Το Airbnb μπαίνει στο μάτι του νόμου

airbnb
ΤΡΙΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Σύντομα πρόκειται να ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή για τα ακίνητα στο Airbnb, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και το σκηνικό για όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, αλλάζει.

Οι κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω Airbnb πλέον θα πρέπει να δηλώνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που βρίσκεται στην τελική ευθεία ενεργοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας θα πρέπει να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, μέσω της εφαρμογής, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το πρόστιμο, μάλιστα, για όσους δεν το κάνουν, θα είναι τσουχτερό, φτάνοντας μέχρι και τα 5 χιλιάδες ευρώ.

Μέσω της νέας εφαρμογής, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίσει όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της εφαρμογής, ο αριθμός του οποίου θα συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ακόμη, θα εντοπίζει περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις δύο οι μισθώσεις ακινήτων ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου δικαιούχου εισοδήματος, αλλά και περιπτώσεις που παραβιάζεται το μέγιστο όριο ημερών μίσθωσης ανά έτος. Σύμφωνα με το νόμο, η μίσθωση κάθε ακινήτου μέσα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το όριο θα πέφτει στις 60 ημέρες. Μοναδική περίπτωση εξαίρεσης θα είναι το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Για το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, ο φόρος θα είναι κλιμακωτός, ξεκινώντας από 15% για εισόδημα έως 12 χιλιάδες και φτάνοντας έως και 45% για εισόδημα από 35 χιλιάδες και άνω, ακολουθώντας την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, μόνο για το εισόδημα από την εκμίσθωση των κατοικιών και την παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων. Άλλες έξτρα υπηρεσίες θα φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

Σε περίπτωση που κάποιος διαχειριστής ακινήτων διαπιστωθεί ότι έχει παραβεί το νόμο, υποχρεούται εντός 15 ημερών να συμμορφωθεί, ενώ του υποβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδων ευρώ, το οποίο μπορεί να επιβληθεί στο διπλάσιο στη συνέχεια, σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων. Τα πρόστιμα, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού υπάρχει πρόστιμο για τη μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης, αλλά και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της ψηφιακής πλατφόρμας στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας.

Όπως είναι φυσικό, το τοπίο αναμένεται να αλλάξει για τους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας Airbnb και ίσως και γενικότερα, αφού ενδεχομένως κάποιοι αποσυρθούν.