Το ξενοδοχείο «Αίολος» της παλιάς Αθήνας στο δρόμο για επαναλειτουργία

ksenodoxeio-aiolos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ανδριανού, ένα από τα πρώτα αθηναϊκά ξενοδοχεία άνοιξε κάποτε τις πόρτες του και ίσως τις ανοίξει ξανά.

Στη συνοικία της Πλάκας, στην Αθήνα, στην οδό Αιόλου και Ανδριανού, βρίσκεται ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, το «Αίολος». Μέχρι το 1832 δεν υπήρχε κανένα ξενοδοχείο στην Αθήνα και οι ταξιδιώτες που έφταναν στην πόλη κατέφευγαν σε κάποιο από τα ερειπωμένα σπίτια που είχαν μετατραπεί σε πρόχειρα πανδοχεία ή προτιμούσαν τη φιλοξενία του έναστρου αττικού ουρανού. Το πρώτο κανονικό ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1832 κοντά στο Μοναστηράκι, με την ονομασία «Ευρώπη», από ένα ζεύγος ξένων, τον Ιταλό Καζάλι (Casali) και τη Βιεννέζα γυναίκα του.

Με το πέρασμα των χρόνων, βέβαια, χτίστηκαν στην Αθήνα καλύτερα και μεγαλύτερα ξενοδοχεία, ένα εκ των οποίων ήταν το ξενοδοχείο «Αίολος» στις παρυφές του «Πάνω Παζαριού» της παλιάς Αθήνας, που οικοδομήθηκε στα 1835-1837 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη. Πρόκειται για ένα κτήριο με οθωνική αρχιτεκτονική μορφολογία, με πολλά παράθυρα που βλέπουν προς την πλευρά των δύο δρόμων και μαγαζιά στο ισόγειό του.

Το ξενοδοχείο «Αίολος» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκού ξενοδοχείου της εποχής του Όθωνα. Στο μεταλλικό υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου επί της οδού Αιόλου αναγράφεται η χρονολογία 1837, που δηλώνει τη χρονιά λειτουργίας του ξενοδοχείου.

Το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης του «Αίολος», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη το 1985, ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναλειτουργία της μονάδας.