Νορμανδία: «απόβαση» στις ομορφιές του γαλλικού Βορρά

normandia-apobasi-stis-omorfies-tou-gallikou-borra

ΤΡΙΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η περιοχή που ενέπνευσε μεγάλους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους να μεταφέρουν στον καμβά τις ομορφιές της, αλλά και σκηνές της καθημερινής ζωής, αποτελεί ένα κομμάτι της βόρειας Γαλλίας, με πολλές φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και πλούσια ιστορία και κουλτούρα.

Ήρεμο, γραφικό και παραδοσιακό, το κάποτε Δουκάτο της Νορμανδίας αποπνέει γαλήνη και ομορφιά με τα περιβόλια, τις προσεγμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, την καταπράσινη εξοχή του, αλλά και τις υπέροχες παραλίες.

Βρίσκεται στα βόρεια της Γαλλίας ( http://bit.ly/Qfr07W ) και σ’ αυτήν υπάγονται ο άνω ρους του ποταμού Σηκουάνα και οι εκβολές του, περιοχές βόρεια του Παρισιού και στα δυτικά η χερσόνησος Cotentin, όπου και το λιμάνι του Χερβούργου.

Χωρίζεται σε δύο μεγάλα διαμερίσματα, την Άνω (Haute Normandie) και την Κάτω Νορμανδία (Basse Normandie). Στην πρώτη βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη Rouen, αλλά και η Χάβρη (Le Havre). Στην Κάτω Νορμανδία, μεγαλύτερη πόλη είναι η Caen. Τα Νορμανδικά νησιά, βρίσκονται υπό την προσωπική κυριαρχία της βασίλισσας της Αγγλίας που φέρει τον τίτλο «δούκισσα της Νορμανδίας».

Λίγη ιστορία

Η περιοχή έχει μακρά ιστορία, από τον 3ο κιόλας αιώνα π.Χ., όταν κατακτήθηκε από Γαλάτες που ήρθαν από το γειτονικό Βέλγιο, έπειτα αποτελώντας ρωμαϊκή κτήση και αργότερα, στην κατοχή των Άγγλων βασιλέων, που έφεραν και τον τίτλο του δούκα της Νορμανδίας.

Μνημονεύεται όμως ιδιαίτερα ως το μέρος όπου έγινε η τελική μάχη που έκρινε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και η συντριβή των Ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ στο Δυτικό μέτωπο. Η απόβαση της Νορμανδίας, πραγματοποιήθηκε σε πέντε νορμανδικές παραλίες, με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργηθεί ένα προγεφύρωμα, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Μάχη της Νορμανδίας που ακολούθησε, τελείωσε στις 19 Αυγούστου 1944, όταν τα Συμμαχικά στρατεύματα πέρασαν το Σηκουάνα, με νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Γεμάτη ομορφιές

Η Νορμανδία είναι επίσης μια περιοχή που αγαπά την τέχνη και τον πολιτισμό. Η ανεμοδαρμένη κοιλάδα γύρω από το Σηκουάνα, αποτελούσε το κέντρο του Δουκάτου των Βίκινγκς και εδώ ξεκίνησε να αναπτύσσεται ένα ιδιαίτερο στυλ στο design και την αρχιτεκτονική. Μερικά από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά και γοτθικά κτήρια της Νορμανδίας βρίσκονται στις όχθες του ποταμού, ενώ αυτό είναι το σημείο που «γεννήθηκε» η σύγχρονη τέχνη, καθώς οι ιμπρεσιονιστές συγκεντρώνονταν εδώ για να απεικονίσουν στον καμβά τον μαργαριταρένιο ουρανό πάνω από το ποτάμι και τις εκβολές του.

Η Άνω Νορμανδία φτάνει μέχρι τη θάλασσα της Μάγχης, καταλήγοντας σε λευκά, εντυπωσιακά βράχια, ήσυχα παραλιακά θέρετρα και πολυσύχναστα λιμάνια, όπως τα Dieppe, Etretat και Fécamp. Ο στριφογυριστός Σηκουάνας, περνά ανάμεσα σε δάση, βράχια, μοναστήρια και κάστρα στην κορυφή λόφων. Στις δύο όχθες τους βρίσκεται η πόλη Rouen, κάποτε πρωτεύουσα του Δουκάτου.

Η Rouen, η ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας, αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη στη βόρεια Γαλλία. Στο παλιό κέντρο της πόλης, στη βόρεια πλευρά του Σηκουάνα, θα περιπλανηθείτε σε όμορφα καλντερίμια με όμορφα σπίτια από ξύλο και πέτρα και θα θαυμάσετε πολλές κομψές, γοτθικές εκκλησίες.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ο καθεδρικός ναός της Rouen είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τη σχέση του με τον ζωγράφο Κλοντ Μονέ. Ο «πατέρας του Ιμπρεσιονισμού» καθόταν συχνά στην πλατεία για να ζωγραφίσει τον εντυπωσιακό ναό. Ένα παράδειγμα μπορεί να δει κανείς στο Musée des Beaux Arts, όπου εκτίθενται πολλά έργα ιμπρεσιονιστών, που αγαπούσαν τόσο αυτή την περιοχή.

Η «Πύλη στον Ωκεανό», η Χάβρη, είναι λιμάνι στις ακτές της Μάγχης, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας μετά τη Μασσαλία στο νότο και έχει κανάλια συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων. Πρόκειται για πόλη με πλούσιο ιστορικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο, με πληθώρα μουσείων, λόγω του ότι αποτελεί γενέτειρα του ιμπρεσιονισμού. Το 2005 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της συνύπαρξης του παλαιού σχεδίου της πόλης και των ιστορικών της δομών με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και πολεοδομία.

Η πόλη Etretat (μεταξύ Dieppe και Χάβρης) είναι επίσης εντυπωσιακή. Αποτελούσε ένα κομψό θέρετρο στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, με επισκέπτες πολλούς διακεκριμένους ανθρώπους. Αξίζει να επισκεφτείτε και το μικρό χωριό Giverny στα βόρεια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Claude Monet ( http://giverny.org/monet/welcome.htm ).

Η Κάτω Νορμανδία εκτείνεται από την πρωτεύουσά της, Caen, μέχρι τη χερσόνησο Cotentin και το εντυπωσιακό νησί με το οχυρωμένο μοναστήρι, Mont Saint Michel, που υψώνεται σαν πυραμίδα στην άμμο. Η καρδιά της Κάτω Νορμανδίας είναι η Pays d'Auge, ένας κόσμος από οπωρώνες μήλων και βοσκοτόπια με αγελάδες.

Το πολυφωτογραφημένο και εμβληματικό Mont Saint Michel ( http://mont-saint-michel.monuments-nationaux.fr/ ), είναι ένα βραχώδες νησί που βρίσκεται περίπου 1 χλμ. από την ακτή, κοντά στη γειτονική Βρετάνη και συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/80 ). Τα πέτρινα τείχη υψώνονται σαν μέρος του φυσικού βράχου του νησιού και στο εσωτερικό, το μοναστήρι εντυπωσιάζει, με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού. Η μονή χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Α, αποκαταστάθηκε μετά το 1863 και συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα με ένα υπερυψωμένο μονοπάτι. Δύο φορές το μήνα συμβαίνει εκεί το φαινόμενο της παλίρροιας και στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς τη νησίδα. Η παλίρροια του Mont Saint Michel είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς το ύψος του νερού κατά την πλημμυρίδα μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορική Bayeux, με την παλιά πόλη, τον περίφημο καθεδρικό ναό και τις βιοτεχνίες δαντέλας και πορσελάνης (για τις οποίες φημιζόταν η πόλη ιδιαίτερα κατά το 19ο αιώνα), η όμορφη παραλιακή λεωφόρος της κομψής Deauville, που αποτελούσε θέρετρο για την υψηλή κοινωνία στις αρχές του 20ου αιώνα και η απέναντι Τrouville, το όμορφο ψαρολίμανο. Ανατολικά της Τrouville, στις εκβολές του ποταμού Σηκουάνα, βρίσκεται τo πολύχρωμο λιμάνι Honfleur, κοντά στη νέα, μοντέρνα γέφυρα Pont de Normadie.

Οι παραλίες της απόβασης

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η απόβαση της Νορμανδίας έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου του 1944, στη χερσόνησο Cotentin, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach και Utah Beach, αλλιώς «παραλίες της D-Day».

Σήμερα, αυτές οι παραλίες αποτελούν τουριστικά θέρετρα και λιμάνια, αλλά κατά μήκος της ακτής, πολυάριθμα μνημεία έχουν στηθεί, προς τιμήν εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, ή πολέμησαν γενναία, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Γεύσεις Νορμανδίας

Η παραδοσιακή κουζίνα της Νορμανδίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ποικίλα γαλακτοκομικά προϊόντα της, τα οστρακοειδή και τα καλής ποιότητας κρέατα, καθώς και φρούτα όπως τα κεράσια, τα αχλάδια και τα μήλα. Μερικά από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά προέρχονται από τη Νορμανδία, μεταξύ των οποίων τα Camembert, Pont l'Evêque, Livarot και Neufchâtel (συνήθως σε σχήμα καρδιάς). Το βούτυρο της Νορμανδίας συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των καλύτερων και εξάγεται σε όλη τη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Νορμανδία, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.normandie-tourisme.fr .

Φωτογραφία: http://www.normandie-tourisme.fr

Πώς θα πάτε:

Αεροπορικώς μέχρι το Παρίσι και από εκεί με αυτοκίνητο. Η Deauville απέχει 200 χλμ. από το Παρίσι.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]