Road trip στη Θεσσαλία με έξι υπέροχες στάσεις

makrinitsa-pilio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Η καλοκαιρινή άδεια είναι από τη μία μια καλή ευκαιρία να ξεχυθούμε στα νησιά και τις παραλίες, από την άλλη, όμως, είναι μια ακόμα καλύτερη ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το road trip που πάντα ονειρευόμασταν, τώρα που έχουμε αρκετές μέρες και μπόλικη όρεξη στη διάθεσή μας. Αυτή τη φορά πιάνουμε τη Θεσσαλία και τραβάμε χειρόφρενο σε έξι πανέμορφες τοποθεσίες της.

Πήλιο, για βουνό και θάλασσα
Η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων δεν γίνεται να λείπει από ένα road trip στη Θεσσαλία, καθώς συνδυάζει εξαιρετικά βουνό και θάλασσα. Από την πλευρά που βλέπει Αιγαίο, μέχρι την πλευρά στον Παγασητικό, το Πήλιο μετράει πανέμορφες παραλίες, όπως τον Μυλοπόταμο, τη Λαμπινού, τη Φακίστρα, τα Ποτιστικά, κι ακόμη πιο όμορφα χωριά, από την ορεινή Τσαγκαράδα, τη Ζαγορά και τις Μηλιές, μέχρι τη Μηλίνα και το Τρίκερι στα νότια. Αν και συνιστά ένα road trip από μόνο του, ακόμη κι αν δεν το γυρίσετε όλο, περάστε οπωσδήποτε από την πλευρά που βρέχεται από το Αιγαίο τώρα το καλοκαίρι.

Βόλος, για αστικό περιβάλλον
Στάση με μια πιο αστική διάθεση κάνουμε στον Βόλο, όπου θα διαπιστώσετε μια διαφορετική ατμόσφαιρα πόλης, που μπορεί να συνδυάζει το αστικό, το επαρχιώτικο, το φοιτητικό, το ρομαντικό και το διασκεδαστικό, πάντα με τη θάλασσα στο φόντο. Βολτάρετε στην παλιά πόλη και το κάστρο, ανεβείτε στον κατάφυτο λόφο της Γορίτσας και θαυμάστε από εκεί τη θέα της πόλης, εξερευνήστε τα τσιπουράδικά του και περάστε μια βόλτα από την Νέα Ιωνία, μια περιοχή με έντονο το χρώμα της προσφυγιάς.

Τρίκαλα, για βόλτα στη φύση
Συνδυάζοντας τις ανέσεις μιας πόλης με ένα καταπράσινο τοπίο, τα Τρίκαλα ικανοποιούν και τους πιο «αστικούς» τύπους, αλλά και αυτούς που αναζητούν φύση και όμορφα τοπία. Τα Τρίκαλα θα τα γνωρίσετε με μια βόλτα στην παλιά πόλη, στις συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της, ενώ στο λόφο του προφήτη Ηλία, θα βρείτε το Φρούριο της πόλης, που στολίζει το τοπίο μαζί με το τεράστιο ρολόι που τοποθέτησαν οι Οθωμανοί τον 17ο αιώνα. Στο Τζαμί του Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί) πρέπει επίσης να μπει «τσεκ» στη λίστα με τα αξιοθέατα που καλό θα ήταν να δείτε, αφού αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, πριν βάλετε πρώτη και συνεχίσετε το road trip μακριά από την πράσινη αυτή πόλη.

Λίμνη Πλαστήρα, για εικόνες σαν από πίνακα
Η φύση στη Λίμνη Πλαστήρα δεν μοιάζει με κάτι που έχετε ξαναδεί και σίγορα θα σας καταπλήξει ένα πέρασμα από εκεί. Το γραφικό Νεοχώρι, η Κερασιά, τα Καλύβια, το Κρυονέρι και τα υπόλοιπα χωριά που μπορούν να αποτελέσουν το ορμητήριό σας, θα κάνουν την παραμονή σας εκεί τόσο ξεχωριστή που θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα. Δείτε το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, κάντε το γύρο της λίμνης απολαμβάνοντας το τοπίο που την περιβάλλει, περάστε από τον καταρράκτη Ανθοχωρίου, επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής κι αν είστε δραστήριοι, διάφορες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού, ιππασία, ορειβασία θα χαρίσουν στην απόδρασή σας… αδρεναλίνη.

Μετέωρα, για γνωριμία με τους βράχους του Θεού
Φανταστείτε ένα τοπίο όπου δεσπόζουν τέσσερις τεράστιοι σκοτεινόχρωμοι βράχοι από ψαμμίτη, με μοναστήρια στις κορυφές τους, σε ένα γεωλογικό θαύμα που είναι πρωτόγνωρο για το μάτι και με την Καλαμπάκα να εκτείνεται σε κοντινή απόσταση στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Αυτό ακριβώς είναι τα Μετέωρα που αποτελούν πραγματικά έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τόπους, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Καλαμπάκα, οι περισσότεροι για να επισκεφτούν τα Μετέωρα, όπου σήμερα λειτουργούν 7 μοναστήρια και περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αν σας αρέσει η δράση και η αναρρίχηση, τα βράχια των Μετεώρων θα σας αποζημιώσουν, ενώ στην Καλαμπάκα θα μπορέσετε να περάσετε ξεκούραστα τις διακοπές σας, με θέα τους επιβλητικούς αυτούς βράχους.

Λάρισα, για καφέ
Στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου, η Λάρισα αποτελεί μια πόλη χτισμένη στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού, ανάμεσα σε βουνά να συνδέει το όνομά της με μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, με αξιόλογα αξιοθέατα και μνημεία και με ισχυρό επιχειρηματικό δυναμικό και υπηρεσίες. Εκεί θα κάνετε οπωσδήποτε μια βόλτα στο δημοτικό πάρκο Αλκαζάρ, που μετρά 100+ χρόνια ζωής και είναι το σημείο-όαση για τους ανθρώπους της πόλης, θα ανηφορίσετε στο Λόφο του Φρουρίου συναντώντας πλήθος μνημείων παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, θα περπατήσετε στο ιστορικό κέντρο και θα δείτε το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό (Buyuk Hamam), όπως και το Μπαϊρακλί Τζαμί, μεταξύ άλλων, θα κάνετε βόλτα στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης και φυσικά θα χαλαρώσετε για καφέ στην πλατεία Ταχυδρομείου, σε μια πόλη που δεν κυκλοφορεί άδικα ως «πόλη του καφέ», αφού έχει φτάσει στο παρελθόν να διαθέτει πάνω από 1500 χώρους για καφέ!

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ