Cinque terre: πέντε... ζωγραφιές στις δυτικές ακτές της Ιταλίας

cinque-terre-pente-zografies-stis-dutikes-aktes-tis-italias

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Η περιοχή Cinque Terre στην Ιταλία, δεν είναι μόνο λαμπερός ήλιος και γαλάζια θάλασσα. Στα βράχια της δυτικής Λιγουρίας, θα βρείτε όμορφα μεσαιωνικά χωριά, εκκλησίες, παραδοσιακά εργαστήρια και πεντανόστιμη κουζίνα. Είναι ένα μέρος που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.

Η περιοχή Cinque terre, αποτελεί μέρος της ακτογραμμής της ιταλικής περιφέρειας της Λιγουρίας στη βόρεια Ιταλία, μεταξύ της Πίζας και της Γένοβας και περιλαμβάνει πέντε μικρές πόλεις: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Monterosso και Vernazza. Η πλαγιά όπου απλώνονται αυτές οι πόλεις, είναι το πιο παρθένο και γοητευτικό σημείο αυτής της περιοχής και αποτελεί φυσικό καταφύγιο από το 1997 και μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εκεί δε θα πάτε για να δείτε μουσεία και αρχαία μνημεία, αλλά για να απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο, τον λαμπερό ήλιο, τη θάλασσα και το κρασί και να περπατήσετε σε εντυπωσιακά μονοπάτια.

Πριν το «άγγιγμα» του τουρισμού, αυτές οι πόλεις ήταν φτωχές και αποκομμένες, αλλά πλέον, σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει και έχουν γίνει εύκολα προσβάσιμες με συχνά τρένα. Εντούτοις, οι παραδόσεις και η ομορφιά τους, διατηρούνται, όπως και η μοναδική, περήφανη κληρονομιά τους.

Η περιοχή Cinque Terre δεν είναι όμως μόνο λαμπερός ήλιος και γαλάζια θάλασσα. Στην πλαγιά του λόφου θα βρείτε όμορφα μεσαιωνικά χωριά, ιερά, παραδοσιακά εργαστήρια και πεντανόστιμη κουζίνα. Για τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, η Ιταλία την έχει κηρύξει προστατευόμενο πάρκο και οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν ένα ημερήσιο πάσο για να περπατήσουν στα γραφικά μονοπάτια που συνδέουν τις μοναδικές αυτές πόλεις.

Θαυμάστε τις ομορφιές της ακτής της Λιγουρίας, περπατώντας μέσα από ενδιαφέροντα φυσικά μονοπάτια και περάστε αξέχαστες διακοπές.

Riomaggiore

Το Riomaggiore απλώνεται ανάμεσα σε δύο απόκρημνους λόφους που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Μοιάζει με παραμυθένιο σκηνικό, με όλα τα μικρά χρωματιστά του σπίτια και μια βόλτα στα στενά του δρομάκια, θα σας πείσει για τις ομορφιές του.

Η πρωτοτυπία των σπιτιών στο Riomaggiore, οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ένα από αυτά, έχει δύο εισόδους: η μία βρίσκεται στο επίπεδο του ενός δρόμου και η άλλη, στο επίπεδο του άνω δρόμου. Τα σπίτια είχαν αυτή τη συγκεκριμένη δομή από το 1500 για να επιτρέπουν τη γρήγορη διαφυγή σε περίπτωση επιδρομής των Σαρακηνών.

Από το Riomaggiore ξεκινά η γνωστή Via dell'Amore, ένα πλακόστρωτο μονοπάτι σκαμμένο στο βράχο, που τερματίζει στη Manarola. Η διαδρομή είναι υπέροχη: θα περπατήσετε μέσα στη φύση, ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στα βράχια. Το Riomaggiore είναι μια ήρεμη πόλη, που αποκαλύπτει σιγά σιγά τις ομορφιές του, όπως το Castello di Colle sul Cerricò, με την απίστευτη θέα στη θάλασσα ή την εκκλησία του San Giovanni Battista.

Manarola

Η Manarola αποτελεί μια κομψή εικόνα με πολλά χρώματα, με κυρίαρχα τα ελαιόδεντρα, γύρω από έναν γραφικό οικισμό όπου τα σπίτια μοιάζουν να είναι η φυσική συνέχεια ενός στενόμακρου βράχου. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το όνομα αυτής της πόλης προέρχεται από το «magna rota», που σημαίνει «μεγάλη ρόδα», όπου η λέξη «ρόδα» αναφέρεται στον τροχό ενός νερόμυλου. Στην κάτω πόλη μπορείτε ακόμα να δείτε τον παλιό μύλο ή το ελαιοτριβείο, που πρόσφατα αναστηλώθηκε.

Στο ψηλότερο τμήμα της πόλης βρίσκεται η γοτθικού ρυθμού εκκλησία του San Lorenzo, που χτίστηκε το 1338, με τρία όμορφα κλίτη και μπαρόκ εσωτερικούς χώρους. Οι λάτρεις της θάλασσας δεν θα απογοητευτείτε, ενώ κατεβαίνοντας προς την παραλία θα περάσετε πολλά σημεία απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα.

Corniglia

Το αρχαίο ρωμαϊκό χωριό της Corniglia, βρίσκεται σε έναΝ εντυπωσιακό βράχο, ύψους περίπου 100 μέτρων. Είναι η μόνη πόλη στο Cinque Terre που δεν είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να ανεβείτε 377 σκαλοπάτια ή αν προτιμάτε, μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο με αυτοκίνητο, από το σταθμό, μέχρι την πόλη. Το όνομα της πόλης, «Corniglia», προέρχεται από το όνομα του λατίνου γεωργού «Corneliu», που παρήγαγε το γνωστό λευκό κρασί, ήδη γνωστό στους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο πανέμορφο αυτό μέρος, μπορείτε να επισκεφθείτε τη γοτθική εκκλησία του Αγίου Πέτρου και την πλατεία «largo Taragio» με το παρεκκλήσι της Santa Caterina, που δεσπόζει πάνω από τα σπίτια. Η Corniglia είναι ένα… πολύτιμο κόσμημα, φτιαγμένο από σοκάκια και δρομάκια σκαμμένα στο βράχο, μια όμορφη παραλία με βότσαλα που ονομάζεται «Spiaggione» και με διάφανη και κρυστάλλινη θάλασσα που δεν πρέπει να χάσετε.

Vernazza

Η Vernazza βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό βράχο με θέα την απέραντη θάλασσα. Σήμερα είναι ένα ήρεμο παραθαλάσσιο χωριό, αλλά κατά το παρελθόν, αποτελούσε το λιμάνι από το οποίο έπλεαν τα πλοία που προστάτευαν τις ακτές από τους Σαρακηνούς.

Η ατμόσφαιρα της μικρής πόλης θα σας μαγέψει: μυστηριώδη σοκάκια κρυμμένα ανάμεσα στα μικρά κόκκινα, κίτρινα και ροζ σπίτια, όπου το καλοκαίρι μαζεύεται πλήθος τουριστών που έρχονται από όλο τον κόσμο.

Η Vernazza θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα εκατό χωριά της Ιταλίας και διατηρεί τη ναυτική της παράδοση, γι’ αυτό σας προτείνουμε να την επισκεφθείτε από τη θάλασσα, για να δείτε από την πρώτη στιγμή το όμορφο λιμάνι της μετα χρωματιστά σπίτια. Στη συνέχεια, επισκεφθείτε την εκκλησία της Santa Margherita της Αντιοχείας και τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου. Το θαυμαστό ιερό της Nostra Signora di Reggio, βρίσκεται σε μια δεντρόφυτη πλατεία όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το τοπίο. Δεν είναι εύκολο να φτάσετε στο ιερό, καθώς θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά για να φτάσετε εκεί, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Monterosso

Το Monterosso ήταν το αγαπημένο μέρος του Eugenio Montale, του Ιταλού συγγραφέα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1975 και το οποίο επέλεγε για να περνά τα καλοκαίρια του. Εκεί μάλιστα εμπνεύστηκε μερικούς από τους στίχους του. Το χωριό διατηρεί ναυτική παράδοση και έχει ακόμα τα σημάδια από ναυμαχίες του παρελθόντος: τον μεσαιωνικό πύργο που σήμερα είναι το καμπαναριό της εκκλησίας του San Giovanni, το κάστρο που δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα με τους τρεις στρογγυλούς πύργους του, και τον πύργο Aurora, τον μόνο που «επέζησε» από τους δεκατρείς πύργους που προστάτευαν το χωριό. Μόλις φτάσετε στα στενά και δαιδαλώδη σοκάκια του Monterosso, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να περάσετε το χρόνο σας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται η εκκλησία του San Giovanni Battista ή να προτιμήσετε την παραλία Fegina, τη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία στο Cinque Terre.

Περπατώντας σε μαγευτικά μονοπάτια

Τα μονοπάτια στο Εθνικό Πάρκο Cinque Terre ( www.parks.it/parco.nazionale.cinque.terre/Eindex.php ), δε δημιουργήθηκαν για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά μάλλον ως οδοί για τη μετακίνηση μεταξύ της γεωργικής γης, των χωριών και των εκκλησιών. Περπατώντας κατά μήκος αυτών των διαδρομών, δε θα έχετε μόνο την ευκαιρία να θαυμάσετε το μαγευτικό τοπίο, αλλά και να κατανοήσετε μερικά πράγματα για το παρελθόν αυτής της όμορφης και μοναδικής περιοχής της Ιταλίας. Ακολουθήστε τα βήματα των προσκυνητών που για αιώνες έκαναν αυτές τις διαδρομές για να φτάσουν στις δύσκολα προσβάσιμες εκκλησίες, αλλά και των ντόπιων που πήγαιναν με τα πόδια ή πάνω σε μουλάρια, για να παραδώσουν το κρασί και τα σταφύλια τους στα κοντινά χωριά.

Το click@Life σας προτείνει μερικές εντυπωσιακές διαδρομές ( www.cinqueterretrekking.com/trails )…

Portovenere – Levanto

Γνωστή ως «Alta Via» ή «Κόκκινη διαδρομή», αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδρομή του Εθνικού Πάρκου Cinque Terre, που φτάνει τα 24,6 χιλιόμετρα. Εκτείνεται κατά μήκος της κορυφογραμμής των βουνών που χωρίζουν την περιοχή Cinque Terre και την κοιλάδα του ποταμού Vara.

Riomaggiore – Monterosso

Γνωστό ως «μπλε μονοπάτι», είναι το πιο γνωστό από όλα τα μονοπάτια στο Cinque Terre. Εκτείνεται κατά μήκος της ακτής και συνδέει τα 5 χωριά. Για να το διασχίσετε, θα πρέπει να αγοράσετε μια κάρτα σε κάποιο από τα γραφεία του Εθνικού Πάρκου, η οποία παρέχει επίσης τη δυνατότητα για χρήση λεωφορείων εντός του πάρκου.

Η διαδρομή χωρίζεται σε τέσσερα κομμάτια: η πρώτη είναι γνωστή ως «οδός της αγάπης» και συνδέει το Riomaggiore με τη Manarola. Το δεύτερο συνδέει τη Manarola με την Corniglia, το τρίτο την Corniglia με τη Vernazza και το τελευταίο, τη Vernazza με το Monterosso.

Το… ιερό μονοπάτι

Το μονοπάτι των εκκλησιών, περνά από υπέροχα τοπία, αλλά έχει επίσης και ιστορική σημασία: Μερικοί ιστορικοί λένε ότι ένα μέρος αυτής της διαδρομής, κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού αποτελούσε σημαντικό κομμάτι για τις μετακινήσεις. Οι σημαντικότερες εκκλησίες στην περιοχή Cinque Terre είναι πέντε: η Nostra Signora di Montenero στο Riomaggiore, η Nostra Signora delle Grazie στο San Bernardino της Corniglia, η Nostra Signora della Salute στη Volastra της Manarola, η Nostra Signora di Soviore, στο Monterosso και η Nostra Signora di Reggio, στη Vernazza. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτούς τους χώρους λατρείας, είναι ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, με ελικοειδή δρομάκια, γραφικές γωνιές και απίστευτη θέα. Από εκεί, όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός, μπορείτε να δείτε ακόμη και την Κορσική.

Φαγητό

Τα παραδοσιακά πιάτα στο Cinque Terre, είναι απλά και αυθεντικά και διατηρούν αναλλοίωτο το φυσικό άρωμα και τη γεύση τους. Σημαντική θέση στα τραπέζια της περιοχής έχουν τα θαλασσινά: τσιπούρες, γαύρος, καλαμαράκια, αντζούγιες, στα κάρβουνα, τηγανητά ή ψητά. Όλα σχεδόν τα φαγητά, νοστιμίζουν με αρωματικά βότανα, που φυτρώνουν στην περιοχή, όπως η μαντζουράνα, η ρίγανη και το θυμάρι, αλλά και με πλούσιο ελαιόλαδο.

Πολλά από τα πιάτα περιέχουν επίσης λαχανικά, όπως αγκινάρες, λάχανα, πράσα και πατάτες. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε λευκό κρασί, το οποίο είναι ένα ακόμη τυπικό προϊόν της περιοχής και στο τέλος του γεύματός σας να πιείτε ένα ποτήρι sciachetrà, ένα δυνατό γλυκό κρασί φτιαγμένο από σταφίδα της περιοχής, που βοηθά την πέψη.

Πώς να πάτε:

Λίγοι δρόμοι υπάρχουν στις πόλεις του Cinque Terre, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι με το αυτοκίνητο. Καλύτερα λοιπόν να μην επισκφεθείτε την περιοχή με το αυτοκίνητο, αλλά να το αφήσετε στην πόλη La Spezia και να πάρετε από εκεί το τρένο.

Τα τρένα από τη La Spezia στη Γένοβα και το υπόλοιπο δίκτυο της περιοχής συνδέουν και τα πέντε χωριά. Επίσης υπάρχουν τρένα που συνδέουν το Cinque Terre με το Μιλάνο, τη Ρώμη, το Τορίνο και την Τοσκάνη.

Επίσης, ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο εκτελεί δρομολόγια μεταξύ των πέντε χωριών, εκτός από την Corniglia. Το πλοίο μπαίνει στο Cinque Terre από το παλιό λιμάνι της Γένοβας και από τα La Spezia, Lerici ή Porto Venere.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.cinqueterre.it .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]