Λιουμπλιάνα: μικρή σε μέγεθος, μεγάλη σε ομορφιά!

lioumpliana-mikri-se-megethos-megali-se-omorfia

ΤΡΙΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Αν και δε μοιάζει καθόλου με πρωτεύουσα κράτους –όπως τις έχουμε συνηθίσει- και είναι μικρή σε μέγεθος, η λιλιπούτεια Λιουμπλιάνα, είναι ιδιαίτερα χαριτωμένη και ενδιαφέρουσα, με φυσικές ομορφιές, πανέμορφα κτήρια και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Με ένα εκθαμβωτικό κάστρο στην κορυφή του λόφου ως… στέμμα της και ένα σμαραγδένιο ποτάμι στα… πόδια της, η Λιουμπλιάνα ( www.visitljubljana.com ) είναι μια μικρή πριγκίπισσα που διόλου δε μοιάζει με πρωτεύουσα χώρας. Αν και μικρή σε μέγεθος, κρύβει πλούσιο πολιτισμό, αξιοθέατα, δυνατότητα για δραστηριότητες και παραδοσιακή διασκέδαση που την κάνουν να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο είναι. Και το καλύτερο από όλα, τα πάντα είναι σε κοντινή απόσταση, τόσο, που μπορείτε να πάτε σχεδόν παντού με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Σλοβενίας ( http://bit.ly/WVZoGo ) και καταφέρνει να συνδυάζει με άριστο τρόπο τις ανέσεις και τα οφέλη των μεγαλουπόλεων, με τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα των μικρότερων πόλεων.

Το όνομα της πόλης, μοιάζει με τη λέξη «αγαπημένη» (ljubljena) στα σλοβενικά και αποτελεί πράγματι αγαπημένο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Το χειμώνα, οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι και αγχωτικοί, ενώ το καλοκαίρι θα δείτε τις πλατείες και τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, να γεμίζουν τραπεζάκια για καφέ και πλανόδιους μουσικούς που διασκεδάζουν τους περαστικούς.

Η Λιουμπλιάνα δεν έχει παγκοσμίως διάσημα αξιοθέατα-σύμβολα, είναι όμως από μόνη της ένα αξιοθέατο: δε χρειάζεται να πηγαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο και να τσεκάρετε τον οδηγό σας αν τα έχετε κάνει όλα. Έχετε όλο το χρόνο για ατέλειωτους περιπάτους, ώστε να απολαύσετε την ίδια την πόλη.

Ο ποταμός Ljubljanica διασχίζει το κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε ένα αρμονικό μείγμα Baroque, Art Nouveau και νεότερων αρχιτεκτονικών στυλ κτηρίων και κάτω από τα τείχη του αρχαίου κάστρου στο λόφο. Η νέα πόλη και ο σύγχρονος εμπορικός πυρήνας, βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού, ενώ η παλιά πόλη και το κάστρο, βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του. Περπατήστε στην πλατεία Mestni trg με το σιντριβάνι και το Δημαρχείο και προχωρήστε μέχρι την πλατεία Gornji trg. Πολλές γέφυρες διασχίζουν το ποτάμι, με πιο γνωστή την Tromostovje, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Jože Plečnik.

Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη φοιτητική κοινότητα της πόλης, που φοιτά στις 20 πανεπιστημιακές σχολές, τις τρεις ακαδημίες τέχνης και τα τρία πανεπιστημιακά κολέγια και δίνει έναν εναλλακτικό «αέρα» στην πόλη. Επίσης, τα μεγάλα μουσεία, οι γκαλερί και τα ατμοσφαιρικά μπαρ, κάνουν την πόλη ένα υπέροχο, χαλαρωτικό μέρος για να ξεχαστείτε και να χαλαρώσετε.

Να έχετε υπόψη σας ότι το χειμώνα είναι απαραίτητα τα χοντρά ρούχα και καλό είναι να έχετε μαζί σας ομπρέλα καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και η βροχή είναι συχνό φαινόμενο.

Μερικά top αξιοθέατα της Λιουμπλιάνα

Το κάστρο

Το πιο ενδιαφέρον ίσως αξιοθέατο στη Λιουμπλιάνα, είναι ο λόφος με το κάστρο. Η ιστορία του μεσαιωνικού κάστρου φαίνεται να ξεκινά τον 9ο αιώνα, αν και το κάστρο αναφέρεται για πρώτη φορά μόνο το 1144. Η σημερινή του εικόνα προέρχεται μετά το σεισμό του 1511 και περαιτέρω ανακαινίσεις τον 17ο αιώνα. Στη συνέχεια, καταλείφθηκε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, ενώ αργότερα έγινε επαρχιακή φυλακή. Η σταδιακή ανακαίνιση του κάστρου, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχει σήμερα σχεδόν ολοκληρωθεί και ένα τελεφερίκ το συνδέει με την παλιά πόλη, προσθέτοντας μια ακόμη πιο βολική εναλλακτική λύση για να το επισκεφτεί κανείς, εκτός από το τουριστικό τρένο που συνδέει το κέντρο της πόλης με το κάστρο και αναχωρεί κάθε ώρα από την οδό Stritarjeva.

Η θέα της πόλης με τις κόκκινες στέγες, είναι εκπληκτική από το κάστρο, ενώ όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορεί κανείς να δει μέχρι και τις Άλπεις.

Τριπλή γέφυρα Tromostovje και γέφυρα του Δράκου

Σχεδιασμένη από τον Jože Plečnik η γέφυρα Tromostovje αποτελείται από τρεις ξεχωριστές γραφικές γέφυρες που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη. Η γειτονική πλατεία Prešeren με το άγαλμα του μεγαλύτερου ποιητή της Σλοβενίας France Prešeren είναι το κεντρικό σημείο της πόλης και αποτελεί μέρος συνάντησης. Από εδώ, περάστε το ποτάμι και στρίψτε αριστερά για να δείτε την ανοικτή αγορά και τη Γέφυρα του Δράκου ή πηγαίνετε ευθεία και μετά δεξιά για την παλιά πόλη.

Η γέφυρα του Δράκου Zmajski Most ολοκληρώθηκε το 1901 και «φρουρείται» από τέσσερα αγάλματα δράκων στα άκρα της, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Κοιτάξτε έξω για το δράκο μοτίβο σε όλη την πόλη. Να είστε προσεκτικοί γύρω από την περιοχή της γέφυρας, καθώς βρίσκεται σε έναν μεγάλο, πολυσύχναστο δρόμο λίγο έξω από την πεζοδρομημένη ζώνη και έχει πολλή κίνηση.

Πλατεία Prešeren

Αυτή η πλατεία πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο ποιητή της Σλοβενίας, France Prešeren. Η ποίησή του συμβολίζει τη νοσταλγία για την αγάπη και την ελευθερία και μάλιστα ένα από τα ποιήματά του, έγινε ο εθνικός ύμνος της χώρας. Για τους ντόπιους, είναι η καρδιά της πόλης, ένας τόπος συνάντησης όπου γιορτάζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις δημόσιες αργίες. Η διακοσμημένη πρόσοψη της εκκλησίας των Φραγκισκανών, που χτίστηκε μεταξύ 1646 και 1660, δεσπόζει στην πλατεία, με βάση το ιταλικό μοντέλο.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες από τον Giulio Quaglio, χτίστηκε μεταξύ 1701 και 1708 και ξεχωρίζει χάρη στον πράσινο τρούλο και στα δίδυμα καμπαναριά του. Η πρώτη εκκλησία στη θέση αυτή κατασκευάστηκε το 1262 μ.Χ. αλλά κάηκε αρκετές φορές και έτσι γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Στο εσωτερικό του ναού, θα εντυπωσιαστείτε από τις υπέροχες τοιχογραφίες και τις εξαιρετικές σκαλιστές λεπτομέρειες.

Πάρκο Tivoli

Είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Λιουμπλιάνας. Σχεδιάστηκε το 1813 από τον γάλλο μηχανικό Jean Blanchard και τώρα καλύπτει περίπου 5 τετρ.χλμ. Επειδή δημιουργήθηκε κατά τη γαλλική αυτοκρατορική διοίκηση, πήρε το όνομα των κήπων του Παρισιού Jardins de Tivoli. Μεταξύ 1921 και 1939, ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Jože Plečnik, ο οποίος σχεδίασε έναν ευρύ κεντρικό χώρο περιπάτου, ενώ εντός του πάρκου, υπάρχουν διάφορα είδη δέντρων, λουλούδια, πολλά αγάλματα, σιντριβάνια, αλλά και σημαντικά κτήρια μεταξύ των οποίων και ένα κάστρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας ( www.muzej-nz.si ) και το Tivoli Sports Hall.

Μην παραλείψετε…

…να περιπλανηθείτε στην περιοχή Metelkova, μια αυτόνομη πολιτιστική ζώνη, 5 λεπτά από τον κεντρικό σταθμό των τρένων. Πρόκειται για ένα παλιό στρατόπεδο του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού που έχει μετατραπεί σε έναν χώρο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων για εναλλακτικούς καλλιτέχνες, με πολλές γκαλερί αλλά κι ενδιαφέροντα μπαράκια για το βράδυ. Καφετέριες και μπαρ, βρίσκονται επίσης κατά μήκος του ποταμού, καθώς και στα κάθετα σε αυτόν δρομάκια.

…να κάνετε το Ljubljana Free Tour, την πιο δημοφιλή περιήγηση με τα πόδια στην πόλη. Όλες οι εκδρομές αρχίζουν στα σκαλιά της ροζ εκκλησίας στην πλατεία Preseren. Δεν απαιτείται κράτηση και η περιήγηση διαρκεί λίγο παραπάνω από 2 ώρες, δίνοντάς σας την ευκαιρία να θαυμάσετε την όμορφη πόλη και τα όμορφά της κτήρια.

…να φάτε κρέας αλόγου που αποτελεί προϊόν ευρείας κατανάλωσης στη Σλοβενία. Δοκιμάστε το σε μορφή μπριζόλας ή χάμπουργκερ. Άλλες παραδοσιακές γεύσεις είναι το πικάντικο λουκάνικο και το prsut, ένα νόστιμο αλλαντικό.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]