Μόναχο: η πόλη της κουλτούρας, της παράδοσης και της μπίρας, γιορτάζει

monaxo-i-poli-tis-koultouras-tis-paradosis-kai-tis-mpiras-giortazei-poli-tis-koultouras-tis-paradosis-kai-tis-mpiras-giortazei

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Γεμάτο ομορφιές και παράδοση, το Μόναχο αποκαλύπτει στον επισκέπτη τις ιδιαίτερες αντιφάσεις του: λαογραφία, μακραίωνη παράδοση και κουλτούρα, συνυπάρχουν με τις κομψές BMW, τις μπουτίκ σχεδιαστών και τη βαριά βιομηχανία. Φυσικά, το Oktoberfest, η γιορτή της μπίρας, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί πλέον σαν τη μεγαλύτερη γιορτή μπίρας στον κόσμο.

Το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/bauaria-o-paramuthenios-germanikos-notos?id=2149332 ), στη νοτιοανατολική Γερμανία ( http://bit.ly/S4VZmg ). Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Isar, ενός από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του επάνω ρου του Δούναβη και βόρεια των βαυαρικών Άλπεων που αποτελούν το σύνορο με την Αυστρία.

H τρίτη μεγαλύτερη, σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών, οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων μεταφορών και είναι φημισμένο ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο.

Η πόλη είναι ένα εμπνευσμένο μείγμα ιστορικών κτηρίων και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, από τότε που ανακατασκευάστηκαν τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο κτήρια, αλλά και δημιουργήθηκαν νέα. Η «καρδιά» της χτυπά στη Marienplatz, που αποτελεί το κέντρο δεκάδων εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γύρω της βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά κτήρια όπως το Δημαρχείο με το ρολόι, ενώ λίγο πιο κάτω θα βρείτε τη Viktualienmarkt, την υπαίθρια αγορά τροφίμων, απ’ όπου ξεκινά και ο παράδεισος του Shopping.

Τρεις πύλες της κατεστραμμένης μεσαιωνικής οχύρωσης, έχουν παραμείνει σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα -η Isartor στα ανατολικά, η Sendlinger Tor στο νότο και η Karlstor στα δυτικά του κέντρου της πόλης. Η Karlstor οδηγεί στο Stachus, ένα μεγάλο τετράγωνο που κυριαρχείται από την Justizpalast και ένα συντριβάνι.

Η Peterskirche, κοντά στην πλατεία Marienplatz, είναι η παλαιότερη εκκλησία στο κέντρο της πόλης, ενώ πολύ κοντά, η γοτθική αίθουσα-εκκλησία Heiliggeistkirche (Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος) μετετράπη σε στυλ μπαρόκ από το 1724 και μετά.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας (Frauenkirche), βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και αποτελεί το σύμβολο ολόκληρης της Βαυαρίας. Τα δύο καμπαναριά του διακρίνονται από όλα τα σημεία της πόλης, διότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει την ανέγερση ψηλών κτηρίων εντός του ιστορικού κέντρου. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στον νότιο πύργο, από την κορυφή του οποίου η θέα είναι καταπληκτική και είναι ορατές ακόμα και οι Άλπεις.

Άλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι η Michaelskirche, η Theatinerkirche, η Bürgersaalkirche, η Dreifaltigkeitskirche κ.ά.

Διασχίζοντας το ποτάμι Isar, θα δείτε το Maximilianeum, το παλάτι του Μονάχου, που σηματοδοτεί την αρχή των βασιλικών λεωφόρων. Αυτό το εντυπωσιακό κτηριακό συγκρότημα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος διαμονής των άριστων φοιτητών που σπούδαζαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης και τώρα στεγάζει το νέο κοινοβούλιο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους Αγγλικούς Κήπους (Englischer Garten), από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του κόσμου, που εκτείνεται σε 3,7 τετρ. χλμ. στη μέση της πόλης και το Ολυμπιακό Πάρκο στην περιοχή Oberwiesenfeld, με τον περίφημο Ολυμπιακό Πύργο ύψους 290 μέτρων που φιλοξενεί ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο.

Μουσεία και χώροι τέχνης και πολιτισμού

Το Μόναχο είναι διεθνώς γνωστό για τις συλλογές αρχαίας, κλασικής και μοντέρνας τέχνης, που φιλοξενούνται σε πολλά μουσεία σε όλη την πόλη. Στα πιο διάσημα μουσεία του Μονάχου, στην Kunstareal, συγκαταλέγονται οι πινακοθήκες Pinakothek der Moderne, Alte Pinakothek και Neue Pinakothek ( www.pinakothek.de ), το Μουσείο Brandhorst (μοντέρνας τέχνης) και η Glyptothek (με αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά).

Το Γερμανικό Μουσείο (Deutsches Museum), βρίσκεται σε ένα νησί στον ποταμό Isar και είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία επιστήμης στον κόσμο. Στόχος του είναι να κατανοήσει ο επισκέπτης όσο το δυνατόν καλύτερα, τα διάφορα φαινόμενα της φύσης, αλλά και εκείνα της φυσικής και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.

Οι βαυαροί βασιλιάδες μετέτρεψαν το Μόναχο σε πρωτεύουσα της τέχνης της Γερμανίας το 1800 και η πόλη εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά ακόμη ενδιαφέροντα, παγκόσμιας κλάσης και μουσεία και χώρους πολιτισμού.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η πόλη έχει φιλοξενήσει επίσης πολλούς εξέχοντες συνθέτες. Το Nationaltheater, όπου είχαν λάβει χώρα πολλές όπερες του Richard Wagner, υπό την αιγίδα του Λουδοβίκου ΙΙ της Βαυαρίας, στεγάζει πλέον τη Βαυαρική Κρατική Όπερα και την Κρατική Ορχήστρα. Δίπλα, το σύγχρονο θέατρο Residenz, ανεγέρθηκε στο κτήριο που στέγαζε το θέατρο Cuvilliés, πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δύο μοντέρνα «σύμβολα» της πόλης

Το στάδιο Allianz Arena και το κτήριο της BMW, που γειτνιάζει με το Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου, αποτελούν δύο ακόμη σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Το πρώτο, είναι η έδρα των δύο σημαντικότερων ομάδων της πόλης: FC Bayern Μονάχου και TSV Μόναχο 1860. Χαρακτηριστικό της Allianz Arena είναι ότι εξωτερικά φωτίζεται, ανάλογα με την γηπεδούχο ομάδα. Έτσι, όταν αγωνίζεται η FC Bayern Μονάχου, το χρώμα του γηπέδου είναι κόκκινο, μπλε όταν αγωνίζεται TSV Μόναχο 1860, ενώ όταν γηπεδούχος είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας το χρώμα είναι άσπρο. Η συνολική χωρητικότητα του γηπέδου είναι 69.901 θεατές.

Το κτήριο της BMW στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της τεράστιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για περισσότερα από 30 χρόνια. Ο συμβολισμός και η φουτουριστική αρχιτεκτονική έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πόλη και εξαιτίας αυτού άλλωστε από το 1999 το κτήριο κηρύχθηκε ιστορικό. Το μουσείο της BMW στεγάζεται ακριβώς δίπλα, προσφέροντας στον επισκέπτη μία αληθινά πρωτοποριακή σύνθεση αρχιτεκτονικής, εκθεσιακών τεχνών και μέσων επικοινωνίας ( www.bmw-welt.com/web_rb/bmw-welt/en/bmw_museum/overview.html ).

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Μπίρα και Oktoberfest

Η μπίρα είναι βασικό στοιχείο της βαυαρικής λαϊκής παράδοσης και μάλιστα η Βαυαρία είναι πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή λυκίσκου. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 1.000 μπιραρίες και βρίσκονται μερικές από τις παλαιότερες ζυθοποιίες στον κόσμο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Hofbräuhaus ( www.hofbraeuhaus.de/en/index_en.html ), την παλαιότερη μπιραρία στο Μόναχο που προσφέρει στον επισκέπτη εκλεκτό παραδοσιακό φαγητό και εξαιρετικής ποιότητας γερμανική μπίρα, ενώ το μουσικό του πρόγραμμα, περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Βαυαρίας. Αναζητήστε τις μπιραρίες και τα ζυθοποιεία του Μονάχου στο: www.munichbeergardens.com/Main_Page .

Μεγάλη απήχηση στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους, έχει το πανηγύρι του Μονάχου τον Οκτώβριο ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/i-mpura-reei-afthoni-sto-oktoberfest-tou-monaxou-prost!?id=2058442 ) , που αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη γιορτή μπίρας στον κόσμο, με τους επισκέπτες του φεστιβάλ να καταναλώνουν περίπου 7 εκατομμύρια λίτρα μπίρας που παράγεται από τις τοπικές ζυθοποιίες. Φέτος το Oktoberfest ( www.oktoberfest.de/en/ ) διεξάγεται από 22/09/2012 έως 7/10/2012.

Αν πάντως δεν τα καταφέρετε να επισκεφτείτε το Μόναχο αυτές τις μέρες, αρκετές ελληνικές μπιραρίες, γιορτάζουν και εδώ το Oktoberfest, κατά τις βαυαρικές συνήθειες. Εμείς σας προτείνουμε το München Erichs Beer and Wurst Bar ( www.muenchen-athen.com/ ) στα Μελίσσια, που ακολουθεί πιστά τις κλασικές βαυαρικές μπυραρίες που… σέβονται τον εαυτό τους και ετοιμάζει εκδηλώσεις το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μόναχο, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.muenchen.de .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]