Οδηγός... επιβίωσης στην Σουηδία

odigos-epibiosis-stin-souidia

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Με τέλεια οργάνωση, αυστηρότητα στους νόμους της, αλλά και αμέτρητες φυσικές ομορφιές και δυνατότητες για δραστηριότητες και ψυχαγωγία, η Σουηδία διέπεται από έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που έχουμε συνηθίσει εμείς. Ας τον γνωρίσουμε!

Όταν ακούμε για τη Σουηδία, δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μας, το θρυλικό συγκρότημα των ABBA και τα πολυκαταστήματα ΙΚΕΑ. Σίγουρα όμως η σκανδιναβική αυτή χώρα, έχει πολλά περισσότερα να επιδείξει στους επισκέπτες της. Είναι η χώρα της μεγάλης γιορτής του «Midsummer», του ευχάριστου διαλείμματος για καφέ, «fika», της παστής ρέγγας αλλά και της ποτοαπαγόρευσης.

Αν λοιπόν η Σουηδία είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σας… στόχος, είτε για ταξίδι αναψυχής, είτε για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή, ενημερωθείτε από πριν για όσα θα δείτε και θα ζήσετε, για να εγκλιματιστείτε με την καθημερινότητα και τις συνήθεις των κατοίκων της Βόρειας Ευρώπης. Σας παραθέτουμε 10 χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής των Σουηδών, όπως αυτά παρουσιάζονται από το CNN Travel.

Μονοπώλιο… στο αλκοόλ

Αν σας αρέσει να καταναλώνετε αλκοόλ, στη Σουηδία πρέπει να έρθετε καλά εφοδιασμένοι με τα αναγκαία αποθέματα. Τα καταστήματα της περιοχής απαγορεύεται να πωλούν κρασί και οινοπνευματώδη ποτά, σε μια προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ. Από το 1955, δημιουργήθηκε η αλυσίδα των καταστημάτων Systembolaget ( www.systembolaget.se/English ) και έκτοτε κατέχει το μονοπώλιο στην προμήθεια ποτών με περιεκτικότητα αλκοόλ άνω του 3,5%. Προϋπόθεση για να αγοράσει κάποιος αλκοόλ είναι να έχει συμπληρώσει το εικοστό έτος της ηλικίας του. Βέβαια, υπάρχει και το εξής παράδοξο: στα μπαρ της περιοχής η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 18. Στις περισσότερες πόλεις μπορείτε να βρείτε κάποιο κατάστημα Systembolaget, τα οποία παραμένουν ανοιχτά καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-18:00μ.μ., ενώ τα Σάββατα από τις 10:00 π.μ έως 13:00 μ.μ. Ίσως όμως να είναι και μια καλή αφορμή για να ξεκινήσετε αποτοξίνωση, από το να αναζητάτε εναγωνίως από πού θα προμηθευτείτε αλκοόλ.

Η παστή ρέγγα είναι τρόπος ζωής

Οι σουηδοί λατρεύουν την παστή ρέγγα, όπως εμείς αγαπάμε να… τρώμε τις σοκολάτες. Χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος και χωρίς να περιμένουν κάποια εξαιρετική περίσταση, συνηθίζουν να την καταναλώνουν. Η ρέγγα συνοδεύεται ιδανικά με φρεσκοψημένο ψωμί, με πατάτες, κρέμα γάλακτος και πράσο. Διαδεδομένα είναι επίσης, τα καπνιστά ψάρια όπως το σκουμπρί, το χέλι ή και ο σολομός. Στα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος των ακτογραμμών, μπορείτε να δοκιμάσετε ολόφρεσκα ψάρια, αλιευμένα από την περιοχή αλλά και νόστιμες καπνιστές ποικιλίες. Άλλη μια συνήθεια των Σουηδών είναι η κατανάλωση ψαριών και λοιπών θαλασσινών από κονσέρβες. Τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν υποστεί ζύμωση και αναδίδουν μια όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά. Αν αντέξετε τη μυρωδιά με το άνοιγμα της κονσέρβας, τότε μάλλον έχετε γερό στομάχι και μπορείτε άφοβα να τα καταναλώσετε.

Μικρά διαλείμματα από τη δουλειά ή αλλιώς «fika»

Σύμφυτο με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Σουηδών, είναι το διάλειμμα για καφέ ή μικρή παύση-ανάπαυλα από τη δουλειά. Αν σας αρέσει να μοιράζεστε ξεκούραστες, χαλαρές στιγμές με φίλους, συγγενείς ή συνεργάτες, στη Σουηδία θα έχετε πολλές ευκαιρίες για «fika», όπως οι ίδιοι συνηθίζουν να αποκαλούν τα ενδιάμεσα διαλείμματά τους. Όπου κι αν είστε, σίγουρα θα βρείτε κοντά σας κάποιο καλό προορισμό για λίγη ξεκούραση. Στα βορειοδυτικά της πόλης Skane, επιλέξτε το Flickorna Lundgren ( www.fl-lundgren.se ). Το κατάστημα πρωτοάνοιξαν το 1938 δύο αδελφές και μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη, κυρίως για τα νόστιμα γλυκά που σερβίρει στον κήπο. Το συγκεκριμένο μαγαζί το αγαπούν οι πελάτες του κυρίως για τον ειδυλλιακό περιβάλλοντα χώρο του.

Η τέχνη του γυαλιού

Στη νότια Σουηδία, στην πόλη Smaland, θα συναντήσετε το «Βασίλειο των Κρυστάλλων», καθώς εδώ εδρεύουν 13 υαλουργεία, μερικά από τα οποία έχουν και διεθνή φήμη, όπως τα Kosta Boda και Orrefors. Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά δεξιοτέχνες του είδους, να δίνουν σχήμα και «πνοή» στο γυαλί και να το μετατρέπουν σε μικρά έργα τέχνης. Μπορείτε και εσείς να πειραματιστείτε με το φυσητό γυαλί ή να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε και να δώσετε σχήμα στην πρώτη ύλη σας και να δημιουργήσετε το δικό σας σουβενίρ. Οι περισσότεροι υαλουργοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, οπότε μπορείτε να προμηθευτείτε άνετα για εσάς αλλά και για τους δικούς σας, μικρά γυάλινα ενθύμια.

Φωτογραφία: http://www.glasriket.se

Τα παιδιά θα αγαπήσουν το μέρος

Για πολλούς, η Σουηδία, είναι ο ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός για μια εκδρομή με τα παιδιά τους. Δικαιολογημένα, αφού εδώ υπάρχουν αρκετά μέρη που θα ενθουσιάσουν τους λιλιπούτειους επισκέπτες.

Το Skansen είναι το πρώτο υπαίθριο μουσείο παγκοσμίως, με μια μοναδική συλλογή από ιστορικά κτήρια, έναν ζωολογικό κήπο για παιδιά, ενυδρεία, χώρους για παιχνίδι και πάρκα αναψυχής, ιδανικά για εορτασμούς εξαιρετικών περιστάσεων ή και μεγάλων γιορτών.

Επίσης, μέσα σε 90λεπτά, με το αμάξι μπορείτε να πάτε από την Στοκχόλμη, στο μεγαλύτερο πάρκο άγριων ζώων της περιοχής το Kolmarden.

Στη νότια Σουηδία το πάρκο Skanes Djurpark, είναι ένα μεγάλο καταφύγιο ζώων της Σκανδιναβίας, αλλά μέσα θα βρείτε και παιδότοπους καθώς και πισίνα που σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή των παιδιών. Μερικά από τα πιο γνωστά θεματικά πάρκα στη Σουηδία, για όλες τις ηλικίες, είναι επίσης τα: Liseberg στο Γκέτεμποργκ και Gröna Lund στη Στοκχόλμη. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε στη Στοκχόλμη το Μουσείο Vasa ( www.vasamuseet.se/en ), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας( www.nrm.se ) και το Μουσείο Τεχνολογίας( www.tekniskamuseet.se ).

Το Junibacken, είναι ένας ακόμη προορισμός ιδανικός για οικογένειες. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στην «Πίπη τη Φακιδομύτη», τον αγαπημένο χαρακτήρα της σουηδής συγγραφέα Astrid Lindgren.

Από νησί σε νησί

Το αρχιπέλαγος των νησιωτικών συμπλεγμάτων της Σουηδίας, είναι προσβάσιμο από όλες τις πλευρές του ορίζοντα. Πρόκειται για σημαντικά κέντρα πολιτιστικής κληρονομιάς, με σπάνια φυσική ομορφιά, με χαλαρό τρόπο ζωής και πλήθος από ακτιβιστικές δραστηριότητες.

Υπάρχουν περισσότερα από 24.000 νησιά στο Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, όμως μόνο τα 150 από αυτά κατοικούνται. Η πρόσβαση στα υπόλοιπα είναι εφικτή μέσω μικρών πλοιαρίων. Για τα μεγαλύτερα μάλιστα υπάρχει και θαλάσσια συγκοινωνία, η οποία διευκολύνει το ταξίδι σας, με δυνατότητα για γεύμα, ανάβαση και κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής, αν φυσικά δεν σας αποθαρρύνουν οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Τα μεγαλύτερα νησιά της Σουηδίας τα Öland και Gotland, βρίσκονται στα ανατολικά των ακτών της χώρας και σίγουρα αξίζει να τα επισκεφτείτε. Στο Gotland, δεσπόζουν επιβλητικά τα σπήλαια Lummelunda, με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και την καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στο Kattlundsgård να ξεχωρίζουν σαν προορισμοί. Το Hallands Väderö, νοτιοδυτικά των ακτών της Σουηδίας, είναι ένα καταφύγιο σπάνιων και υπό εξαφάνιση ζώων (συμπεριλαμβανομένων και των σπάνιων σκαθαριών), που μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη.

Τάξη στις σειρές αναμονής

Οι ελληνικές συνήθειες, όπου κυριαρχούν οι φωνές και τα σπρωξίματα σε κάθε σειρά, στη Σουηδία απλά δεν υπάρχουν. Εδώ δεν θα δείτε το πλήθος να σπρώχνεται ή να φωνάζει διαμαρτυρόμενο, όσο περιμένει σε κάποια σειρά. Όλα γίνονται με ομαλότητα και τάξη. Στο φαρμακείο, το ταχυδρομείο ακόμα και στη σειρά του σούπερ μάρκετ, παίρνετε το νούμερο σας και ευλαβικά περιμένετε μέχρι να έρθει η σειρά σας.

Η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική

Οικιακά απόβλητα, γυαλί, εφημερίδες και περιοδικά, κουτιά από γιαούρτια και γάλα, πλαστικό και μεταλλικά αντικείμενα… τα πάντα στη Σουηδία ανακυκλώνονται. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον τρεις κάδους διαλογής απορριμμάτων, με χωριστές ενότητες για κάθε είδος προς ανακύκλωση. Τα σκουπίδια καθαρίζονται καλά πριν πεταχτούν, ενώ οι συσκευασίες διπλώνονται για να εξοικονομείται χώρος. Οι Σουηδοί είναι μανιώδεις με την ανακύκλωση και μάλιστα παινεύονται γι’ αυτό.

Εύκολες μεταφορές και εύχρηστες συγκοινωνίες

Η Σουηδία, είναι ένας πολύ φιλικός προορισμός και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες της. Οι δρόμοι είναι άνετοι και σπάνια θα συναντήσετε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ακόμη η Σουηδία, έχει προνοήσει και για τους ποδηλάτες, δημιουργώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο δίκτυο από ποδηλατοδρόμους και διαβάσεις. Συνεπώς όσοι επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους δεν ταλαιπωρούνται καθόλου. Τα ταξί είναι ακριβότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, οπότε οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή (το δίκτυο των τρένων και των λεωφορείων είναι ανεπτυγμένο). Απλά φροντίστε να είστε από πριν ενημερωμένοι για το ποια λεωφορεία δέχονται μετρητά και ποια χρειάζονται έκδοση προπληρωμένης κάρτας ( www.visitsweden.com/sweden-us ).

Η γιορτή του καλοκαιριού

Όταν έχετε περάσει ένα διάστημα έξι μηνών μέσα στο γκρίζο τοπίο και τον μουντό καιρό, το καλοκαίρι, είναι μια καλή αφορμή για γιορτή. Για τους περισσότερους Σουηδούς, αυτή είναι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου. Λαμβάνει χώρα από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου και γιορτάζει ουσιαστικά το τέλος του μεγάλου σε διάρκεια χειμώνα. Σε πολλές πόλεις διοργανώνονται χοροί, με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, ενώ υπάρχει και ένα έθιμο ανάλογο με το δικό μας γαϊτανάκι. Ως προς το φαγητό δε λείπει φυσικά η παστή ρέγγα και οι πατάτες, ενώ δημοφιλές είναι και το «fika», με φρέσκιες φράουλες και κρέμα. Τα λικέρ και η μπύρα ρέουν άφθονα κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής. Η παράδοση λέει ότι όποια γυναίκα μαζέψει εφτά διαφορετικά είδη από λουλούδια και τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι τη μέρα αυτή, θα ονειρευτεί το μέλλον της με το σύζυγό της.