Ταξίδι στις πανέμορφες λίμνες της Ευρώπης

limni-bled-slobenia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Οι όμορφοι προορισμοί της Ευρώπης είναι αμέτρητοι και το υγρό στοιχείο δεν λείπει εύκολα, με τις λίμνες της να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συνθέτουν τοπία που μοιάζουν σαν ζωντανές ζωγραφιές. Γι’ αυτό αφήνουμε για λίγο τις όμορφες και δροσερές θάλασσες και κατευθυνόμαστε προς πέντε όμορφες ευρωπαϊκές λίμνες που ενδείκνυνται για εξερεύνηση, αλλά και χαλάρωση.

Λίμνη Bled, Σλοβενία
Η Σλοβενία φιλοξενεί πολλά κρυμμένα «διαμάντια» επί ευρωπαΙκού εδάφους και η εν λόγω λίμνη δεν αποτελεί εξαίρεση, παρ’ όλο που το μυστικό της ομορφιάς της έχει ήδη αποκαλυφθεί: στο νησί, ανάμεσα στα δέντρα, ξεπροβάλλει μια παραμυθένια εκκλησία, η οποία περιβάλλεται από τα μπλε νερά κι αν το χειμώνα χιονίσει, όλα μοιάζουν μαγικά. Βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα και δεν έχετε κανένα λόγο να μην περάσετε μια ονειρεμένη εβδομάδα σε κάποιο από τα υπέροχα καταλύματα της περιοχής.

Λίμνη Awe, Σκωτία
Ένα ταξίδι στις Βρετανία έχει πάντα πολλά να προσφέρει, ειδικά αν δεν «κολλήσετε» στην Αγγλία και το Λονδίνο και κατευθυνθείτε προς Σκωτία μεριά. Η λίμνη Awe της παραμυθένιας Σκωτίας είναι μια πολύ ιδιαίτερη λίμνη, στην οποία βρίσκονται πολλά μικρά νησάκια και ερείπια αρχαίων κάστρων, συνθέτοντας μια μαγική εικόνα. Κρυστάλλινα νερά, λόφοι τριγύρω, κάστρα και ερείπια αρκούν για να φτιάξουν την τέλεια τοποθεσία, ενώ σα κάποια από αυτά τα κάστρα μπορείτε να μείνετε. Κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το χωριό Lochawe όπου μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας και να ζήσετε λίγο ακόμη το παραμύθι.

Λίμνες Plitvice, Κροατία
Θα τις βρείτε στο ομώνυμο εθνικό πάρκο, που αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές της Κροατίας. Αυτό που το κάνει πιο γνωστό είναι η εξωπραγματική φυσική ομορφιά του με καταρράκτες, κρυστάλλινες λίμνες, ιδιαίτερους σχηματισμούς και πολύ πράσινο. Βρίσκεται στην ορεινή περιοχή που εκτείνεται από την κεντρική Κροατία στα σύνορα με Βοσνία Ερζεγοβίνη και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, για να απολαύσουν το σκηνικό των 16 λιμνών κρυμμένων κάτω από πυκνή βλάστηση και των εκατοντάδων καταρρακτών, που θυμίζει την προϊστορική γη των δεινοσαύρων. Στο πάρκο κυκλοφορούν επίσης ελάφια, αγριόγατες, αγριογούρουνα, λύκοι και αρκούδες, ενώ αξίζει να ακολουθήσετε το μονοπάτι για τον Veliki Slap, τον πιο ψηλό καταρράκτη της περιοχής, ύψους 70 μέτρων.

Λίμνη Orta, Ιταλία
Η Ιταλία αποτελεί για πολλούς έναν πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό προορισμό για όσους θέλουν να γνωρίσουν λίμνες και ανάλογα με τον προϋπολογισμό του ταξιδιού, μπορεί κάποιος να κάνει υπέροχες διακοπές στις λίμνες της, ανάμεσα σε παγκοσμίου φήμης celebrities. Η λίμνη Orta, βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στις ορδές τουριστών που κατεβαίνουν από τις λίμνες Garda, Maggiore και Como, αλλά καταφέρνει να τις φτάσει σε ομορφιά, παρ’ όλο που είναι μικρότερη και λιγότερο διάσημη. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα γραφικά κτίρια στο νησί San Giulio, αλλά και να γευτείτε τις υπέροχες ιταλικές νοστιμιές της περιοχής. Κι αν καταφέρετε να μείνετε σε ξενοδοχείο στην άκρη της λίμνης με θέα όλο το υγρό στοιχείο και τη φύση να απλώνεται μπροστά σας, η εμπειρία σας θα είναι μοναδική. Κι αν σας λείψει η πόλη, το Μιλάνο είναι μόλις μια ώρα μακριά.

Λίμνη Hévíz, Ουγγαρία
Αν σας τρομάζουν τα παγωμένα νερά των λιμνών, η λίμνη Hévíz στην Ουγγαρία θα σας αλλάξει γνώμη. Πρόκειται για μια θερμική λίμνη, αρκετά μικρή, η οποία αποτελεί ένα γεωλογικό αξιοπερίεργο φαινόμενο, αφού τα νερά της παραμένουν ζεστά, στους 38,5 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο. Αν κλείσετε ένα διαμέρισμα για τη διαμονή σας στο κέντρο της πόλης, θα βρίσκεστε σε μικρή απόσταση από τη λίμνη –τόσο μικρή που περπατιέται- ενώ θα είστε κοντά και στη μεγαλύτερη, πιο δροσερή αλλά εξίσου όμροφη λίμνη Balaton, νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης.