Το San Juan de Gaztelugatxe «απογειώθηκε» ανεξέλεγκτα μετά το Game of Thrones

san-Juan-de-gaztelugatxe
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η δημοφιλής σειρά έχει αυξήσει τόσο τον τουρισμό στο μικρό νησί San Juan de Gaztelugatxe, που πρέπει να παρθούν μέτρα.

Στην περιοχή των Βάσκων, το San Juan de Gaztelugatxe αποτελεί ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με τη στεριά με γέφυρα και στην κορυφή του βρίσκεται ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εκεί μπορεί να φτάσει κάποιος μέσω ενός στενού μονοπατιού, ανεβαίνοντας 231 σκαλοπάτια (229 ή 237 σύμφωνα με άλλες πηγές) και κατά την παράδοση, όποιος φτάσει εκεί χτυπά την καμπάνα 3 φορές και κάνει μια ευχή.

Το San Juan αποτελούσε κυρίως θρησκευτικό προορισμό και δεν κινούσε πολύ το ενδιαφέρον του μέσου ταξιδιώτη. Λόγω, όμως, της προβολής του μέσα από τη δημοφιλή σειρά Game of Thrones, οι τουρίστες έφτασαν ήδη τις 75 χιλιάδες, με τα ισπανικά μέσα να αναφέρουν ότι τον Ιούλιο του 2016, οι τουρίστες καθημερινά ανέρχονταν στους 2,5 χιλιάδες.

Αυτό, βεβαίως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ισπανικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν για πιθανές ζημιές που μπορεί να υποστεί το μέρος, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που προκύπτει από το Game of Thrones. Υπό συζήτηση είναι η επιβολή περιορισμού των επισκεπτών, όπως και η επιβολή εισιτηρίου για όσους προχωρήσουν ως το μοναστήρι.

Στη δημοφιλή σειρά, το νησί φαίνεται να έχει κάστρο, κάτι που, όμως, δεν ισχύει στην πραγματικότητα, μπερδεύοντας πολλούς τουρίστες.