Αμόλα καλούμπα στην… Αθήνα: Πού να πετάξετε τον χαρταετό σας

amola-kaloumpa-stin-athina-pou-na-petaksete-ton-xartaeto-sas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Αεράκι, καλούμπα, ελεύθερος χώρος και φυσικά καλή διάθεση είναι τα σημαντικά «μυστικά» για το επιτυχημένο πέταγμα του χαρταετού. Ακόμη κι αν μείνετε στην Αθήνα το τριήμερο, υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να γιορτάσετε τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας.

Η αγορά του πιο κατάλληλου χαρταετού, το ζύγιασμα, οι επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες για να τον ανεβάσουμε στον ουρανό και η αγωνία για το ποιος θα πετάξει πιο ψηλά και για περισσότερη ώρα, κάνουν το έθιμο του χαρταετού ιδιαίτερα αγαπητό την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Πολλοί θα έχετε ήδη ξεκινήσει να κάνετε σχέδια για το πώς θα περάσετε αυτή τη μέρα μαζί με την οικογένεια και φίλους. Αν μάλιστα «συμμαχήσει» και ο καιρός, η Καθαρά Δευτέρα θα σηματοδοτήσει την πρώτη ανέμελη ημέρα της άνοιξης.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την έναρξη της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας για την Μεγάλη Σαρακοστή, γι’ αυτό και «επιβάλλει» νηστίσιμα φαγητά. Πέρα από αυτό όμως αποτελεί μία ευκαιρία να βρεθούμε με φίλους και συγγενείς και να γιορτάσουμε απολαμβάνοντας τη φύση. Την ημέρα αυτή, η εξοχή γεμίζει φωνές και ο ουρανός χρώματα, από τους χαρταετούς που δίνουν τη δική τους χαρούμενη νότα στην ημέρα.

Το πέταγμα του χαρταετού, αποτελεί σημαντικό έθιμο του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας. Για τα ελληνικά, παραδοσιακά Κούλουμα, ο χαρταετός –τουλάχιστον παλιότερα- κατασκευαζόταν από τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγκο και εφημερίδες ή περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες. Σήμερα, άλλοι προτιμούν να αγοράζουν έτοιμο τον χαρταετό τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που επιλέγουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη χειροτεχνία και προτιμούν να τον φτιάχνουν μόνοι τους (Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε μόνοι σας τον χαρταετό σας: www.clickatlife.gr/story/eikastika/ftiaksto-monos-sou!-enas-xartaetos-opos-palia?id=1940294 ).

Το μόνο που απομένει είναι να βρείτε το χώρο όπου θα μπορείτε να αμολήσετε… καλούμπα και να δείτε τον χαρταετό σας να υψώνεται. Και οι επιλογές που έχετε είναι πολλές, ακόμη και αν δεν απομακρυνθείτε και πολύ από το κλεινόν άστυ…

Προφήτης Ηλίας, Ηλιούπολη

Πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο αναψυχής στις παρυφές του Υμηττού, με ένα μικρό ξωκλήσι, πάνω από την Ηλιούπολη. Γύρω του υπάρχει ένα δάσος από πεύκα, αν και απέχει λίγο από τα τελευταία σπίτια της πόλης. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης και πολλοί ακόμη δημότες και μη, επιλέγουν το μέρος αυτό για να γιορτάσουν τα Κούλουμα και να πετάξουν τον χαρταετό.

Σούνιο

Με θεά τη θάλασσα και το ναό του Ποσειδώνα, το Σούνιο και οι γύρω παραλίες, προσφέρονται για το πέταγμα του χαρταετού και για να γιορτάσετε τα κούλουμα. Περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, στο νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής, θα βρείτε ελεύθερους χώρους και παραλίες, όπου μπορείτε να αφήσετε το χαρταετό σας να φτάσει στα ύψη. Η διαδρομή μέχρι το Σούνιο είναι εντυπωσιακή και μπορείτε να κάνετε στάσεις σε παραλίες στη Βάρκιζα, την Αγία Μαρίνα, το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα τα Λεγρενά κ.α.

Άλσος Συγγρού, Μαρούσι

Το άλσος Συγγρού είναι ένας πραγματικός παράδεισος στο Μαρούσι, αρκετά κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Έχει μία κεντρική είσοδο στο ύψος του ΚΑΤ, αλλά και άλλες εισόδους περιμετρικά του. Καταλαµβάνει 950 στρέµµατα καλυµµένα κυρίως από πεύκα, αλλά και καλλιεργήσιμα φυτά και έχει χαραγμένα μονοπάτια για περιπάτους και ποδήλατο. Υπάρχουν όμως και σημεία που δεν έχουν δέντρα και ενδείκνυνται για το πέταγμα του χαρταετού.

Λόφος Φιλοπάππου

Είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά, γραφικά και δημοφιλή σημεία για το πέταγμα του χαρταετού, ενώ στο σημείο αυτό διοργανώνονται και εκδηλώσει από το Δήμο, με νηστίσιμα εδέσματα, γλέντι, χορό και διανομή λαγάνας και σαρακοστιανών. Ο Παρθενώνας θα σας… ελέγχει, γι’ αυτό φροντίστε να είστε εσείς εκείνοι που θα υψώσετε τον χαρταετό σας ψηλότερα.

Μπαρουτάδικο, Αιγάλεω

Το Άλσος του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω είναι ένα ιδιαίτερα ζωντανό σημείο για την περιοχή. Διαθέτει μικρά αναψυκτήρια και χώρους ανάπαυλας και αποτελεί κατάλληλο μέρος για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Μάλιστα ο Δήμος διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά της πόλης, με φουσκωτά παιχνίδια, ξυλοπόδαρους, διασκεδαστές, ζωγραφική προσώπου, μουσική και τραγούδια και φυσικά πέταγμα του χαρταετού.

Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι

Το Άλσος Βεΐκου είναι ένα καταπράσινο μέρος στην περιοχή του Γαλατσίου, με χώρους για χαλάρωση, καφέ και άθληση. Είναι γνωστό και για τα Κούλουμα που διοργανώνει ο Δήμος κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα και μαζεύει πλήθος κόσμου από όλη την Αθήνα για το πέταγμα χαρταετού.

Πεντέλη

Για εκείνους που μένουν στα Βόρεια Προάστια και όχι μόνο, η Πεντέλη είναι μια γρήγορη και εύκολη… λύση για το πέταγμα του χαρταετού. Ο κόσμος μαζεύεται συνήθως χαμηλά στη πλατεία, αν και δεν υπάρχει μεγάλος ελεύθερος χώρος χωρίς δέντρα. Μπορείτε επίσης να πετάξετε το χαρταετό σας σε κάποιο ύψωμα.

Άλσος Εθνικής Τραπέζης, Φιλοθέη

Κάθε Καθαρά Δευτέρα, εδώ και πολλά χρόνια, ο Δήμος διοργανώνει στο Άλσος Εθνικής Τραπέζης, στη Φιλοθέη, γιορτή για τα κούλουμα, με παραδοσιακούς χορούς, νηστίσιμούς μεζέδες, αλλά και διαγωνισμό για τους καλύτερους χαρταετούς.

Ελληνικό

Στις αλάνες και στο Γήπεδο του Μπέιζμπολ, στην παλιά Αμερικάνικη Βάση, οικογένειες πετούν χαρταετό και στήνουν το γλέντι με κρασί, σαρακοστιανά, μουσική και χορό, ενώ διοργανώνεται γιορτή και από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης .

Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό-Ίλιον

Παραδοσιακή μουσική, χορός και φυσικά το απαραίτητο πέταγμα του χαρταετού, εγγυώνται επιτυχημένα Κούλουμα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Για να πιάσετε τραπεζάκι κοντά στη λίμνη πρέπει να πάτε σχετικά νωρίς.

Πλαζ Φρεαττύδας, Πειραιάς

Ο Δήμος Πειραιά, διοργανώνει εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, στην πλαζ της Φρεαττύδας, όπου μπορείτε να πετάξετε και τον χαρταετό σας –όπως και στην παραλία Τερψιχόρη- με θέα τη θάλασσα.

Ξύλινα, πάρκο του Άη Γιάννη, Καισαριανή

Το πάρκο του Άη Γιάννη, γνωστό και ως «Ξύλινα», στην Καισαριανή –θα το βρείτε ανηφορίζοντας την λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως- είναι ένα ακόμη μέρος σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, όπου μπορείτε να πετάξετε τον χαρταετό σας και να γιορτάσετε την Καθαρά Δευτέρα. Εκτός από πολύ πράσινο και όμορφα μονοπάτια για περίπατο, στον χώρο υπάρχει επίσης παιδότοπος με κούνιες και άλλες κατασκευές για παιχνίδι και διασκέδαση, καθώς και αναψυκτήριο με υπαίθριο χώρο αλλά και χειμερινή αίθουσα.

Πάρκο στρατού, Γουδί

Πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο «Γουδή», και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και υπερτοπικά. Μπορείτε να γιορτάσετε τα κούλουμα και να πετάξετε τον χαρταετό σας σε πολλά σημεία του πάρκου.

…Πάρνηθα, ανάκτορα στο Τατόι, Υμηττός, Θέατρο Βράχων και ο κατάλογος με τα μέρη κοντά στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορείτε να υψώσετε τον χαρταετό σας, είναι ατέλειωτος. Εσείς επιλέξτε το μέρος που σας αρέσει και σας βολεύει, απλά φροντίστε πάντα να λαμβάνετε υπόψη και κάποιους κανόνες ασφαλείας.

Πάνω απ’ όλα, ασφάλεια

Για την ασφάλειά σας, θα πρέπει να πετάτε το χαρταετό σας σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από βράχια και δύσβατα σημεία και ποτέ από ταράτσες.

Επίσης, μην πετάτε τον χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση πάντως που o χαρταετός μπλεχτεί σε αυτά, μην προσπαθήσετε να τον ξεμπλέξετε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]