Τέσσερις οικονομικές εναλλακτικές σε ταξίδια που γίνονται εμπειρίες ζωής

boreio-selas-tromso
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Οι πιο διάσημες ταξιδιωτικές εμπειρίες του κόσμου συχνά έχουν υψηλό κόστος και λίγοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Είναι δυνατό, όμως, κάποιος να ζήσει παρόμοια ταξιδιωτική εμπειρία με χαμηλότερο κόστος και να απολαύσει ένα ταξίδι ζωής, χωρίς να ξοδέψει όλο τον κουμπαρά.

To ταξίδι-όνειρο: Να δείτε το Βόρειο Σέλας μέσα από ένα γυάλινο ιγκλού
Η φθηνότερη εναλλακτική: Να το δείτε από το Tromso της Νορβηγίας
Αν δεν προλάβετε φέτος, αφού το θαυμάσιο αυτό φαινόμενο διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο, έχετε υπ’ όψη σας για κάποια επόμενη χρονιά, ότι μπορείτε να μείνετε στην παράκτια πόλη Tromso της Νορβηγίας και να γλιτώσετε το κόστος των περίπου 450 ευρώ τη βραδιά των γυάλινων ιγκλού (τα οποία είναι στη μέση του πουθενά κι αν έχει συννεφιά, δεν έχετε τίποτε άλλο να κάνετε). Στο Tromso θα έχετε πολλά να κάνετε, μέρα ή νύχτα, ενώ μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό όσον αφορά το Βόρειο Σέλας, μόνο τις βραδιές που ο καιρός φαίνεται ευνοϊκός.

Το ταξίδι-όνειρο: Μήνας του μέλιτος στη Χαβάη
Η φθηνότερη εναλλακτική: Ρομαντική απόδραση στο νησί Lanzarote, την ευρωπαϊκή Χαβάη
Σίγουρα η Χαβάη αποτελεί ταξίδι-όνειρο ζωής για πολλούς, με τα ηφαιστειακά τοπία, τις τροπικές παραλίες της και το καλοκαιρινό κλίμα της, αλλά βρίσκεται στον Ειρηνικό και μόνο τα αεροπορικά για ένα ταξίδι ως εκεί, ξεκινούν από 1200 ευρώ. Πέραν αυτού, τα περισσότερα καταλύματα στα νησιά στοχεύουν σε ταξιδιώτες με... φουσκωμένες τσέπες. Υπάρχει, όμως, μια παρόμοια κατάσταση αρκετά πιο κοντά μας, στο νησί Lanzarote στα Κανάρια Νησιά. Εκεί θα βρείτε και πάλι ηφαιστειογενές τοπίο, παραλίες με μαύρη άμμο, ήλιο, μοναδικούς αμπελώνες και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με λευκά νησιώτικα σπίτια. Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και το Εθνικό Πάρκο Timanfaya, να δείτε από κοντά σκληρή λάβα και να έχετε μια αξιόλογη εμπειρία.

Το ταξίδι όνειρο: Ορειβασία στα Ιμαλάια
Η φθηνότερη εναλλακτική: Πεζοπορία στο Μαρόκο
Η πεζοπορία στο Νεπάλ, στη σκιά του Έβερεστ, είναι σίγουρα ένα ταξίδι-στόχος για όσους αγαπούν την περιπέτεια. Η σεζόν, όμως, είναι μικρή, το κόστος μεγάλο και το να φτάσει κανείς εκεί, δύσκολο. Στη Βόρεια Αφρική, στην οροσειρά του Άτλαντα που εκτείνεται από το Μαρόκο μέχρι την Τυνησία, μέσω Αλγερίας και έχει μήκος, περίπου, 2.500 χλμ., μπορεί κάποιος να ζήσει μια ανάλογη εμπειρία, με μικρότερο κόστος. Μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία περίπου μια ώρα έξω από το Μαρακές, στο χωριό Imlil, στη σκιά του βουνού Toubkal, την πιο υψηλή κορυφή της οροσειράς (4.167 μέτρα). Μπορεί το υψόμετρο να μην φτάνει τα Ιμαλάια, αλλά εκεί και πάλι θα βρείτε ιθαγενείς, τους Βέρβερους, για μια ιδιαίτερη τοπική εμπειρία, όπου θα ζήσετε από κοντά τον τρόπο ζωής τους.

Το ταξίδι-όνειρο: Μια νύχτα στο Orient-Express
Η φθηνότερη εναλλακτική: Το Caledonian Sleeper της Βρετανίας
Οι λάτρεις του τρένου αποκλείεται να μην έχουν στα σχέδιά τους να ταξιδέψουν κάποια στιγμή με το Orient-Express. Εμπόδιο ανάμεσα στο όνειρο και την πράξη, όμως, μπορεί να είναι τα περισσότερα από 2 χιλιάδες ευρώ για μια διανυκτέρευση στο τρένο. Το Caledonian Sleeper είναι μια καλή εναλλακτική στη Βρετανία, με το οποίο μπορείτε να ταξιδέψετε από το Λονδίνο στο Fort William με 190 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ για κάτι πιο εξωτικό, μπορείτε να πάρετε το Reunification Express (τρένα που φεύγουν από το Ανόι στο πρώην Βόρειο Βιετνάμ, μέχρι τη Σαϊγκόν στα νότια) με 56 ευρώ για το πλήρες ταξίδι των 31 ωρών.