Άνδρος: ένα νησί-κόσμημα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

andros-ena-nisi-kosmima-se-apostasi-anapnois-apo-tin-athina

Η Χώρα της Άνδρου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Αν ψάχνετε το νησί που θα συνδυάσει ό,τι μπορεί να αναζητάτε από τις διακοπές σας, το ιδανικό μέρος είναι η Άνδρος. Αποτελεί έναν κλασικό προορισμό των Κυκλάδων και όχι άδικα. Από τη Χώρα μέχρι το Μπατσί, τις αμέτρητες παραλίες και τα μικρά χωριά, η Άνδρος θα σας μείνει αξέχαστη.

Οι Κυκλάδες είναι γνωστές για το πόσο πράσινο… δεν έχουν και αυτό είναι το σήμα κατατεθέν τους, το οποίο έχουν αξιοποιήσει ως προσόν. Υπάρχει επίσης η αντίληψη πως όσο πιο μακριά από την Αθήνα, τόσο το καλύτερο. Έτσι, κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί παραμένουν η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη, ενώ αναδεικνύονται και εναλλακτικές διακοπές στην Ικαρία και τα Κουφονήσια.

Τα δύο αυτά στερεότυπα «σπάει» η Άνδρος, όντας το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, αφού είναι γεμάτο με καταρράκτες και πράσινο, φαράγγια και πλαγιές γεμάτες βλάστηση και το καλύτερο; Δεν απέχει ούτε δύο ώρες από την Αθήνα, αποτελώντας ιδανικό προορισμό ακόμη και για εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Παραλίες

Οι παραλίες της Άνδρου είναι εξαιρετικές, με μερικές να είναι από τις καλύτερες που θα συναντήσετε στο Αιγαίο. Το νησί είναι αρκετά μεγάλο και καλό θα είναι να έχετε μεταφορικό μέσο για να γνωρίσετε διάφορες περιοχές του. Εκτός από το λιμάνι του Γαυρίου, όπου υπάρχουν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, καλό είναι να επισκεφθείτε και το Άνω Γαύριο, τον Άγιο Πέτρο και άλλες περιοχές.

Σχετικά κοντά στο λιμάνι βρίσκεται η παραλία του Φελλού που είναι σχετικά προστατευμένη από ανέμους, έχει αμμουδιά, αρκετά δέντρα για σκιά και είναι ό,τι πρέπει για το πρώτο μπάνιο.

Οι καλύτερες παραλίες ωστόσο βρίσκονται λίγο πιο βόρεια και μπορεί να είναι κάπως δύσβατες λόγω του χωματόδρομου που τις ενώνει, αλλά θα σας ανταμείψουν και αξίζει να κολυμπήσετε στα νερά τους. Πρόκειται για τον Πύργο, τη Βλυχάδα και το Καμινάκι, με τον Πύργο να ξεχωρίζει λόγω του ενετικού πύργου του Μακροτάνταλου στη βορειοδυτική άκρη της παραλίας, ο οποίος της χάρισε το όνομά του. Είναι ένα χαρακτηριστικό μνημείο της ενετικής αρχιτεκτονικής που κυριαρχεί στο νησί και που συγκεντρώνει το τουριστικό ενδιαφέρον.

Μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού βρίσκεται ακόμη πιο βόρεια και είναι ο Ζόρκος. Εκεί θα πρέπει να πάτε αν αναζητάτε κάτι πιο απομονωμένο και ερημικό όπου θα ακούτε μόνο τους ήχους από τα κύματα και τον αέρα, ενώ τα νερά στις αποχρώσεις του τιρκουάζ θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε κάποιον ορμίσκο της Καραϊβικής. Και αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, τα βράχια σχηματίζουν πολλές σπηλιές για να εξερευνήσετε. Λίγο πιο νότια, όμορφες παραλίες είναι και το Βιτάλι και η Βόρη, ενώ συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο, εκεί που το νησί σχηματίζει μια «μύτη», θα βρείτε τα… περίφημα Άχλα.

Στο δρόμο από το Γαύριο προς το Μπατσί, θα συναντήσετε δύο ακόμη παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε και οι οποίες μάλιστα διαθέτουν οργανωμένα beach bars. Είναι αυτή της Χρυσής Άμμου και του Αγίου Πέτρου.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται η Χώρα της Άνδρου, με τις παραλίες που ξεχωρίζουν να είναι το Νημποριό και το Παραπόρτι. Το Νημποριό είναι αρκετά κοντά στην πόλη και στεγάζει τον Ναυτικό Όμιλο γι’ αυτό και θα συναντήσετε εκεί πολλές θαλαμηγούς. Είναι η παραλία που επιλέγουν όλες οι οικογένειες της Χώρας. Πολύ κοντά επίσης είναι και το Παραπόρτι, το οποίο αν και προσβάσιμο με τα πόδια από τη Χώρα, λόγω των ανέμων που πνέουν εκεί, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και προτείνεται κατά βάση στους δεινούς κολυμβητές. Ακόμη πιο νότια βρίσκεται η παραλία της Γριάς το Πήδημα. Είναι μια μικρή παραλία, αλλά από τις πιο γνωστές του νησιού, λόγω του ιδιαίτερου τοπίου της. Μπορείτε να πάτε εκεί με καραβάκι από τον όρμο του Κορθίου, είτε οδικώς μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια με μικρής διάρκειας πεζοπορία.

Τέλος, η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι με διαφορά αυτή στο Μπατσί, η οποία μάλιστα είναι διάσημη από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο». Η οργανωμένη πλαζ είναι σταθερά γεμάτη, με τα εστιατόρια, τα καφέ και τα beach bars να αποτελούν τον κορμό της διασκέδασης ολόκληρου του νησιού.

Κοντά στο Μπατσί, θα βρείτε επίσης τις παραλίες Ανερούσσα και Αγία Μαρίνα.

Η Χώρα

Η Άνδρος είναι ένα μεγάλο νησί και θα χρειαστείτε αρκετές μέρες για να το εξερευνήσετε. Τα μεγάλα κέντρα ωστόσο είναι δύο. Αρχικά η Χώρα στα ανατολικά του νησιού και έπειτα το Μπατσί στα δυτικά.

Η Χώρα της Άνδρου ξεχωρίζει, χωρίς να μοιάζει ιδιαίτερα με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα. Παρά τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κλασικά σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα, έχει μια αρχοντική, ενετική αύρα που είναι βγαλμένη από αλλοτινή εποχή. Το εφοπλιστικό παρελθόν είναι εμφανές στα νεοκλασικά με τις καταπράσινες αυλές και στα σπίτια των καπεταναίων, ενώ έντονο είναι και το πολιτιστικό στοιχείο με τα πολλά Μουσεία που δεσπόζουν με την κλασική αρχιτεκτονική τους.

Θα δείτε επίσης την Καΐρειο βιβλιοθήκη, το Εμπειρίκειο γυμνάσιο (ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος είχε καταγωγή από την Άνδρο) και τον εντυπωσιακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Φυσικά υπάρχουν αμέτρητα καφέ και εστιατόρια, όπως επίσης και πολλά μαγαζιά με ξεχωριστά τοπικά γλυκίσματα. Στη Χώρα δε θα πλήξετε ποτέ και μετά χαράς θα χαθείτε μέσα στα σοκάκια.

Το Μπατσί

Το Μπατσί αποτελεί μεγάλο τουριστικό κέντρο της Άνδρου, ωστόσο αυτός ο χαρακτηρισμός δεν πρέπει να σας απωθεί. Σίγουρα την υψηλή περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών τα πάντα είναι πλήρη, αλλά και πάλι, το Μπατσί απέχει πολύ από τα αντίστοιχα τουριστικά κέντρα π.χ. της Μυκόνου ή της Πάρου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αμφιθεατρικά σχεδιασμένο, παραδοσιακό χωριό, που είναι τόσο όμορφο, ώστε ακόμη και όταν βρίσκεστε εκεί, θα νομίζετε πως το βλέπετε μέσα από φωτογραφίες.

Το βράδυ μετατρέπεται στην καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού, γύρω του όμως βρίσκονται αρκετά χωριά όπως το Απρόβατο και «κρυμμένες» παραλίες σαν την Ανερούσα και την Αγία Μαρίνα. Συνεπώς ικανοποιεί και αυτούς που ενθουσιάζονται με την… ταμπέλα του τουριστικού και όσους θέλουν να κάνουν απλά και ήρεμα τις διακοπές τους. Στα θετικά της περιοχής, είναι επίσης το ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στο λιμάνι του Γαυρίου.

Το Κόρθι

Το νότιο κέντρο του νησιού είναι η περιοχή του Κορθίου, σε μια εύφορη κοιλάδα με ένα επιβλητικό φαράγγι και άφθονα τρεχούμενα νερά. Εκεί δεσπόζει το Κάστρο Φανερωμένης, μια παλιά μεσαιωνική οχύρωση, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Στο Κόρθι θα βρείτε πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες (με πιο γνωστή της Γριάς το Πήδημα) σε μικρούς και μεγάλους όρμους. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια θα δείτε ανεμόμυλους και νερόμυλους, περιστεριώνες, μοναστήρια και ξωκλήσια, γεφύρια, όμορφα αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και καταπράσινους κήπους.

Οι σπεσιαλιτέ του νησιού

Η διάσημη σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η φουρτάλια ή φρουτάλια, η οποία είναι κάτι σαν ομελέτα με λουκάνικα. Στην πραγματικότητα πάντως διαφέρει αρκετά από αυτό το χαρακτηρισμό, αφού δεν έχει σχέση με καμία ομελέτα με λουκάνικα που μπορεί να φτιάξετε μόνοι σας. Περιλαμβάνει και πατάτες και μια μερίδα είναι αρκετά πιο χορταστική από οποιαδήποτε ομελέτα, με τη γεύση της να είναι επίσης πολύ καλύτερη χωρίς την έντονη αίσθηση του αυγού.

Ως δια μαγείας η καλύτερη φουρτάλια καταναλώνεται αποκλειστικά στην Άνδρο και αν και η αυθεντική εκδοχή της θεωρείται αυτή της Χώρας, αξίζει να δοκιμάσετε αυτή στο Μπαλκόνι του Αιγαίου, στο Απρόβατο, κοντά στο Μπατσί. Από τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να διαλέξεις αν καλύτερες είναι οι γεύσεις ή η μοναδική θέα στο Αιγαίο.

Εκτός όμως από το φαγητό (σας προτείνουμε τα «Σκαλάκια» και το «Παραπόρτι»), στη Χώρα θα βρείτε και εξαιρετικά γλυκά, τα οποία θα σας ξετρελάνουν τόσο, που στο γυρισμό θα θέλετε να πάρετε… όσα χωρούν στις αποσκευές σας. Τα αμυγδαλωτά είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και θα βρείτε πολύ νόστιμα στο Λάσκαρη που έχει την πρωτοκαθεδρία στο νησί από το 1906, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και καλσούνια και παστιτσάκια. Πολύ καλό παγωτό θα βρείτε στον Ερμή και σπιτικά γλυκά του κουταλιού στη Ροδοζάχαρη.

Στο Μπατσί, σας προτείνουμε να φάτε στις ταβέρνες/εστιατόρια «Θάλασσα», «Σταμάτης» και «Γιακουμής», στο Γαύριο, στα «Sails» και «Γιαννούλης» και στο Άνω Γαύριο, στον «Κόσση», ίσως την καλύτερη ταβέρνα του νησιού.

Πώς θα πάτε:

Η Άνδρος απέχει περίπου δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας. Το Σεπτέμβρη το νησί είναι ακόμη καλύτερο, οπότε κανονίστε μια εκδρομή κάποιο Σαββατοκύριακο και θα έχετε να κάνετε τόσα πολλά, που θα νιώσετε ότι λείψατε μια ολόκληρη εβδομάδα.

Γιάννης Μόσχος