Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη: τι να κάνετε και τι να αποφύγετε

xristougenna-sti-nea-yorki-ti-na-kanete-kai-ti-na-apofugete

Φωτογραφία: http://www.nycgo.com

ΤΡΙΤΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η Χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη είναι μια συναρπαστική εμπειρία από μόνη της και σίγουρα από τα καλύτερα μέρη για να περάσετε τις γιορτές, καθώς διαθέτει εντυπωσιακά γιορτινή ατμόσφαιρα και αξιοθέατα που δε θα βρείτε πουθενά αλλού. Δείτε όμως και τι θα πρέπει να αποφύγετε.

Tα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο όμορφη εποχή του έτους και η Νέα Υόρκη είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να νιώσετε το εορταστικό κλίμα σε όλο του το μεγαλείο. Ακόμη και όσοι δεν αρέσκονται στα τουριστικά μέρη, συνήθως παραδέχονται ότι η αμερικανική μεγαλούπολη «φορά» τα καλύτερά της τα Χριστούγεννα ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/xristougenna-sti-nea-yorki?id=1912233 ), με τους εντυπωσιακά στολισμένους δρόμους και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τις όμορφες βιτρίνες των πολυκαταστημάτων και πολλά ακόμη εορταστικά αξιοθέατα και θεάματα, όπως οι παραστάσεις στο Broadway.

Αν πάντως δεν σας αρέσει η τουριστική υπερβολή, υπάρχουν και μερικά πράγματα που καλό θα ήταν να τα αποφύγετε (όπως συμβουλεύει το ταξιδιωτικό site Lonely Planet)…

Κάντε το!

Πηγαίνετε στο Rockefeller Center Plaza ( www.rockefellercenter.com ), γνωστό και ως η… χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Νέα Υόρκης και θαυμάστε το μεγάλο δέντρο που στολίζεται εδώ από το 1931 και έχει 30.000 φώτα. Αξίζει να αναμειχθείτε στα πλήθη ιδιαίτερα όταν έχει σκοτεινιάσει και τα φώτα κάνουν την ατμόσφαιρα μαγευτική. Τα φώτα σβήνουν στις 11:30 μ.μ. κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και στις 9 το βράδυ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μην το κάνετε

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Μην κάνετε πατινάζ στο διάσημο παγοδρόμιο του Rockefeller Center. Είναι μικρό, ακριβό ($ 21 + $ 9 η ενοικίαση) και μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μέχρι και δύο ώρες στην ουρά. Καλύτερα να το επιχειρήσετε στις αρχές Ιανουαρίου (αν είστε ακόμη εκεί), όταν δεν υπάρχει αναμονή και μεσοβδόμαδα, που η τιμή είναι 3,50 δολάρια φθηνότερη. Διαφορετικά πηγαίνετε στο Central Park ( www.centralparknyc.org/visit/things-to-see/south-end/wollman-rink.html ) που έχει μεγαλύτερο και λίγο πιο οικονομικό ($ 10.75 τις καθημερινές, 16 τα Σαββατοκύριακα + $ 6.75 για ενοικίαση) παγοδρόμιο.

Κάντε το!

Φωτογραφία: http://www.fao.com

Πηγαίνετε στο FAO Schwartz ( www.fao.com/home/index.jsp ) και παίξτε μια μελωδία στο γιγαντιαίο επιδαπέδιο πιάνο του πιο διάσημου και παλιού καταστήματος παιχνιδιών της πόλης.

Μην το κάνετε

Μην πάτε στο κατάστημα τα Σαββατοκύριακα, όταν οι ουρές φτάνουν μέχρι το διπλανό οικοδομικό τετράγωνο. Πηγαίνετε όταν ανοίγει, κατά προτίμηση τις καθημερινές (9 π.μ. Κυριακή έως Πέμπτη, 8 π.μ. Παρασκευή ή Σάββατο) για να αποφύγετε τον πολύ κόσμο. Σε αντίθετη περίπτωση, καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιο από τα δεκάδες άλλα παιχνιδοκαταστήματα της Νέας Υόρκης.

Κάντε το!

Επισκεφτείτε τη «χώρα του Αη Βασίλη» (Santaland) στο πολυκατάστημα Macy's ( www.macys.com ), με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα ξωτικά, τα τρενάκια και τα χιονισμένα σκηνικά. Στο «ταξίδι» προς τον Βόρειο Πόλο, τα παιδιά θα δουν δέντρα που… μιλάνε, αμέτρητα παιχνίδια, αρκούδες που κάνουν πατινάζ και γιγάντια γλειφιτζούρια. Και φυσικά, το πολυκατάστημα προσφέρεται για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας.

Μην το κάνετε

Μην πάτε τα Σαββατοκύριακα ή τα μεσημέρια οποιαδήποτε ημέρα. Να είστε εκεί όταν το κατάστημα ανοίγει (9 π.μ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων) και δε θα χρειαστεί να περιμένετε πάνω από πέντε λεπτά.

Κάντε το!

Παρακολουθήστε μια χριστουγεννιάτικη παράσταση ή κονσέρτο. Προτείνουμε τη σειρά συναυλιών ( www.stjohndivine.org/WinterSolstice08.html ) St John the Divine’s Winter Solstice (φέτος 15 - 17 Δεκ.), ενώ το Christmas Spectacular στο Radio City Music Hall ( www.radiocitychristmas.com/newyork.html#the-show ), είναι η παράσταση που θα σας εντυπωσιάσει πραγματικά, με δεκάδες χορευτικά από αηβασίληδες και άλλα θεάματα. Φυσικά μην ξεχνάτε το Broadway ( http://ppc.broadway.com/ ).

Μην…

…παραλείψετε να δείτε παραστάσεις και θεάματα σε άλλες περιοχές, όπως τον «Καρυοθραύστη» (14-31 Δεκ.) στο Brooklyn’s BAM ( www.bam.org ) ή στους βοτανικούς κήπους του Μπρονξ, το Holiday Train Show ( www.nybg.org/exhibitions/2012/holiday-train-show/index.php ), όπου το τρενάκι θα σας «ταξιδέψει» σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Κάντε το!

Χαζέψτε τις στολισμένες βιτρίνες. Οι κομψές μπουτίκ και τα πολυκαταστήματα σε όλη την πόλη «φοράνε» τα καλά τους για να υποδεχτούν το νέο χρόνο.

Μην το κάνετε

Μην ακολουθείτε τα μεγάλα πλήθη στο νότιο κομμάτι της πόλης. Το μεσαίο κομμάτι του Μανχάταν είναι ίσως πιο ενδιαφέρον. Κάντε μια βόλτα στη Fifth Avenue από το Rockefeller Center, μέχρι το FAO και χαλαρώστε στην πλατεία Madison, χαζεύοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο της.

Kάντε το!

Φωτογραφία: http://www.nycgo.com

«Δαγκώστε» το «μεγάλο μήλο»: στην πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη, θα βρείτε φαγητό και λιχουδιές για όλα τα γούστα και από κάθε πολιτισμό. Από γκουρμέ εστιατόρια με πολλά αστέρια Michelin, μέχρι γωνιές για χορτοφάγους, γρήγορο και οικονομικό φαγητό και καντίνες με νοστιμότατο street food.

Μην το κάνετε

Ακριβώς επειδή οι επιλογές είναι αμέτρητες, να είστε προσεκτικοί στο που θα τρώτε και αποφύγετε τα τουριστικά μέρη, για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να φάτε πιο ποιοτικά και οικονομικά.

Κάντε το!

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Επισκεφτείτε το μουσείο «Museum of the Moving Image» ( www.movingimage.us ) στην Αστόρια του Queens –εκτός Μανχάταν- το οποίο άνοιξε εκ νέου τον Ιανουάριο του 2011, ύστερα από ανακαίνιση. Έχει να κάνει με την κατανόηση και την εκτίμηση της τέχνης, της ιστορίας και της τεχνολογίας του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των ψηφιακών μέσων και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Μην το κάνετε

Είναι γνωστό ότι η Νέα Υόρκη έχει δεκάδες ενδιαφέροντα μουσεία, όμως κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, τα πλήθη είναι ακόμη μεγαλύτερα. Φροντίστε να έχετε αγοράσει εισιτήρια ηλεκτρονικά όπου είναι δυνατόν και να αποφεύγετε τις ώρες αιχμής.

Περισσότερες πληροφορίες για τη χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη θα βρείτε στο: www.nycgo.com/holidays .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]