Γιατί η Ολλανδία πρέπει να είναι ο επόμενος προορισμός μας;

leoubarnten-ollandia

Το Λέουβαρντεν, που είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η Ολλανδία, και κυρίως το Άμστερνταμ, φημίζεται για το πράσινο, τα ποδήλατα και τα coffee shop της. Μαζί με αυτούς, όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμα για να την επισκεφτείτε. Θέλετε να μάθετε μερικούς;

Για να γνωρίσετε την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Όχι, δεν είναι το Άμστερνταμ, αλλά η πόλη Λέουβαρντεν (μαζί με τη Βαλέτα της Μάλτας), η οποία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Φρίσλαντ και απέχει περίπου 2 ώρες από την πρωτεύουσα. Μπορεί να μην την έχει ξανακούσει κανείς, αλλά αν αγαπάτε την τέχνη, είναι μια καλή χρονιά να ταξιδέψετε προς τα εκεί και να ανακαλύψετε τις καλλιτεχνικές δράσεις που έχει οργανώσει για φέτος.

Για το Ρότερνταμ 
Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μητρόπολη της Ολλανδίας στα νότια της χώρας, μια πόλη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου, εμπνευσμένες τοπικές πρωτοβουλίες, όπως κανάλια για σέρφινγκ εντός της πόλης, με έντονο το στοιχείο της Τέχνης, με τον πλούτο κορυφαίων μουσείων, καλή κουζίνα και ζωντανή νυχτερινή ζωή. Εκεί θα δείτε και το Markthal, ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο που εντάσσεται στα αξιοθέατα της πόλης, θα πάτε στο Παλιό Λιμάνι για μια διαφορετική αύρα από αυτή που χαρακτηρίζει το υπόλοιπο Ρότερνταμ, αφού αποτελεί σημείο ανάμνησης μιας άλλης εποχής, και θα αποδράσετε από την αστική «ζούγκλα», κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο Het.

Το θεματικό πάρκο Efteling

Για την περιπέτεια στα θεματικά του πάρκα
Η Ολλανδία έχει τόσο χαμηλό υψόμετρο, που το υψηλότερο σημείο της είναι το… roller coaster Baron 1898, το οποίο πέφτει από τα 37 μέτρα σε 90 χιλιόμετρα στο Efteling, ένα θεματικό πάρκο περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Άμστερνταμ, στο Kaatsheuvel. Μπορεί να είναι λίγο πιο μακριά, αλλά αν βρεθείτε στο Άμστερνταμ αξίζει να το επισκεφτείτε και να μείνετε στο Efteling Hotel, όπου μια οικογένεια 4 ατόμων θα πληρώσετε 396 ευρώ για μια ημέρα, με δωρεάν είσοδο 2 ημερών στο πάρκο και πρωινό.

Το μουσείο Hermitage στο Άμστερνταμ

Για το Hermitage
To Hermitage είναι ένα μουσείο τεχνών και πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, αλλά το παράρτημα στο Άμστερνταμ αποτελεί τον μεγαλύτερο «δορυφόρο» του. Εκεί μπορείτε να δείτε και την έκθεση “Dutch Masters From The Hermitage” μέχρι τις 27 Μαΐου και να απολαύσετε μια πιο κουλτουριάρικη ημέρα στο κλασικό κτίριο του 1681. (εισιτήρια από 10 ευρώ)

Για να γιορτάσετε τα 200 χρόνια της Χάγης
Η Ολλανδία δεν φημίζεται για την ακτογραμμή της, αλλά διαθέτει περίπου 450 χιλιόμετρα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή Scheveningen, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Χάγης, που γιορτάζει τα 200α της γενέθλια το 2018 με ένα φεστιβάλ που θα διαρκέσει όλο τον… χρόνο. Η λήξη του αγώνα Volvo Ocean Race που θα γίνει εκεί στις 30 Ιουνίου θα είναι σίγουρα το highlight της χρονιάς.

Ποδήλατο και Άμστερνταμ πάνε μαζί

Για να ευχαριστηθείτε ποδηλατάδες
Η Ολλανδία είναι πιο επίπεδη και από… τηγανίτα, που σημαίνει ότι είναι ελκυστική για ποδηλασία, ακόμη κι αν δεν είστε έμπειροι ποδηλάτες ή δεν σας αρέσει να ταλαιπωρείστε με πετάλι σε λόφους και ανηφόρες. Αν, λοιπόν, είστε λάτρεις του ποδηλάτου και δεν έχετε κάνει ακόμη ορθοπεταλιά στην όμορφη αυτή χώρα, κανονίστε το.

Ο υπέροχος κήπος Keukenhof 

Για τα λουλούδια
Σίγουρα οι τουλίπες είναι το πρώτο λουλούδι που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε «Ολλανδία», αλλά αν βρεθείτε άνοιξη στον κήπο Keukenhof στη Lisse, με 7 εκατομμύρια άνθη, θα καταλάβετε ότι δεν είναι το μόνο. Εναλλακτικά, το ετήσιο Flower Parade από το Noordwijk στο Haarlem μέσω του Keukenhof σχεδιάζεται για τις 21 του Απρίλη και αξίζει να το δείτε.

Για να ανακαλύψετε την ολλανδική γαστρονομία
Το Λέουβαρντεν δεν είναι ο μοναδικός ολλανδικός προορισμός που είναι hot στην Ολλανδία αυτό το διάστημα. Η επαρχία στα νότια, Noord Brabant, είναι μια από τις Ευρωπαϊκές Περιοχές Γαστρονομίας για το 2018, που σημαίνει ότι αν είστε λάτρεις του φαγητού, εκεί θα βρείτε pop-up εστιατόρια, φεστιβάλ θαλασσινών και πολλά άλλα που αποδεικνύουν ότι στη χώρα μπορείτε να γευτείτε πολύ περισσότερα από το τυρί γκούντα.