Αυτές είναι οι 10+1 καλύτερες χώρες για μετανάστευση

xartis-europi-souidia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η κρίση έχει οδηγήσει πολλούς τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση της τύχης τους σε μια άλλη χώρα, με την οικονομική μετανάστευση να αυξάνεται όλο και πιο πολύ. Από την Ελλάδα, συγκεκριμένα, έχουν μεταναστεύσει 427 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, το διάστημα 2008-2013 και πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να ενισχύσουν αυτό το νούμερο τα επόμενα χρόνια. Ποιες, όμως, είναι οι χώρες που μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή σε έναν μετανάστη;

Σουηδία
Η μεγαλύτερη και πιο πολυπληθής σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, κυρίως λόγω του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα που εκφράζει, αλλά και στις εξαιρετικές δημόσιες υπηρεσίες της. Η ισότητα στον πλούτο και το δυνατό κοινωνικό σύστημα της χώρας επίσης επηρέασαν στην κατάταξή της, ενώ σήμερα οι μετανάστες στη Σουηδία φτάνουν περίπου το 10% του πληθυσμού. 

Καναδάς
Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα όνομα φιλικό προς τη μετανάστευση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Justin Trudeau, έχει μιλήσει ανοιχτά υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, ανακοινώνοντας ότι η «διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας». Το 2011, περίπου το 38% του πληθυσμού ήταν μετανάστες ή παιδιά μεταναστών κι αν τα επίπεδα αυτά συνεχιστούν, τότε ο μισός πληθυσμός της χώρας θα είναι μετανάστες μέχρι το 2036.

Ελβετία
Αυτή η μικρή ευρωπαϊκή δύναμη χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά ανεργίας, υψηλά εισοδήματα και πολύ εντυπωσιακά στάνταρ διαβίωσης. Στη λίστα με της καλύτερες χώρες του usnews.com, η Ελβετία… τερμάτισε πρώτη, αλλά όσον αφορά τη λίστα της μετανάστευσης βρίσκεται πιο χαμηλά, καθώς δεν τους υποδέχεται το ίδιο ένθερμα με τις προηγούμενες δύο χώρες.

Αυστραλία
Μετανάστες από χώρες που δεν μιλούν αγγλικά, κυρίως από Ασία, έχουν δημιουργήσει μια νέα πολυπολιτισμική ταυτότητα στη μακρινή αυτή χώρα, που αποτελεί ένα πλούσιο κράτος και το τρίτο λιγότερο πυκνοκατοικημένο του κόσμου. Αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό ειδικά για όσους έχουν προσόντα, αλλά η τακτική της απέναντι στους πρόσφυγες αποτελεί αντικείμενο διενέξεων τα τελευταία χρόνια.

Γερμανία
Με μια από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου και σίγουρα της Ευρώπης, η βόρεια αυτή χώρα θεωρείται ως ο τόπος των ευκαιριών για όσους μεταναστεύουν. Αν και η Άνγκελα Μέρκελ είδε πτώση στην προτίμηση προς το πρόσωπό της όταν υποσχέθηκε να αφήσει τα σύνορα ανοιχτά για τους μετανάστες, η νεολαία της χώρας δείχνει ευνοϊκή διάθεση απέναντί τους. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι το 80% των Γερμανών millennials κρατά θετική στάση απέναντι στη μετανάστευση.

Νορβηγία
Εκτός του ότι αποτελεί την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, το σκανδιναβικό αυτό κράτος παρουσιάζει δυνατή οικονομία και κοινωνική πρόνοια. Σύμφωνα με το Statistics Norway, οι μετανάστες στη χώρα φτάνουν το 16,8% του πληθυσμού, με τους περισσότερους να προέρχονται από την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Σουηδία.

Ηνωμένες Πολιτείες
Παρ’ όλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει μιλήσει πολύ αρνητικά για τη μετανάστευση κυρίως από το Μεξικό, μιλώντας ακόμη και για ανέγερση τείχους, η χώρα παραμένει δημοφιλής προορισμός για μετανάστες και προς το παρόν φιλοξενεί περισσότερους από κάθε άλλη χώρα. Ως οικονομική υπερδύναμη, ελκύει τους πάντες οι οποίοι πάνε να κυνηγήσουν το αμερικάνικο -ή το δικό τους- όνειρο.

Ολλανδία
Βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους μεταναστευτικούς προορισμούς, χάρη στην υγιή της οικονομία, αλλά και τη φήμη υψηλών επιπέδων ανοχής που φαίνεται να τη συνοδεύει.

Φινλανδία
Μια από τις πιο βόρειες χώρες του κόσμου, η Φινλανδία ξοδεύει αρκετά χρήματα στις δημόσιες υπηρεσίες της. Η αυξημένη μετανάστευση έχει προκαλέσει έντονους διαξιφισμούς στο εσωτερικό της χώρας τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη πολλοί τη θεωρούν ως έναν φιλόξενο προορισμό.

Δανία
Άλλη μια σκανδιναβική χώρα στη λίστα, η οποία κατακτά μια θέση λόγω των καλά δομημένων υπηρεσιών της και του κοινωνικού της κράτους. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η χώρα έχει δει μια σταθερή αύξηση στη μετανάστευση, με πολλούς Πολωνούς, Τούρκους και Γερμανούς μετανάστες, οι οποίοι δείχνουν να την προτιμούν.

Λουξεμβούργο
Μικρό και σφηνωμένο ανάμεσα στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο είναι δημοφιλής προορισμός για όσους αναζητούν μια καλύτερη τύχη, λόγω των στάνταρ διαβίωσης, αλλά και του πλούτου της χώρας, η οποία είναι η δεύτερη πλουσιότερη μετά το Κατάρ. Εκτός από την οικονομική της δύναμη και σταθερότητα, η χώρα φημίζεται επίσης και για τα εκπληκτικά, γραφικά και δασώδη σκηνικά της.