Επτά ταξίδια σε μέρη που «ανθίζουν» αυτή την εποχή

faraggi-samarias

Χαρείτε την άνοιξη στο πανέμορφο Φαράγγι της Σαμαριάς

ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά, τα παρακάτω μέρη βρίσκονται σε «άνθηση» αυτή την εποχή και ταιριάζουν ιδανικά για ένα spring break ταξίδι, για όσους ετοιμάζονται να χαρούν την άνοιξη εντός και εκτός Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι το Τόκιο.

Κρήτη για το Φαράγγι της Σαμαριάς
Από όλα τα ελληνικά νησιά, η Κρήτη ξεχωρίζει τόσο λόγω μεγέθους, όσο και λόγω κουλτούρας και επιλογών. Ειδικά αν θέλετε να απολαύσετε τη φύση από κοντά, τότε ακολουθήστε μια οργανωμένη πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς, στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων της δυτικής Κρήτης, σε μια διαδρομή 16,7 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Εκεί θα συναντήσετε φύση, πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός ως κρι-κρι, δέντρα πάνω σε βράχους και θα εκπλαγείτε από το μεγαλείο της περιοχής. Μην χάσετε βόλτα στα παραδοσιακά χωριά, όπως το Σπήλι στα νότια του Ρεθύμνου και προτιμήστε να κάνετε την εκδρομή σας τώρα, ώστε να αποφύγετε και τους τουρίστες και τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Ο παγωμένος σκανδιναβικός χειμώνας απομακρύνεται πλέον από την Κοπεγχάγη

Κοπεγχάγη για τα εστιατόρια και τη γλυκόριζα
Την άνοιξη, η πρωτεύουσα της Δανίας αρχίζει να ξεπερνά τον παγωμένο σκανδιναβικό χειμώνα και να «γλυκαίνει» τόσο, ώστε να μπορείτε να τριγυρίσετε και να την απολαύσετε. Τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να απολαύσετε γεύμα σε κάποια από τα κορυφαία εστιατόριά του, όπως το Noma που ξανάνοιξε τις πόρτες του, αλλά και το Kødbyens Fiskebar, το Bæst και το Geranium. Πέραν αυτών, όμως, στην Κοπεγχάγη θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε και το Φεστιβάλ Γλυκόριζας (24-25 Μαρτίου), με τη μαύρη γλυκόριζα να αποτελεί μια από τις εμμονές ολόκληρης της χώρας. Η γλυκιά-αλμυρή αυτή λιχουδιά καταναλώνεται τότε σε μεγάλες ποσότητες και είναι ευκαιρία να τη δοκιμάσετε.

Η ανθισμένη Βαλένθια

Βαλένθια για τα λουλούδια
Με καιρό ανάλογο της Ελλάδας, τόσο καλός ώστε να μπορείτε να κυκλοφορείτε με κοντομάνικα στις βόλτες σας, στη Βαλένθια μπορείτε να πάρετε το τραμ για την παραλία ή να κάνετε ποδήλατο στο πανέμορφο αστικό πάρκο Jardines del Turia, που αποτελεί έναν επίγειο ανθισμένο παράδεισο με πλήθος δραστηριοτήτων. Εκεί, στη Γέφυρα των Λουλουδιών μπορείτε απλώς να χαλαρώσετε και να θαυμάσετε τα 25 χιλιάδες λουλούδια, όσοι δεν είστε πολύ του ποδηλάτου και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Κι αν ο καιρός τύχει να σας παίξει άσχημα παιχνίδια, τότε κατευθυνθείτε στην Plaza del Mercado για να ζήσετε την απόλυτη πολιτισμική εμπειρία και να πιείτε μπίρα με αλατόνερο. Για να φάτε καλά και ατμοσφαιρικά ντόπιες νοστιμιές, κλείστε τραπέζι στο οικογενειακό εστιατόριο El Huerto.

Το Μουσείο Kelvingrove στη Γλασκόβη

Γλασκώβη για τον πολιτισμό της
Το Εδιμβούργο μπορεί να είναι η σκωτσέζικη πρωτεύουσα, η Γλασκώβη, όμως, είναι εγγυημένα η πρωτεύουσα της κουλτούρας και του πολιτισμού. Εκεί θα βρείτε τη Σκωτσέζικη Λυρική, το Σκωτσέζικο Μπαλέτο, το Εθνικό Θέατρο της Σκωτίας και πολλά παγκοσμίου φήμης μουσεία και γκαλερί, όπως τη Γκαλερί και Μουσείο Kelvingrove, ένα από τα πιο δημοφιλή της Σκωτίας. Την άνοιξη, οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να ταξιδέψετε στην περιοχή και οι τουρίστες του καλοκαιριού ακόμη βρίσκονται μακριά.

To διάσημο και πολύχρωμο Keukenhof στο Lisse της Ολλανδίας

Lisse για τον «κήπο της Ευρώπης»
Από τα μέσα Απριλίου, μέχρι την πρώτη εβδομάδα Μαΐου, εκατομμύρια τουλίπες, υάκινθοι και άλλα λουλούδια ανθίζουν στο διάσημο Keukenhof της Lisse, γνωστό και ως «κήπος της Ευρώπης». Το Keukenhof είναι ανοιχτό από τα μέσα Μαρτίου και για 2 μήνες μέχρι τα μέσα Μαΐου και το μέσο της σεζόν είναι συνήθως η καλύτερη εποχή να το επισκεφτεί κάποιος, αν θέλει να βρεθεί μπροστά σε ένα θέαμα που θυμίζει ουράνιο τόξο. Στο πάρκο αυτό θα βρείτε μονοπάτια 14 χιλιομέτρων να περνούν ανάμεσα από κήπους και εκθέσεις, ενώ για να απαθανατίσετε τις τουλίπες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μπορείτε να κάνετε μια 45λεπτη βόλτα με βαρκάκι με αθόρυβη μηχανή, το οποίο περνά, μέσω καναλιών, ανάμεσά τους.

Ο ναός Koutoubia στο Μαρακές 

Μαρόκο για ηλιόλουστες βόλτες
Το Μαγκρέμπ είναι η περιοχή της βορειοδυτικής-βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία μέσα και γύρω από την οροσειρά Άτλας. Η καλύτερη εποχή να την εξερευνήσετε είναι τον Απρίλιο, με τις θερμοκρασίες να είναι ιδανικές για βόλτες και τον ήλιο να μην λείπει από την καθημερινότητα. Προορισμός σας πρέπει να αποτελέσει οπωσδήποτε το Μαρακές με τη διάσημη αγορά του Bab Doukkala, τον τεράστιο ναό Koutoubia, αλλά και περίπου 3 χιλιάδες στενάκια της πόλης που θα φιλοξενήσουν τις βόλτες σας. Αν θέλετε, περάστε και από την πόλη Tangier, μια παλιομοδίτικη πόλη όπου απ’ όπου έχουν περάσει στο παρελθόν και οι Rolling Stones.

Ανθισμένες κερασιές στο πάρκο Shinjuku Gyoen 

Τόκιο για τις κερασιές
Αν ένα μακρινό ταξίδι είναι μέσα στα σχέδιά σας αυτό το διάστημα, βάλτε το Τόκιο στους προορισμούς σας. Εκεί θα δείτε χιλιάδες κερασιές (ή sakura) να ανθίζουν την άνοιξη, δηλώνοντας το τέλος του χειμώνα (η 1η Απριλίου, μάλιστα είναι η αρχή του ακαδημαϊκού και οικονομικού έτους στην Ιαπωνία). Υπάρχει, μάλιστα, μια ιεροτελεστία για να απολαύσει κάποιος την άνθηση, η οποία ονομάζεται hanami και κυριολεκτικά σημαίνει «κοιτάζοντας τα λουλούδια». Για να το ζήσετε όπως οι ντόπιοι, πάρτε ένα εποχιακό bento box (συσκευασμένο γεύμα) από το σούπερ μάρκετ και πηγαίνετε στο πάρκο για να γευματίσετε έξω στη φύση. Το πάρκο Ueno είναι πολύ δημοφιλές και συχνά έχει πολύ συνωστισμό, γι’ αυτό δοκιμάστε το Shinjuku Gyoen σαν εναλλακτική.