Τα καλύτερα μέρη για να ταξιδέψετε τον Μάρτιο

kopegxagi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο χειμώνας τελειώνει, η άνοιξη καταφτάνει και ο Μάρτιος είναι ένας καλός, off-season μήνας να φτιάξετε βαλίτσα και να κατευθυνθείτε προς έναν από τους παρακάτω προορισμούς, όπου οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο βασανιστικές όσο το καλοκαίρι, ούτε τόσο παγωμένες όσο τον χειμώνα.

Κοπεγχάγη για τη γαστρονομία
Πριν δυο χρόνια, ο διάσημος σεφ του Noma, Rene Redezepi, έκλεισε το περίφημο Michelin-άτο εστιατόριό του, με στόχο να το μεταφέρει από την παραλία στο κέντρο της πόλης, στα πιο βόρεια προάστια, φτιάχνοντας τη δική του αστική φάρμα. Τον Μάρτιο, το νέο περιβόητο Noma ανοίγει, εκτείνεται σε διάφορα κτίρια σχεδιασμού Bjarke Ingels και αναμένεται να αποτελέσει μια εντελώς διαφορετική γαστρονομική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Ο Redzepi φαίνεται να αποσύρεται από τον κλασικό του ρόλο στην κουζίνα, παραδίδοντάς την στον νέο επικεφαλής σεφ, Torsten Vildgaard, ο οποίος θα μαγειρεύει μεσημεριανό και βραδινό για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, με το πρώτο εποχιακό μενού να επικεντρώνεται στα θαλασσινά. Μ’ ένα σμπάρο, λοιπόν, δυο τρυγόνια, αφού θα έχετε την ευκαιρία να δειπνήσετε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια του κόσμου και να γνωρίσετε τις ομορφιές της Κοπεγχάγης. Αν είστε φοιτητής, μάλιστα, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε γεύσεις σε ένα μεγάλο κοινό τραπέζι, πληρώνοντας μόλις ένα κλάσμα του καθιερωμένου κόστους.

Ρώμη για Πάσχα
Αυτή η εποχή είναι ιδανική για ένα ταξίδι στην Αιώνια Πόλη, καθώς ο καιρός θα είναι γλυκός, χωρίς τους καύσωνες του καλοκαιριού. Και από άποψη τουριστών, όμως, είναι μια πιο ήσυχη εποχή με τον αριθμό των επισκεπτών και τις τιμές των δωματίων να είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι συνήθως. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Πάσχα, το οποίο φέτος ξεκινά τέλη Μαρτίου, ο κόσμος που κάποτε ταξίδευε στη Ρώμη και το Βατικανό για τη θρησκευτική αυτή γιορτή, έχει μειωθεί. Εσείς, πάντως, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον πάπα Φραγκίσκο να παρουσιάζει την «Οδό της Σταύρωσης», με τις 14 στάσεις στο Κολοσσαίο, που συμβολίζουν το μαρτύριο του Ιησού τη Μεγάλη Παρασκευή και φυσικά τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, αν και θα χρειαστεί εισιτήριο. Αν δεν κατορθώσετε να παρακολουθήσετε τα παραπάνω, τότε μπορείτε να βρεθείτε τη Δευτέρα του Πάσχα στην ανοιχτή ομιλία του πάπα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ή να περάσετε το «Μικρό Πάσχα» (Pasquetta όπως το αποκαλούν εκεί) κάνοντας πικ νικ με πολλά πασχαλινά αυγά.

Tromsø για το Βόρειο Σέλας
Το Βόρειο Σέλας είναι ένα μυστικιστικό, μαγικό σχεδόν μυθικό ουράνιο φαινόμενο, άκρως απρόβλεπτο, αλλά πάντα συγκλονιστικό για όσους κατορθώσουν να το δουν από κοντά. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η πιθανότητα να το «πετύχει» κάποιος είναι μεγαλύτερη κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη, εν προκειμένω, γύρω στις 20 Μαρτίου, καθώς η ηλιακή δραστηριότητα που το προκαλεί είναι πιο έντονη τότε, ενώ οι νύχτες είναι αρκετά σκοτεινές για να είναι πιο εμφανές. Το Tromsø, 450 χιλιόμετρα μέσα στον Αρκτικό Κύκλο μπορεί να αποτελέσει τη βάση σας, αλλά καλό είναι να κάνετε την ξενάγηση από την Arctic Guide Service η οποία σας πηγαίνει μακριά από τα τεχνητά φώτα του κέντρου, σε μια διαδρομή όπου είναι πιο πιθανό να δείτε το φαινόμενο. Αν παρ’ όλ’ αυτά δεν τα καταφέρετε, ένα ταξίδι εκεί δεν πρόκειται να πάει χαμένο. Μπορείτε να αξιοποιήσετε το χιόνι και να κάνετε snowmobile σαφάρι, αλλά και να απολαύσετε τον παλμό του Tromsø με τα περισσότερα… κατά κεφαλήν μπαράκια σε όλη τη χώρα.

Χονγκ Κονγκ για πολιτισμό
Αν έχει φτάσει η ώρα να πραγματοποιήσετε ένα μακρινό ταξίδι, τότε βάλτε μπρος για Ασία μεριά και το Χονγκ Κονγκ. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας πολιτισμού, κυρίως λόγω της έκθεσης Art Basel, η φετινή βερσιόν της οποίας θα «τρέξει» 29-31 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει πολλά καινοτόμα installations, όπως την προσομοίωση VR περιβάλλοντος από τον γερμανό καλλιτέχνη Timur Si-Qin και την πρώτη έκθεση ιρανικής γκαλερί (Dastan’s Basement). Πέραν αυτού, το νέο κτίριο H Queens building αποτελεί τον πρώτο προσαρμοσμένο χώρο γκαλερί της περιοχής, ενώ δεν θα λείψουν και πολλές συναυλίες και performances στο πλαίσιο του HK Arts Festival, συμπεριλαμβανομένης της Κινέζικης Peking Opera Company και της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Δανίας. Για να μην αναφερθούμε στο πλήθος αξιοθεάτων που ούτως ή άλλως θα βρείτε στο μακρινό Χονγκ Κονγκ.