Το Open Book χαρίζει μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία στους βιβλιοφάγους

open-book
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η τουριστική εμπειρία έχει πολλές πλευρές που μένει να ανακαλύψουμε μέσω Airbnb, όπως αυτή του Open Book της Σκωτίας, όπου ο επισκέπτης πληρώνει τη διαμονή, αλλά και για να εργαστεί στο βιβλιοπωλείο.

Σε μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική ακτή της Σκωτίας, το Wigtown, υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο ανά 100 ανθρώπους. Ένα, όμως, ξεχωρίζει λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα, καθώς οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, πληρώνουν για να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Η πόλη αυτή φημίζεται για την αγάπη της για τα βιβλία, με 10 βιβλιοπωλεία για τους 1000 κατοίκους της, ενώ εδώ και 2 χρόνια έχει πάει το θέμα «βιβλίο», αλλά και «τουρισμός» σε άλλο επίπεδο, με το τουριστικό πείραμα του Open Book, όπου οι επισκέπτες πληρώνουν για να μείνουν μια εβδομάδα και ταυτόχρονα να δουλέψουν στο βιβλιοπωλείο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το διαμέρισμα.

Το κόστος είναι 43 ευρώ τη διανυκτέρευση, με μίνιμουμ διαμονή 6 ημερών κι όσο κι αν ακούγεται παράλογο να πληρώνεις για να δουλέψεις, είναι πολλοί αυτοί που το τολμούν, προκειμένου να νιώσουν πώς είναι να έχεις το δικό σου βιβλιοπωλείο κοντά στη θάλασσα. Κάποιοι μάλιστα περίμεναν μέχρι και 2 χρόνια για να το ζήσουν, ενώ πλέον η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία είναι τον Οκτώβριο του… 2020.

Όπως αναφέρει ο Harvey Lindsay, ο οποίος βοηθά με τις κρατήσεις, το Open Book δεν προσφέρει ούτε ακριβώς διακοπές, ούτε εργασία. Αυτό που προσφέρει είναι μια εμπειρία που πολλοί θα ήθελαν να έχουν στη ζωή τους, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο: να «γευτούν» τη ζωή σε ένα βιβλιοπωλείο.

Οι απαιτήσεις, βέβαια, δεν είναι πολλές από τους επισκέπτες, οι οποίοι πρέπει μόνο να φροντίσουν να είναι τα ράφια γεμάτα βιβλία και να βάζουν τιμές στα βιβλία που προέρχονται από δωρεές.

Από όσους έχουν ζήσει την εμπειρία, κάποιοι είναι ενθουσιασμένοι, ενώ άλλοι μιλούν για μια ένα χαλαρό, ευχάριστα βαρετό είδος διακοπών. Οι ντόπιοι, μάλιστα, αντιμετωπίζουν τους ταξιδιώτες που εργάζονται εκεί σαν ένα είδος τουριστικής ατραξιόν και κάνουν διάφορα σχόλια. Κάποιος, μάλισα, αναφέρει ότι κάποτε ένας ντόπιος άνοιξε την πόρτα, του είπε ότι δεν είναι και πολύ... εξωτικός, την ξαναέκλεισε και έφυγε.