Τα αξιοθέατα του κόσμου που αξίζουν κόπο και χρήμα

siniko-teixos
ΤΡΙΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Πολλά αξιοθέατα έχουν το όνομα, λίγα έχουν τη χάρη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να απογοητευόμαστε και να σπαταλάμε χρήματα στα ταξίδια μας σε μέρη που δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει και με τα παρακάτω.

Σινικό Τείχος, Κίνα
Οι ορδές κόσμου που καταφτάνουν για να δουν το Μέγα Σινικό Τείχος κρατούν εδώ και αιώνες κι όχι άδικα, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Χτιζόταν από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ (χρησιμοποιώντας ένα ήδη υπάρχον τείχος 2000 χρόνων πριν) και εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χιλιομέτρων. Παρ’ όλο που μπορεί να μην φαίνεται από το διάστημα, όπως πιστεύουν πολλοί, το Τείχος, που ουσιαστικά αποτελεί μια κινέζικη οχύρωση, συνεχίζει να εντυπωσιάζει, περνώντας από τα βουνά ανάμεσα σε Κίνα και Μογγολία. Το κόστος του εισιτηρίου ποικίλλει και σε κάποια σημεία, μάλιστα, κοστίζει μόλις 3 ευρώ.

Αγιά Σοφιά, Κωνσταντινούπολη
Θεωρείται ένα από τα θαύματα του κόσμου και αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που υπάρχει, με μεγάλο μέρος της να μετρά χιλιάδες χρόνια από τον 6ο αιώνα. Κατά την επίσκεψή σας εκεί θα δείτε πολλά σιντριβάνια, μωσαϊκά, τάφους και θα νιώσετε το μεγαλείο του ναού, με περίπου 40 τούρκικες λίρες δηλαδή 10 ευρώ.

Καπέλα Σιστίνα, Βατικανό
Αποτελεί παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού και σίγουρα είναι ένα από τα αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα. Ο μεγαλύτερος θησαυρός της είναι μάλλον η διάσημη νωπογραφία του Μιχαήλ Άγγελου που κοσμεί την οροφή της με βιβλικές σκηνές, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μόλις ένα κομμάτι του απίστευτου θεάματος που έχει να προσφέρει η Σιστίνα. Τα έργα άλλων διάσημων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, όπως του Μποτιτσέλι και του Ραφαήλ, βρίσκονται επίσης εκεί, κι ένα εισιτήριο των 25 ευρώ περιλαμβάνει περιήγηση σε ολόκληρο το Βατικανό, που σημαίνει αρκετά χιλιόμετρα τέχνης μπροστά σας.

Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία
Η κομψότητα του μαυσωλείου αυτού μπορεί να αποδοθεί στον έξυπνο σχεδιασμό του, καθώς για να φαίνεται απόλυτα ευθύ από το έδαφος, ο αρχιτέκτονας σχεδίασε τους μιναρέδες με ελάχιστη κλίση προς τα έξω, κάτι που επίσης εξασφάλιζε ότι σε περίπτωση σεισμού θα έπεφταν μακριά από τον πολύτιμο θόλο του μαυσωλείου. Όποιος το έχει επισκεφτεί, θα έχει διαπιστώσει ότι όσο εντυπωσιακό κι αν φαίνεται από φωτογραφίες κι από μακριά, δεν είναι καν κοντά στο μεγαλείο που το χαρακτηρίζει όταν βρεθεί κάποιος εκεί. Κι όσο για την ιστορία του, πρόκειται για ένα συγκρότημα που αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν, Μογγόλος αυτοκράτορας, προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631. Το κόστος του εισιτηρίου είναι μόλις 13 ευρώ.

Angkor Wat, Καμπότζη
Το Angkor Wat είναι ο πιο αναγνωρίσιμος ναός στην Καμπότζη, αλλά και ένας από τους ομορφότερους. Χτίστηκε το πρώτο μισό του 12ου αιώνα από το βασιλιά Suryavarman το Β’ σαν κρατικός ναός στην πρωτεύουσα της χώρας. Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αρχιτεκτονικής Χμερ και είναι ο μοναδικός ναός με αρχιτεκτονική δομή που κοιτά προς τη Δύση. Είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της Καμπότζης και αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο. Το αξιοθέατο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα, γι’ αυτό και πωλείται εισιτήριο 3 ημερών, το οποίο κοστίζει 32 ευρώ.

Πέτρα, Ιορδανία
Άλλο ένα από τα θαύματα του κόσμου, η Πέτρα είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Ιορδανίας, το οποίο έχουμε δει, μεταξύ άλλων, και σε ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς –αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το μεγαλείο της δεν μπορεί να αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη, ούτε σε φωτογραφίες. Δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε διαφορετικό πλανήτη, αποτελώντας μια «ροδοκόκκινη πόλη» με ιδιαίτερη είσοδο, όπου θα θαυμάσετε το επηρεασμένο από την ελληνική αρχιτεκτονική Al Khazneh (Το θησαυροφυλάκιο), το πιο διάσημο μνημείο της Πέτρας, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα χρώματα από τις προσόψεις των τάφων και των ναών την ημέρα και να κάνετε ατμοσφαιρική περιήγηση με κεριά τη νύχτα. Η είσοδος είναι λίγο τσιμπημένη, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ, αλλά αξίζει για ένα τόσο απόκοσμο θέαμα.

Μάτσου Πίτσου, Περού
Η αρχαία αυτή πόλη, στα 2000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο, αλλά αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν ως εκεί, κάνουν πεζοπορία στο μονοπάτι των Ίνκα και αποτυπώνουν σε εικόνα τα αρχαία ερείπια, ενώ υπάρχουν και οργανωμένες ξεναγήσεις στην Ιερή Κοιλάδα, όπου μπορεί κάποιος να δει τα ερείπια του περουβιανού χωριού Pisac, τα ερείπια της πόλης Ollantaytambo και όλη την περιοχή Κούσκο σε υψόμετρο 3.500 μέτρων, που αποτελούσε την αρχαία ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα. Παρ’ όλο που πλέον υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο, καθώς οι τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο είναι αμέτρητοι, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ και αξίζει όλα τα λεφτά του.

Γαλάζια Λίμνη, Ισλανδία
Σίγουρα την έχετε δει σε φωτογραφίες κι έχετε εντυπωσιαστεί από το τιρκουάζ χρώμα της στο πανέμορφο τοπίο, όπου όποια στιγμή της ημέρας κι αν το επισκεφτεί κάποιος -και ιδιαίτερα το σούρουπο- τα αχνιστά, μπλε νερά της λίμνης, λαμπυρίζουν στα φώτα δεκάδων προβολέων και μοιάζουν με… γάλα. Η λίμνη είναι ζεστή, λόγω γεωθερμίας, διατηρώντας μια θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και βρίσκεται μόλις 1 ώρα από το Ρέικιαβικ. Κι όσοι θέλουν να χαλαρώσουν λίγο παραπάνω, μπορούν να κάνουν μασάζ στα νερά της, αφού, βεβαίως, πληρώσουν 50 ευρώ είσοδο.