Πάσχα στο εξωτερικό: 5 πόλεις που φτιάχνουν ατμόσφαιρα

edimbourgo
ΤΡΙΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Αν και το Πάσχα είναι… παραδοσιακή υπόθεση, παρ’ όλ’ αυτά αν θέλετε να ξεφύγετε από την τσίκνα του αρνιού και να ζήσετε αυτό το εορταστικό διάλειμμα πιο ευρωπαϊκά, ιδού πέντε προτάσεις για να φιλοξενήσουν την απόδρασή σας.

Εδιμβούργο για παραμυθένια ατμόσφαιρα
Πώς θα σας φαινόταν αντί να γυρίζετε τη σούβλα, να βρίσκεστε σε σκηνικό παραμυθιού, σε μια πόλη που συνδυάζει φρούρια, παλάτια, κάστρα, ουίσκι και παραμυθένια ατμόσφαιρα; Αν κάτι τέτοιο σας δελεάζει, το Εδιμβούργο είναι η ιδανική επιλογή, όπου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την πασχαλινή περίοδο στην πόλη. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορωδίες, χορό, παραστάσεις κ.ο.κ., αλλά ό,τι κι αν κάνετε, μην παραλείψετε να «χαθείτε» στην παλιά πόλη με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τη γοτθική ατμόσφαιρα.

Ρώμη για sightseeing
Ίσως η πιο hot εποχή για να επισκεφτείτε την Αιώνια Πόλη, αρπάζοντας την ευκαιρία να περάσετε από το Βατικανό και την πλατεία του Αγίου Πέτρου και να νιώσετε λίγο τον θρησκευτικό παλμό της περιοχής. Αν και το καθολικό Πάσχα για φέτος έχει παρέλθει (1 Απριλίου) και δεν θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήστε τα στάδια της Σταύρωσης στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας και να δείτε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να ξεχύνονται στους δρόμους και να πηγαίνουν για προσκύνημα, παρ’ όλ’ αυτά η αριστοκρατική αυτή πόλη προσφέρεται τόσο για τα αξιοθέατά της, όσο και για διασκέδαση στην περιοχή Trastevere ή απλώς χαλάρωση και καλό ιταλικό φαγητό.

Κωνσταντινούπολη για χαλάρωση με θέα τον Βόσπορο
Ίσως η πιο κοντινή και «εύκολη» απόδραση στο εξωτερικό από την Ελλάδα, η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που θα σας μαγέψει από τις πρώτες κιόλας στιγμές, με τη θέα του Βοσπόρου, τις παραδοσιακές αγορές της και την πολίτικη κουζίνα της. Δοκιμάστε να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο σε ένα παραδοσιακό μαρμάρινο χαμάμ στο κέντρο της πόλης, πριν παραγγείλετε τούρκικο και δοκιμάσετε ναργιλέ και όλα τα αρώματα της Ανατολής. Η επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά επιβάλλεται, μια από τις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας.

Μόσχα για παγωμένο Πάσχα
Ξεχάστε το Πάσχα με ήλιο και φύση που μπορεί να έχετε συνηθίσει από την Ελλάδα. Στη ρώσικη πρωτεύουσα θα βιώσετε μια εντελώς διαφορετική πασχαλινή εικόνα. Ζήστε την Ανάσταση σε κάποιον τοπικό ναό ή τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, και μην παραλείψετε να φάτε, μαζί με το τσουρέκι και τα βαμμένα αβγά, το κέικ kulich, το οποίο είναι γλυκό ψωμί που φτιάχνουν με σταφίδες. Φυσικά και θα τριγυρίσετε στην περίφημη Κόκκινη Πλατεία, την πιο κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία περιτριγυρίζεται από διάσημα κτίρια, και θα περάσετε από το θέατρο Μπολσόι, το ιστορικότερο θέατρο της πόλης που φιλοξενεί παραστάσεις μπαλέτου και όπερας. Δείτε ακόμη το Κρεμλίνο και περάστε από το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν με το ταριχευμένο σώμα του, επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, που αποτελεί σύμβολο της Κόκκινης Πλατείας, και ζήστε το Πάσχα αλλιώτικα.

Κρακοβία για οικονομικές διακοπές
Αν και δεν είναι εξίσου «διάσημη» με την Βαρσοβία ή άλλες γειτονικές πόλεις όπως η Πράγα, η Κρακοβία είναι μια καλή επιλογή για απόδραση, ακόμη και ολιγοήμερη, καθώς είναι οικονομική, παραμένοντας υπέροχη, με πολλές επιλογές. Αποτελεί μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας και έχει τη δική της αρχιτεκτονική να επιδείξει, με το ιστορικό κάστρο της Βαβέλ που έχει ανακατασκευαστεί μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1918 και την Rynek Glowny, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης. Η πόλη απέχει 1 ώρα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς για μια αμήχανη, αλλά απαραίτητη επίσκεψη. Η ζωή στην πόλη δεν θα σας κοστίσει ακριβά και αναλόγως το μπάτζετ, μπορείτε να κινηθείτε πολύ οικονομικά, χωρίς να αισθανθείτε στερήσεις.