Λωζάνη: ελβετική γραφικότητα και ομορφιά στις όχθες της λίμνης της Γενεύης

lozani-elbetiki-grafikotita-kai-omorfia-stis-oxthes-tis-limnis-tis-geneuis

Φωτογραφία: http://www.lausanne-tourisme.ch

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η Λωζάνη, η γραφική μικρή πόλη στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ελβετικής ομορφιάς, με αμέτρητα αξιοθέατα και γαλήνια ατμόσφαιρα απέναντι από τις Άλπεις.

Η Ελβετία είναι γνωστή για την πανέμορφη φύση και τα τοπία της, τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, τα ρολόγια, τις σοκολάτες και φυσικά… το κρύο. Είναι όμως πολλά παραπάνω απ’ όσα φαντάζεται κανείς χωρίς να την έχει επισκεφτεί και η μικρή πόλη της Λωζάνης (κι όμως η τέταρτη μεγαλύτερή της), αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.

Η Λωζάνη είναι πρωτεύουσα του καντονιού του Βω (Vaud), ενός από τα 26 καντόνια, όπως ονομάζονται οι διοικητικές υποδιαιρέσεις της Ελβετίας. Βρίσκεται στο γαλλόφωνο (δυτικό) μέρος της Ελβετίας (στην Ελβετία περίπου το 65% του πληθυσμού μιλά γερμανικά, 20,5 % γαλλικά, 6,5% ιταλικά και ένα μικρό ποσοστό ρετορομανικά), στις ακτές της λίμνης της Γενεύης ( http://bit.ly/TyNqVZ ) και έχει περίπου 135.000 κατοίκους.

Μια πόλη-ζωγραφιά

Όταν πρωτοαντικρίζει κανείς τη Λωζάνη, μένει πραγματικά έκθαμβος από το τοπίο, καθώς η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο βόρειο τμήμα της λίμνης της λίμνης της Γενεύης (ή λίμνης Λεμάν), έχοντας απέναντί της την εκπληκτική θέα των δυτικών Άλπεων.

Εκτείνεται σε τρεις λόφους σε ανισόπεδη διάταξη, με ένα πολύπλοκο σύστημα γεφυρών και υπερυψωμένων δρόμων και κτηρίων σε διαφορετικά επίπεδα. Η πρόσφατη επέκταση, κυρίως προς τα δυτικά και τα νότια, της παλιάς πόλης Cité, δημιούργησε νέες συνοικίες στις πλαγιές των λόφων, μέχρι την παραλίμνια συνοικία Ouchy, που συνδέεται με την πόλη με μετρό. Εκεί θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια για να φάτε απολαμβάνοντας τη θέα της λίμνης και των βουνών.

Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε είναι περπατώντας, καθώς υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων (περ. 5 χλμ.) και πολλά από τα αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Αν κουραστείτε, χρησιμοποιήστε το μετρό, που καλύπτει πολλά σημεία της πόλης.

Φωτογραφία: http://www.lausanne-tourisme.ch

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός ναός Notre Dame στην παλιά πόλη, που είναι ορατός σχεδόν από παντού. Κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα και είναι ιδιαίτερα επιβλητικός, ενώ αν ανεβείτε στον πύργο του, η θέα είναι εντυπωσιακή.

Γύρω από την πλατεία Place St. François με την ομώνυμη εκκλησία, στην παλιά πόλη, θα βρείτε πολλά καταστήματα, ενώ στην πλατεία Place Centrale, συνορεύει η παλιά πόλη με την συνοικία Flon, όπου υπάρχουν πολλά μπαράκια και εστιατόρια (Σας προτείνουμε το κομψό εστιατόριο Nomade, www.restaurantnomade.ch ). Τέλος, στην πλατεία Place de la Riponne διοργανώνεται δυο φορές την εβδομάδα υπαίθρια αγορά με ποικιλία τοπικών προϊόντων, όπως τυριά, φρούτα, λουλούδια κ.ά.

Η Λωζάνη αποτελεί έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και δυο μεγάλων πανεπιστημίων. Δυστυχώς το ενδιαφέρον Ολυμπιακό Μουσείο ( www.olympic.org/fr/le-musee-olympique ) στο Ouchy που περιλαμβάνει εκθέματα από την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, έκλεισε για ανακαίνιση τον Ιανουάριο του 2012 και θα ανοίξει ξανά στα τέλη του 2013.

Άλλα ενδιαφέροντα μουσεία είναι το Palais de Rumine ( www.lausanne.ch/view.asp?DocId=27730 ) που περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά μουσεία, από καλών τεχνών μέχρι φυσικής ιστορίας και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης ( www.lausanne.ch/view.asp?domId=64329&language=E ).

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη μπορείτε να βρείτε στο Γραφείο Τουρισμού της και στο site: http://www.lausanne-tourisme.ch .

Φωτογραφία: http://www.lausanne-tourisme.ch

Oμορφιές κοντά στη Λωζάνη

Η ακτή μεταξύ της Λωζάνης και της μικρής πόλης Vevey, ονομάζεται Lavaux και έχει αναρίθμητες ομορφιές.

Το Lavaux είναι διάσημο για τους αμπελώνες του, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/1243 ) και έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Επισκεφτείτε ένα από τα αμέτρητα οινοποιεία του, όπως το Domaine Croix Duplex ( www.croix-duplex.ch ) στο Grandvaux για να δοκιμάσετε τα εκπληκτικά τοπικά κρασιά Chasselas. Η θέα από το μπαλκόνι του οινοποιείου, θα σας… κόψει την ανάσα, ενώ το κρασί θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε στον… παράδεισο! Περπατήστε μέχρι κάτω τη λίμνη, στο Cully και θαυμάστε τα γραφικά δρομάκια, τα όμορφα, παραδοσιακά σπίτια και την ηρεμία του τοπίου.

Στα όρια του Lavaux, το Vevey, είναι μια ακόμη μικρή πόλη που θα σας μαγέψει. Εκεί έζησε ο γνωστός διαφωτιστής Ζαν Ζακ Ρουσσώ, όπως και ο Τσάρλι Τσάπλιν αφού εγκατέλειψε τις ΗΠΑ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη σοκολατερί «Poyet» ( www.confiserie-poyet.ch ), η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για να δημιουργεί εκπληκτικές σοκολατένιες δημιουργίες στο σχήμα των παπουτσιών του μεγάλου κωμικού και φυσικά πολλά ακόμη λαχταριστά γλυκά.

Οι αμπελώνες του Lavaux

Aκόμη πιο ανατολικά θα βρείτε το Montreux, ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ και όχι μόνο. Εκεί θα δείτε και το άγαλμα του τραγουδιστή των «Queen», Φρέντι Μέρκιουρι, ο οποίος ηχογραφούσε πολύ συχνά δουλειές του στα Mountain Studios, με τη μοναδική θέα των γαλλικών Άλπεων να έχει αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης των τραγουδιών του.

Σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, θεωρείται το κάστρο Chillon ( www.chillon.ch/en/access ), που είναι χτισμένο σε έναν βράχο μέσα στη λίμνη. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, προσέλκυε ρομαντικούς συγγραφές. Από τον Ζαν-Ζακ Ρουσό, στον Βικτόρ Ουγκό και από τον Αλέξανδρο Δουμά, στον Γκυστάβ Φλωμπέρ και το Λόρδο Βύρωνα, το κάστρο εμπνέει ποιητές από όλο τον κόσμο.

Σήμερα, το μνημείο δέχεται πλέον περισσότερους από 300.000 επισκέπτες το χρόνο. Χάρη στις αναπαλαιώσεις, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και βοηθά σημαντικά στην κατανόηση και την γνωριμία με την φεουδαρχική αρχιτεκτονική.

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Μια εκπληκτική εκδρομή, λίγη μόνο ώρα από τη Λωζάνη, είναι η «ανάβαση», στο βουνό Les Rochers de Naye, τμήμα των ελβετικών Άλπεων, με το τρενάκι Chemin de fer Montreux–Glion–Rochers-de-Naye. Θαυμάστε τις χιονισμένες βουνοκορφές και φάτε στο εκπληκτικό εστιατόριο «Plein Roc» με θέα όλη τη λίμνη.

Πώς θα πάτε:

Ταξιδέψτε με αεροπλάνο -οι πτήσεις της Swiss ( www.swiss.com ) είναι ιδιαίτερα βολικές και θα βρείτε πολύ καλές προσφορές- μέχρι τη Γενεύη και στη συνέχεια με τρένο (σε λιγότερο από μία ώρα) στη Λωζάνη. Τα δρομολόγια των τρένων από το αεροδρόμιο της Γενεύης προς την Λωζάνη είναι πολύ συχνά και η διαδρομή πανέμορφη.

Τι να φάτε:

Το «must» στη Ελβετία είναι το περιβόητο και νόστιμο fondue ( www.clickatlife.gr/story/geusi/lionete-gia-fondue?id=2051854 ), το εθνικό πιάτο της Ελβετίας. Αν και στην Ελβετία το fondue σημαίνει αποκλειστικά το λιωμένο τυρί, γενικότερα, ως όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε άλλα αντίστοιχα πιάτα με κρέας που ψήνεται σε καυτό λάδι ή με φρούτα που «κάνουν βουτιά» στη σοκολάτα. Φυσικά μην παραλείψετε να φάτε σοκολάτες και τα διάφορα είδη τυριών.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]