Αποδράσεις του Σαββατοκύριακου για την 25η Μαρτίου

mani
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Φέτος, η αργία της 25ης Μαρτίου μας απογοήτευσε. Όχι μόνο δεν μας χάρισε τριήμερο, αλλά ούτε καν μια μονοήμερη αργία να χαρούμε την άνοιξη. Ακόμα κι έτσι, όμως, γιατί να μην το δούμε σαν ευκαιρία να αποδράσουμε από την πόλη, έστω για ένα Σαββατοκύριακο; Για όσους το λέει η ψυχή τους, ιδού οι προτάσεις μας.

Μάνη για περιπλανήσεις
Ένας από τους προορισμούς που θυμίζουν έντονα καλοκαίρι, παρ’ όλο που μπορούν εξίσου να «σταθούν» και ως χειμερινός προορισμός, η ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου με τα διάφορα χωριά της, ενδείκνυται για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο περιπλανήσεις. Το πετρόχτιστο Οίτυλο, μπορεί να σας βγάλει από το δρόμο σας για να το δείτε, αλλά αξίζει τον κόπο να ζήσετε από κοντά την αγνότητα και την ανοιξιάτικη ηρεμία που το περιβάλλει. Το απόκρημνο Λιμένι θα προκαλέσει το θαυμασμό σας ως ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής, όπου σας περιμένουν και πεντακάθαρα νερά για μπάνιο, μόλις ανοίξει ο καιρός. Η Αρεόπολη θα σας αφήσει έκθαμβους με τις ολάνθιστες αυλές της, τους πετρόχτιστους πύργους και τα πανέμορφα γραφικά σοκάκια της. Η Βάθεια, στην κορυφή του λόφου, πλημμυρισμένη από διώροφους και τριώροφους επιβλητικούς μανιάτικους πύργους, πολλοί εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, θα σας εντυπωσιάσει με το πώς αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου, παρ’ όλο που είναι εγκαταλελειμμένη.

Φενεός για εικόνες κορινθιακής… Ελβετίας
Κι όμως, ο χαρακτηρισμός «κορινθιακή Ελβετία» για το Φενεό χρησιμοποιείται πολύ, λόγω της θέσης του, της πανέμορφης αυτής περιοχής της ορεινής Κορινθίας, με το οροπέδιο ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα, η οποία κυκλώνεται από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης και τα 9 χωριά που σίγουρα υπόσχονται να «γεμίσουν» την ημερήσια απόδρασή σας. Η Γκούρα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, στα Καλύβια θα βρείτε πολλά αξιοθέατα, στο Πανόραμα θα βρεθείτε στα 1000 μέτρα υψόμετρο να πίνετε καλό κρασί, στο Μεσινό θα βρεθείτε στη μέση του κάμπου του Φενεού, ενώ σας περιμένουν ακόμα το Μάτι που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό μετά την Γκούρα, το Στενό με τον αιωνόβιο πλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία, ο Φενεός (Συβίστα) με την εκκλησία του Άγιου Σουρίδωνα, ο Ταρσός (άνω και κάτω) με τη μεγάλη ιστορία του και η Μοσιά που σας υποδέχεται μόλις έρχεστε στο Φενεό από το δρόμο μετά τη Στυμφαλία.   

wikipedia.org
Τερψιθέα Αιτωλοακαρνανίας για ορεινές εξορμήσεις
Με παλιότερη ονομασία Βετολίτσα και Ρωμιά, η Τερψιθέα είναι ορεινό χωριό της επαρχίας Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στους πρόποδες του Κερασοβουνίου, σε 740 μέτρα υψόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι η θέα από εκεί θα είναι ιδιαίτερη, ενώ ταυτόχρονα θα απολαύσετε βουνά, χειμάρρους, έλατα, σπίτια με κήπους και πολλές άλλες εικόνες της επαρχίας κοντά στη φύση. Η Ναύπακτος απέχει περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο, αν θελήσετε μια βόλτα σε πιο ζωντανούς ρυθμούς, ενώ κοντά βρίσκεται η Άνω Χώρα, η Ελατού και η Λιμνίστα για να εξερευνήσετε κι άλλα μέρη. Στο χωριό θα βρείτε πολλά οπωροφόρα δέντρα με τα κεράσια, τα κορόμηλα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα καρύδια, τα κάστανα κ.ά. να κάνουν θραύση όταν βρίσκονται στην εποχή τους, ενώ σας περιμένει, επίσης, καλό κόκκινο κρασί, τσίπουρο και καλής ποιότητας μέλι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν τα διάφορα μονοπάτια και να ανακαλύψουν τη φύση από κοντά, ενώ οι υπόλοιποι θα τριγυρίζουν κάπου γύρω στη λιθόστρωτη πλατεία, η οποία τα καλοκαίρια γεμίζει ζωή.

Γαλαξίδι για καλοκαιρινό φόντο
Αν έχετε όρεξη για πιο καλοκαιρινό τοπίο που θυμίζει νησί, αλλά δεν είναι, θα χρειαστεί να οδηγήσετε 215 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, ως το Νομό Φωκίδας, για να φτάσετε στο Γαλαξίδι. Με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα παλιά αρχοντικά, τις στρωμένες με βότσαλα αυλές, τα γραφικά μαγαζάκια του, το πάρκο και τις ταβέρνες, θα σας κάνει εύκολα να νιώσετε το καλοκαίρι που σύντομα θα ξεκινήσει. Αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερο το παλιό Γαλαξίδι, δεν έχετε παρά να περπατήσετε στα λεγόμενα «καντούνια», αλλά και να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο, που θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, στο ένδοξο παρελθόν. Και αν ύστερα από αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο, σας ανοίξει η όρεξη, μια επίσκεψη στα παραλιακά ταβερνάκια θα σας ανταμείψει επαρκώς. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι, ντόπιο κρέας, φορμαέλα και φέτα Παρνασσού.