Βρυξέλλες: η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με την εκπληκτική μπίρα

brukselles-i-europaiki-proteuousa-me-tin-ekpliktiki-mpira-europaiki-proteuousa-me-tin-ekpliktiki-mpira

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Κατά την επικρατούσα εκδοχή, η προέλευση της ονομασίας αυτής της πόλης, προέρχεται από την παλαιά ολλανδική λέξη Broeksel (όπου broek σημαίνει βάλτος και sel κτίσμα/δωμάτιο εκ του λατινικού cella), που σημαίνει «σπίτι στον βάλτο». Κι όμως, αυτή η πόλη, κάθε άλλο παρά βαρετή είναι και δεν ανακηρύχτηκε τυχαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2000.

Οι Βρυξέλλες ( http://visitbrussels.be ) είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας αλλά και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεμάτη αντιθέσεις και αντιφάσεις που ιντριγκάρουν όχι μόνο τους επισκέπτες της, αλλά μερικές φορές και τους ίδιους τους κατοίκους της, αποτελεί έναν από τους ενδιαφέροντες ακόμη προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης. Η ανέμελη ατμόσφαιρα της πόλης αλλά και η σταθερή μεταξύ άλλων ποιότητα της καθημερινής ζωής εκεί, θα σας σαγηνεύσουν. Αναμφίβολα θα απολαύσετε τις βόλτες στα αμέτρητα μαγαζιά της πόλης, το καλό φαγητό στα υπέροχα εστιατόριά της, τα ζαχαροπλαστεία σοκολάτας που θα σας κάνουν να νιώσετε και πάλι παιδί αλλά και τα ιστορικά της κτήρια στα πλακόστρωτα δρομάκια, που απλά και μόνο κοιτάζοντάς τα θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, σχεδόν στη δημιουργία τους. Άλλωστε, δεν ανακηρύχτηκε τυχαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2000.

Για εκείνους που θα προτιμήσουν να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες μετά τον Οκτώβριο, καλό θα ήταν να γνωρίζουν πως η θερμοκρασία πέφτει αρκετά και οι χειμερινοί μήνες είναι υγροί και ψυχροί. Οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες, όμως λόγω της πολλής υγρασίας θα πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι για ολισθηρό έδαφος. Γι’ αυτό φορέστε τα αντιολισθητικά μποτάκια σας και απολαύσετε άφοβα το γοητευτικό τοπίο των Βρυξελλών.

Πού να πάτε:

Προτού επιλέξετε να πάτε οπουδήποτε στις Βρυξέλλες, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί την επονομαζόμενη κάρτα των Βρυξελλών (Brussels Card: http://visitbrussels.be/bitc/BE_en/content/529/brussels-card.do ), η οποία προσφέρει δωρεάν οδηγό, δωρεάν είσοδο σε πολλά μουσεία, δωρεάν χρήση των μέσων δημόσιας μεταφοράς καθώς και εκπτώσεις σε διάφορα καταστήματα, εστιατόρια και αξιοθέατα. Μπορεί να μην αξίζει τον κόπο για όσους ήδη λαμβάνουν εκπτώσεις (παιδιά, μαθητές, κλπ), σίγουρα όμως συμφέρει για τους επισκέπτες. Η κάρτα μπορεί να αγοραστεί και διαδικτυακά εκ των προτέρων, για περαιτέρω εκπτώσεις ή από τουριστικά γραφεία και ορισμένα μουσεία. Η ημερήσια κοστίζει 24 ευρώ, η διήμερη 34 ευρώ και η τριήμερη 40 ευρώ…

1. Βόλτα στην πλατεία Grand Place-Grote Markt

Περιτριγυρισμένη από μια σειρά από όμορφα παλιά κτήρια (το πιο επιβλητικό κτήριο είναι το δημαρχείο με τον γοτθικό πύργο των 97 μέτρων), η κεντρική πλατεία των Βρυξελλών είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατό της, ενώ το βράδυ που φωτίζεται, είναι ακόμη πιο μαγευτική. Κάποια απογεύματα λαμβάνουν χώρα εδώ μουσικές παραστάσεις και μπορείτε να απολαύσετε την περίφημη βελγική βάφλα με καραμελωμένη ζάχαρη στα γύρω καφέ. Θα βρείτε την καλύτερη, στα μικρά καταστήματα της βορειοανατολικής γωνίας της Grand Place-Grote Markt.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

2. Δείτε το άγαλμα Manneken Pis

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την πλατεία Grand Place-Grote Markt, θα δείτε το Manneken Pis, ένα μικρό, αλλά διάσημο χάλκινο άγαλμα, που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το «ασεβές πνεύμα» των Βρυξελλών. Αυτό το άγαλμα ενός παιδιού που εκτελεί μία από τις πιο βασικές λειτουργίες της φύσης, έχει πολλές ιστορίες για τη σημασία του. Πιστεύεται ότι είναι εμπνευσμένο από ένα παιδί που, ενώ βρισκόταν κοντά σε ένα δέντρο, βρήκε ένα ξεχωριστό τρόπο να διώξει τα στρατεύματα εισβολής. Μια άλλη ιστορία λέει ότι ένας πατέρας είχε χάσει το παιδί του και έκανε μια δήλωση στην πόλη ότι όταν θα το έβρισκε, θα έχτιζε ένα άγαλμά του, να κάνει αυτό που έκανε τη στιγμή που χάθηκε, δηλαδή, την ανάγκη του. Έχει επίσης ειπωθεί πως μια μάγισσα μετέτρεψε το αγόρι σε πέτρα επειδή ουρούσε στην ιδιοκτησία της. Καμία αλήθεια βέβαια δεν επιβεβαιώνεται πλήρως.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

3. Φωτογραφίστε το μνημείο του ατόμου, Atomium

Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ. και αποτελεί χαρακτηριστικό και σημαντικότατο για τον διεθνή τουρισμό, μέρος των Βρυξελλών και του Βελγίου, μοναδικό δημιούργημα στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και εμβληματικό απομεινάρι, καθώς συνεχίζει να ενσαρκώνει καθολικές ανθρωποκεντρικές ιδέες για το μέλλον, μισό αιώνα αργότερα ( http://atomium.be/ ). Στο πολιτιστικό πρόγραμμά του μεταφέρει μια συζήτηση του 1958: Τι είδους μέλλον θέλουμε για αύριο; Από τι εξαρτάται η ευτυχία μας; Η πρόσφατη ανακαίνισή του το 2006 του έδωσε πίσω τη λάμψη του και οι νέες συσκευές εγγυώνται την αντοχή του. Πέντε από τις εννέα σφαίρες είναι ανοικτές για το κοινό ενώ η ανώτερη σφαίρα προσφέρει μια εκπληκτική θέα στην πόλη των Βρυξελλών. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, η θέα φτάνει ακόμη και μέχρι την Αμβέρσα.

Φωτογραφία: http://atomium.be

Δίπλα στο Atomium βρίσκεται και η μίνι-Ευρώπη, ένα πάρκο με μινιατούρες όλων των σημαντικών κτηρίων της Ευρώπης σε κλίμακα 1:25, από την Ακρόπολη, μέχρι την Plaza de Toros στη Σεβίλλη και το Big Ben στο Λονδίνο ( www.minieurope.com ).

4. Επισκεφθείτε το μουσείο Royaux des Beaux Arts de Belgique

Θαυμάστε τα εκπληκτικά έργα που εκτίθενται σε ένα απέραντο μουσείο με πολλά κτήρια ( www.fine-arts-museum.be ). Εδώ θα δείτε βέλγικα έργα από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα, πορτρέτα του Hans Memling από τα τέλη του 15ου αιώνα, τα οποία χαρακτηρίζονται από απότομες και ζωντανές λεπτομέρειες, έργα του Hieronymus Bosch και του Lucas Cranach όπως ο Αδάμ και η Εύα κ.ά.. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε τις αίθουσες με τα έργα του Pieter Brueghel και να δείτε την «Προσκύνηση των Μάγων». Μην χάσετε την ασυνήθιστη «πτώση των επαναστατών Αγγέλων». Επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε και έργα των Rubens, Van Dyck, Frans Hals και Rembrandt. Δίπλα, σε ένα κυκλικό κτήριο που συνδέεται με την κύρια είσοδο, το τμήμα της σύγχρονης τέχνης δίνει έμφαση σε έργα των Βαν Γκογκ, Ματίς, Νταλί, Tanguy, Ernst, Σαγκάλ, Μιρό και Μαγκρίτ.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Τα μουσεία στις Βρυξέλλες είναι περισσότερα από 80 και κάθε ταξιδιώτης μπορεί να βρει εκεί αυτό που θέλει, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του (π.χ. Μουσείο Αυτοκινήτου, Μουσείο Μουσικών Οργάνων, Μουσείο των Κόμικ κ.ά.).

5. Βόλτα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Parlamentarium

Ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( http://europa.eu/contact/visit/european-parliament-visitors-centre/index_en.htm ), του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κέντρου επισκεπτών στην Ευρώπη. Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να δουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και πώς αυτό επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή με έναν εντελώς δυναμικό τρόπο.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Τα αξιοθέατα στο Parlamentarium περιλαμβάνουν: μία τεράστια 3D εγκατάσταση με το χάρτη της Ευρώπης, μία 360 μοιρών ψηφιακή προβολή του κοινοβουλίου, ένα διαδραστικό εικονικό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη για να εξερευνήσετε κάθε κράτος μέλος και ένα βίντεο με μηνύματα από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κέντρο είναι διαθέσιμο σε 23 γλώσσες, η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι επίσης πλήρως προσβάσιμο για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες.

Επίσης μπορείτε να δείτε το κτήριο που στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Berlaymont, στην περιοχή της Ευρώπης (European district).

6. Θαυμάστε το μεγαλοπρεπές Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών

Πρόκειται για το επίσημο παλάτι του βασιλιά και της βασίλισσας των Βέλγων ( http://bit.ly/Xhq0o3 ), το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται σήμερα ως βασιλική κατοικία, επειδή ο βασιλιάς και η οικογένειά του ζουν στο Βασιλικό Κάστρο του Λάκεν στα περίχωρα των Βρυξελλών. Το ανάκτορο βρίσκεται μπροστά από το πάρκο των Βρυξελλών και χωρίζεται από αυτό με μια μεγάλη πλατεία που ονομάζεται Paleizenplein / Place des Palais. Η ιστορία του κάστρου ξεκινάει από το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα και το πρώτο μισό του 12ου, όταν χτίστηκε ένα κτήριο που περισσότερο έμοιαζε με αμυντικό κάστρο. Το κάστρο αυτό μέσα στους αιώνες έγινε παλάτι, το οποίο μετά την τελευταία ανακαίνισή του το 1900 από τον βασιλιά Λεοπόλδο τον δεύτερο, κατέληξε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

7. Απολαύστε τη διάσημη βελγική μπίρα

Το Βέλγιο έχει δεκάδες ζυθοποιεία, μεγάλα ή μικρότερα και παράγει χιλιάδες μάρκες μπίρας ενώ ο μέσος Βέλγος καταναλώνει σχεδόν 100 λίτρα μπίρας το χρόνο κατά μέσο όρο. Η ιστορία της μπίρας στο Βέλγιο ξεκινάει από το Μεσαίωνα, όταν κάποια μοναστήρια παρήγαγαν της πρώτες μπίρες. Σε πολλές μπιραρίες των Βρυξελλών θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, σχεδόν πάνω από 400 είδη κατά μέσο όρο στην καθεμία, που διαφέρουν τόσο στη γεύση όσο και στην ποιότητα. Μπορεί να είναι λιγάκι πιο ακριβές από ό,τι συνήθως, αναμφίβολα όμως θα τις εκτιμήσετε αφού θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κάτι το εντελώς ασυνήθιστο.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

8. Στην αγορά για shopping therapy και σοκολάτες

Κάντε ψώνια για σας ή τους φίλους σας, στα πολυκαταστήματα της πόλης, όπως το Galeries Saint Hubert ( www.galeries-saint-hubert.com ), το οποίο ήταν το πρώτο εμπορικό κέντρο του κόσμου που άνοιξε το 1847 και μεταξύ άλλων διαθέτει βιβλιοπωλεία, καφετέριες ρεστοράν, θέατρο και σινεμά.

Σαφώς και δεν θα παραλείψετε να αγοράσετε σοκολατάκια από το Neuhaus ( www.neuhaus-online-store.com ). Μπορεί να είναι πιο ακριβά ακόμη και από τα καταστήματα Leonidas που υπάρχουν και στις Βρυξέλλες, όμως η βελούδινη και ανώτερη ποιότητά τους θα σας συναρπάσει. Οι σοκολάτες του Βελγίου είναι παγκοσμίως γνωστές και θα βρείτε πολλά μαγαζιά που φτιάχνουν και πουλάνε αποκλειστικά σοκολάτες, αλλά και ένα μουσείο σοκολάτας ( www.mucc.be/EN/index_en.htm ).

9. Ώρα για φαγητό

Τρία είναι τα πράγματα που οφείλει να δοκιμάσει κανείς όταν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες: τα μύδια, οι πατάτες και η σοκολάτα. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια και pubs στην Rue des Bouchers. Οι πιο τολμηροί μπορούν ακόμη να δοκιμάσουν κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, πουρέ λαχανικών με πατάτες και ψάρια συνοδευμένα με σάλτσα αυγού. Το σημαντικό όπου κι αν επιλέξετε να καθίσετε, είναι να τσεκάρετε τις τιμές στους καταλόγους πριν παραγγείλετε και να αποφεύγετε να αφήνετε τους σερβιτόρους να διαλέγουν εκείνοι για σας το πιάτο σας. Είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσουν να σας χρεώσουν πολύ παραπάνω από όσο είχατε υπολογίσει εξαρχής. Νόστιμες τηγανητές πατάτες θα βρείτε στο Maison Antoine ( www.maisonantoine.be ), συνοδευόμενες από πολλές σάλτσες. Βρίσκεται κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για σας που είστε χορτοφάγοι, να είστε προσεκτικοί πριν τις παραγγείλετε γιατί συνήθως είναι μαγειρεμένες σε λίπος από κρέας.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

10. Να μην επισκεφθείτε και μια παραδοσιακή pub;

Σας προτείνουμε την «Brasserie de l'Union» ( http://www.facebook.com/brasserieunion ): Ξύλινες καρέκλες και τραπέζια και ένα μεγάλο παλιό ξύλινο μπαρ που αποπνέει ανθρώπινη ζεστασιά και μια άνετη ατμόσφαιρα. Είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε όπως είστε ντυμένοι και να χαλαρώσετε.

Φωτογραφία: http://www.facebook.com/brasserieunion

Οι Βρυξέλλες ως πόλη, μπορεί να μην έχουν τόσες ιδιομορφίες που να την καθιστούν τόσο ξεχωριστή, όσο άλλες πόλεις του Βελγίου όπως η Μπριζ για παράδειγμα. Σίγουρα όμως η απλότητά της, τα χρώματα αλλά και τα φωτισμένα κτήριά της το βράδυ, ακόμη και το καθημερινό χαμόγελο των κατοίκων της, δύσκολα θα αφήσει τους επισκέπτες της ασυγκίνητους. Άλλωστε ως πρωτεύουσα του Βελγίου και κέντρο πολιτισμού, αναμφίβολα έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε άνθρωπο που αγαπά τη τέχνη, την παράδοση, την ιστορία, την καλή μπίρα και την αξεπέραστης ποιότητας σοκολάτα.

Σταματίνα Βράχα