Ιρλανδία: ταξίδι στους θρύλους και την «άγρια» φύση

irlandia-taksidi-stous-thrulous-kai-tin-agria-fusi

ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Γεμάτο αρχαίους μύθους και θρύλους, καταπληκτικά τοπία και φιλόξενους κατοίκους, το νησί της Ιρλανδίας αποτελεί «προκλητικό» ταξιδιωτικό προορισμό. Κι όταν επιστρέψετε, οι αναμνήσεις που σας μείνουν από εκεί, θα σας συντροφεύουν για μια ζωή.

Mε έκταση λίγο μικρότερη από αυτή της Πορτογαλίας, η Ιρλανδία είναι μια απομακρυσμένη νησιωτική χώρα στη βορειοδυτική Ευρώπη ( http://bit.ly/17dgx6f ), με μακρά ιστορία, ενδιαφέροντα μνημεία και κουλτούρα και ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές. Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού ανήκει στην Ιρλανδική Δημοκρατία, ενώ το βορειοανατολικό μέρος του, που ονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άγριας ομορφιάς χερσόνησοι στα ΝΔ του νησιού, τα μελαγχολικά, βραχώδη τοπία στη δυτική ακτή, οι λίμνες και οι γραφικές πόλεις, αποτελούν μερικούς μόνο από τους λόγους που κάνουν την Ιρλανδία δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Και φυσικά, όπου κι αν πάτε, θα βρεθείτε σε κάποιο από τα «ίχνη» που έχει αφήσει η πλούσια ιστορία του τόπου.

Η μυθική, κέλτικη φύση της Ιρλανδίας, αποκαλύπτεται σε εκείνους που είναι έτοιμοι να κοιτάξουν πέρα από τα λαμπερά φώτα των όμορφων πόλεών της.

Δουβλίνο και ανατολική Ιρλανδία

Αν σας αρέσει η ιστορία, η αρχιτεκτονική και ο πολιτισμός, τότε επισκεφθείτε το «ζωντανό» Δουβλίνο, με το Trinity College, ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο, το ιρλανδικό Μουσείο Ιστορίας, τα αμέτρητα εστιατόρια, τα θέατρα και τα καταστήματα. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και η περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, Hill of Tara, και η κοιλάδα Boine. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και τα βουνά Wicklow, με την υψηλότερη κορυφή τους να φτάνει τα 925 μ. και με ενδιαφέρον αξιοθέατο την αρχαία μοναστική πολιτεία Glendalough. Η πόλη Kildare απλώνεται μόλις 50 χλμ. δυτικά του Δουβλίνου και είναι διάσημη για τα καθαρόαιμα άλογά της και τους γιαπωνέζικους κήπους της.

Στα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής, συμπεριλαμβάνεται και το μεγαλιθικό Newgrange, ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο, όχι μόνο για την Ιρλανδία, αλλά και για την Ευρώπη. Ο προϊστορικός αυτός τάφος χρονολογείται γύρω στο 3000 π.Χ., γεγονός που τον καθιστά παλαιότερο από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και το Stonehenge. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει περίπου 200.000 επισκέπτες ετησίως.

Δυτική ακτή

Για όσους προτιμούν τα «άγρια» τοπία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, το δυτικό κομμάτι του νησιού είναι ιδανικό. Η περιοχή Burren, αποτελεί ένα εντυπωσιακό, καρστικό μέρος (περιοχή όπου επικρατούν ασβεστολιθικά πετρώματα και βραχώδεις σχηματισμοί), με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, λόφους και τα υψίπεδα Connemara, με τις βραχώδεις ακτές και την απίστευτη φυσική ομορφιά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα νησιά Aran, που βρίσκονται απομονωμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με ζωντανό ακόμα το παγανιστικό παρελθόν και τις κελτικές παραδόσεις για θεούς και ξωτικά, τα απόκρημνα βράχια του νησιού Achill, το παρεκκλήσι της Παναγίας της Knock και φυσικά τις αμέτρητες pubs με την παραδοσιακή ιρλανδική μουσική.

Οι παράκτιοι βράχοι Moher ( www.cliffsofmoher.ie ), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Ιρλανδίας αλλά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της χώρας και βρίσκονται στην κομητεία Clare, με θέα προς τον Ωκεανό. Υψώνονται 120 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και φτάνουν ακόμη και τα 214 μέτρα. Πλησιάστε όσο περισσότερο μπορείτε την άκρη των βράχων και απολαύστε την καταπληκτική θέα και την αύρα του Ατλαντικού στο πρόσωπό σας.

Νότια Ιρλανδία

Εδώ θα δείτε όμορφες ακτές, κάστρα, περίτεχνους κήπους και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας, την Cork, γνωστή για το φεστιβάλ τζαζ που διοργανώνεται εκεί κάθε φθινόπωρο. Άλλες πόλεις στα νότια του νησιού είναι η Cobh, διάσημη για το λιμάνι της, η μεσαιωνική πόλη Wexford και η Kinsale που είναι γνωστή για τα γκουρμέ εστιατόριά της. Ο νότος είναι επίσης διάσημος για τα πανέμορφα τοπία του, όπως αυτά στις χερσονήσους Beara, Dingle και Iveragh.

Οι τρεις λίμνες του Killarney είναι ένα ακόμη διάσημο τουριστικό αξιοθέατο, στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου Killarney ( www.killarneynationalpark.ie ), στη νοτιοδυτική Ιρλανδία. Η περιοχή είναι γεμάτη εντυπωσιακά τοπία, κάστρα, αρχαία μνημεία και τη γαλήνια γοητεία των λιμνών. Από τις λίμνες περνά και η τουριστική διαδρομή που είναι γνωστή ως Ring of Kerry, που καλύπτει 179 χλμ. και περνά από διάφορα αξιοθέατα.

Βόρεια Ιρλανδία

Στο βορειότερο σημείο της Ιρλανδίας βρίσκεται η κομητεία Donegal, αλλά και η κομητεία Fermanagh, με τις γραφικές λίμνες και τα μεγαλιθικά μνημεία.

Το Belfast είναι μια ιστορική, ζωντανή πόλη και το Derry, η μόνη, πλήρως οχυρωμένη πόλη στη Δυτική Ευρώπη.

Αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν επίσης οι πανέμορφες πεδιάδες της Antrim, το παλαιότερο σε συνεχή λειτουργία αποστακτήριο στον κόσμο, Bushmills ( www.bushmills.com ) και η… έδρα του… Αγίου Πατρικίου, η πόλη Armagh.

Η περιοχή Giant's Causeway ( www.giantscausewaytours.ie ), αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο από βασάλτη που συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για περίπου 40.000 πέτρινους κίονες που έχουν δημιουργηθεί από την παγωμένη λάβα μιας ηφαιστειακής έκρηξης που συνέβη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και οι οποίοι απλώνονται μέσα στη θάλασσα. Αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και είναι ιδανικός προορισμός για τους παρατηρητές πουλιών και γενικά για τους λάτρεις της φύσης.

Τέλος, ο Shannon, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στην Ιρλανδία και προσφέρεται για πλωτά ταξίδια στην ιρλανδική εξοχή, με 500 χιλιόμετρα υδάτινων οδών.

Φεστιβάλ

Από ιπποδρομίες, μέχρι φεστιβάλ τεχνών και την ημέρα του Αγίου Πατρικίου (μία σειρά εκδηλώσεων πολιτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για 3-4 ημέρες, στις 17 Μαρτίου), η Ιρλανδία ξέρει από… κουλτούρα και διασκέδαση.

Όποτε κι αν βρεθείτε εκεί, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρείτε ένα φεστιβάλ που να σας ενδιαφέρει. Αναφέρουμε ενδεικτικά το φεστιβάλ τεχνών Galway, το φεστιβάλ θεάτρου του Δουβλίνου, το μουσικό φεστιβάλ Oxegen, το φεστιβάλ The Gathering, που έχει ως στόχο να φέρει την ιρλανδική διασπορά πίσω στο νησί και το Kilkenny Cat Laughs ( www.discoverireland.com/gb/about-ireland/experience-ireland/festivals-and-events ).

Μπίρα, pubs και λογοτεχνία

Η pub είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιρλανδικής κουλτούρας και όπου κι αν πάτε θα έχετε πολλές επιλογές. Στην ιρλανδική πρωτεύουσα, ο γραπτός λόγος είναι τόσο σημαντικός, όσο και… ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα Guinness. Η σύνδεση μεταξύ των pubs και της λογοτεχνίας (η Ιρλανδία θεωρείται το μεγάλο άντρο της λογοτεχνίας και έχει «σαρώσει» τα βραβεία, αλλά και τα Nόμπελ Λογοτεχνίας), είναι πολύ ισχυρή. Η διαδρομή Dublin Literary Pub Crawl ( www.dublinpubcrawl.com ), είναι ίσως η πιο διάσημη στο Δουβλίνο και ξεκινά από την Duke Street κάθε βράδυ. Καλύπτει μια απόσταση μικρότερη από 1 χλμ. συνολικά και διαρκεί περίπου 2.30 ώρες. Σε αυτήν, περιλαμβάνονται παραστάσεις για τον James Joyce και άλλους διάσημους λογοτέχνες. Η διαδρομή σταματά σε 8 pubs και πάντα κάνει μια παράκαμψη μέσω του Trinity College.

Φυσικά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την αγάπη των Ιρλανδών για τη μπίρα και να μη δοκιμάσουμε τις τοπικές γεύσεις. Η Guinness είναι η πιο διάσημη ιρλανδική μπίρα, γνωστή για βαθύ μαύρο χρώμα της και τον πυκνό αφρό της. Επισκεφθείτε το ζυθοποιείο της στο Δουβλίνο ( www.guinness-storehouse.com/en/Index.aspx ), ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στην Ιρλανδία με πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες από το 2000, όταν η άνοιξε για πρώτη φορά.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ιρλανδία, θα βρείτε στο: www.discoverireland.com .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]