«Δραπετεύουμε» οδικώς σε κοντινούς θαλασσινούς προορισμούς για το 3ήμερο

naupaktos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Βιαζόμαστε να έρθει το καλοκαίρι και βάζουμε μπρος για οδική απόδραση σε τέσσερα παραθαλάσσια μέρη, γεμάτα μπλε, αλμύρα και ξεγνοιασιά.

Ναύπακτος
Ιδανική απόδραση για weekend και τριήμερα σε μια παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον κορινθιακό κόλπο που απέχει περίπου 220 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Με τη θάλασσα στα πόδια σας θα αρχίσετε εύκολα να κάνετε όνειρα για το φετινό καλοκαίρι, ενώ οι βόλτες στο ενετικό κάστρο στο λόφο πάνω από την πόλη και τα πλακόστρωτα σοκάκια της, σίγουρα θα σας ξυπνήσουν καλοκαιρινές μνήμες. Κι αν χορτάσετε θάλασσα, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την πανέμορφη ορεινή Ναυπακτία με τα «φωλιασμένα» χωριά της, 43 στον αριθμό, με την Άνω Χώρα να απέχει 63 χιλιόμετρα από τη Ναυπακτο, τη Σίμου 32 χιλιόμετρα, τον Πλάτανο 52 χιλιόμετρα κ.ο.κ. Εκεί, οι φυσικές τους ομορφιές σιγά-σιγά θα ανθίζουν και το τοπίο αναμένεται να τρελάνει την ψηφιακή σας.

Πύλος
Στη Μεσσηνία, η Πύλος αποτελεί ιδιαίτερο σταθμό, με τα κάστρα, τα ανάκτορα, τα μουσεία και τις πλατείες της να κλέβουν την παράσταση, αλλά και το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino που τραβάει τα βλέμματα εσωτερικού και εξωτερικού. Στην Πύλο θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε νησί του Αργοσαρωνικού με τα άσπρα της σπίτια με τα κεραμίδια και τη θάλασσα, ενώ διάσπαρτα στην περιοχή θα βρείτε διάφορα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που κρατούν ζωντανό το παρελθόν της. Γνωρίστε καλύτερα το μέρος με μια επίσκεψη στο καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, το οποίο χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, όπως και στο Αντωνοπούλειο Μουσείο (το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου), αλλά και το Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου με θέα και πλήθος ευρημάτων και περάστε από την κορυφή του λόφου της χερσονήσου του Κορυφασίου όπου βρίσκεται και το Παλαιόκαστρο με «θέα εξαίσιας γαλήνης και φωτεινής απεραντοσύνης» σύμφωνα με τον λογοτέχνη Κώστα Ουράνη. Μιας και θα φτάσετε ως εκεί, οργανώστε και μια βόλτα από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που αποτελεί πολύ σημαντικό υγροβιότοπο, όπου βρίσκουν καταφύγιο πάρα πολλά είδη αποδημητικών πουλιών.

Κύμη
Είναι μια όμορφη κωμόπολη στο κέντρο της Εύβοιας, που συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές του βουνού και της θάλασσας και αποτελεί ορμητήριο για εκδρομές σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Οι ντόπιοι τη χαρακτηρίζουν «μπαλκόνι του Αιγαίου» και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, πυκνή βλάστηση και όμορφες παραλίες, αλλά και έντονη ζωή με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ. Αποτελεί γενέτειρα του παγκόσμιας φήμης γιατρού, Γεωργίου Παπανικολάου, που ανακάλυψε το ομώνυμο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και εκεί θα βρείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε (το 1883) αλλά και έζησε, το οποίο διασώζεται και έχει αναπαλαιωθεί. Στην αρχιτεκτονική των σπιτιών θα βρείτε αρκετά στοιχεία από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, με παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά που εντυπωσιάζουν με τις περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών), τις κτητορικές επιγραφές τους κ.ά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου.

Ναύπλιο
Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να δραπετεύσετε σε αυτή την πανέμορφη πόλη της Πελοποννήσου και αρχική πρωτεύουσα του σύγχρονου κράτους, που αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τους περιπάτους. Στην καρδιά της παλιάς πόλης, μέσα σε ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια, κρυμμένες πλατείες και εκθαμβωτικά νεοκλασικά, ένας περίπατος μπορεί να είναι τόσο πλούσιος όσο τον φαντάζεστε. Ακόμη και τα σκαλιά του Παλαμηδίου, όσο κι αν σας φαίνονται κουραστικά, είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Στην πόλη, όμως, θα βρείτε έντονα και το παρελθόν της, με τα τρία δημοφιλή φρούρια. Το εντυπωσιακό Παλαμήδι που υψώνεται πάνω από την πόλη, χτίστηκε από τους Ενετούς το 1711-1714 και αν καταφέρετε να ανεβείτε τα (λιγότερα από) 999 σκαλιά του, θα βρεθείτε μπροστά από μια εκθαμβωτική θέα. Στο φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι τη δεκαετία του’50, θα βρείτε πύλες από την εποχή του Χαλκού, ενώ το Μπούρτζι, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού θα σας εντυπωσιάσει εξίσου. Ταβέρνες, μουσεία, αξιοθέατα, φρούρια, νεοκλασικά, γραφικά καφέ, όλα συνθέτουν την όμορφη εικόνα του σε κάθε εποχή, σε ένα περιβάλλον που σε κάνει να ξεχνιέσαι μακριά από την κλασική αστική εικόνα, με τη θάλασσα στον ορίζοντα.