από την Αθήνα, όμως, και η Περιφέρεια δείχνει να τα πηγαίνει καλά όσον αφορά την τουριστική πίτα, με τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας να μετρούν 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές θέσεις περισσότερες από πέρσι, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα κλείσει τη σεζόν με αύξηση 16,9%, ενώ μεγάλη είναι η αύξηση και στην Κω (13,4%), όπως επίσης και της Ζακύνθου (19,5%), της Κεφαλονιάς (4,5%), του Άκτιου (18,4%), της Καβάλας (33,4%) και της Μυτιλήνης (42,2%). Η αύξηση για τη φετινή σεζόν στα κυριότερα αεροδρόμια φτάνει το 7,4% συγκριτικά με το 2016, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και αεροδρόμια που σημείωσαν μείωση, όπως της Καρπάθου, της Σάμου, της Σκιάθου.

Αυτό, όμως, που μειώθηκε είναι η κίνηση στο εσωτερικό, η οποία οριακά εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με το 2016, με μείωση που φτάνει το -15,% για τον Μάιο του περσινού και του φετινού έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία αεροδρομίων της χώρας.

Εξαίρεση στο θετικό τουριστικό προϊόν αποτελούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λόγω του προσφυγικού, με μειώσεις στις διανυκτερεύσεις που φτάνουν το 40,63%, μειώσεις επισκεπτών που φτάνουν το 42,58% και μείωση των εσόδων της τάξης 35,18%.