Λήμνος: το νησί του Ηφαίστου με την πλούσια ιστορία

limnos-to-nisi-tou-ifaistou-me-tin-plousia-istoria

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Μοναδικά τοπία με ηφαιστιογενή πετρώματα, εύφορες πεδινές εκτάσεις, τεράστιες αμμοθίνες και υγροβιότοποι, ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και μια δαντελωτή ακτογραμμή, συνθέτουν το όμορφο νησί της Λήμνου.

Στο Βόρειο Αιγαίο, αρκετά απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και σε κοντινή απόσταση με την Τουρκία, βρίσκεται η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το τέταρτο σε μήκος ακτών.

Λόγω της παλαιάς ηφαιστειακής της δραστηριότητας, θεωρήθηκε ως το νησί του Ηφαίστου, του θεού της Φωτιάς. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Δίας σε μια διαμάχη του με την Ήρα πέταξε το γιο του Ήφαιστο από τον Όλυμπο στη γη της Λήμνου. Εκείνος, εγκατέστησε εκεί το εργαστήριό του και δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας στους κατοίκους του νησιού.

Η Λήμνος είναι ιδανική για ήρεμες διακοπές και χαρακτηρίζεται από ένα ήπιο, τουριστικό προφίλ. Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί, που αν και χωρίς δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια, υπέροχες και καθαρές παραλίες, ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους και όμορφα χωριουδάκια.

H περιοχή της Μύρινας

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, η οποία κατοικήθηκε πριν από την εποχή του χαλκού, όπως προκύπτει από αρχαιότητες που έχουν βρεθεί. Το βυζαντινό κάστρο της πόλης καλύπτει έκταση 144 στρεμμάτων και σε όλες τις εποχές αποτελούσε το ισχυρότερο φρούριο της Λήμνου.

Ολόκληρη η πόλη έχει ένα αυθεντικό και παραδοσιακό στυλ με τα γραφικά της δρομάκια, τα Αρχοντικά στον Ρωμαίικο Γιαλό, την αγορά, το λιμανάκι και πολύ πράσινο. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα αποτελούν το ενετικό Κάστρο με τα ελάφια του, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η προϊστορική πόλη, ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο κ.ά.

Η θέα που προσφέρει το κάστρο είναι μαγευτική, ενώ στην περιοχή κυκλοφορούν ελεύθερα δεκάδες ελάφια του είδους Dama dama, τα οποία μπορείτε να συναντήσετε κατά την περιήγησή σας στην περιοχή.

Ο Ρωμαίικος Γιαλός, βόρεια του κάστρου και τα Ρηχά Νερά, είναι οι δύο πλησιέστερες παραλίες, στις οποίες μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Λίγο έξω από τη Μύρινα στο δρόμο για τον Κάσπακα, βρίσκεται η παραλία του Αυλώνα.

Σε κοντινή απόσταση από την Μυρίνα, στην περιοχή Θέρμα, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιαματικές πηγές, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών. Προάστιο της πρωτεύουσας είναι το Πλατύ με τη δαντελωτή παραλία και το πλήθος ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που θα κάνουν τη διαμονή σας στο νησί ιδιαίτερα ευχάριστη.

Λίγο βορειότερα της Μύρινας, αξίζει να επισκεφθείτε τον Κάσπακα, ένα μικρό παραδοσιακό χωριό κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Άγιος Αθανάσιος και χωμένο μέσα σε μια χαράδρα. Κάτω από τον οικισμό απλώνεται μια όμορφη παραλία, δίπλα σε ένα τοπίο με απότομα βράχια.

Νότια της Μύρινας, βρίσκεται το Πλατύ και το Θάνος, δύο χωριά με υπέροχες παραλίες.

Ανατολική Λήμνος

Το ανατολικό κομμάτι της Λήμνου, διαθέτει εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους και σπάνιας ομορφιάς υγροβιότοπους, αλλά και υπέροχες παραλίες. Ο κόλπος του Μούδρου, στη νότια και κεντρική Λήμνο, έχει ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο του ελληνικού στόλου και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου την περίοδο 1912-1913.

Από μακριά ξεχωρίζει η Ευαγγελίστρια, ο περίφημος ναός του οικισμού, χτισμένος το 1903, με το σπουδαίο ξύλινο τέμπλο, ενώ λίγο πιο νότια, θα βρείτε δυο πεντακάθαρες αμμουδερές παραλίες με πανέμορφους σχηματισμούς βράχων, το Φαναράκι και τη Χαβούλη.

Ανατολικά του Μούδρου βρίσκεται η Χορταρολίμνη, ένας καταπληκτικός υγροβιότοπος με πλούσια ορνιθοπανίδα και λίγο πιο νότια, ο περίφημος αρχαιολογικός χώρος της Πολιόχνης (από τους καλύτερα διατηρημένους οχυρωμένους προϊστορικούς συνοικισμούς της Ελλάδας-μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο που στεγάζεται στον ίδιο χώρο), ένας από τους σημαντικότερους ολόκληρου του Αιγαίου, αλλά και η Ηφαιστεία, πιο βόρεια, η κυριότερη πόλη της Λήμνου στους Κλασικούς Χρόνους. Οι ανασκαφές εκεί, έφεραν στο φως ερείπια της ακρόπολης και ενός νεκροταφείου. Μάλιστα διατηρείται ένα τμήμα του ελληνορωμαϊκού θεάτρου και θεμέλια σπιτιών της όψιμης αρχαιότητας.

Λίγο πιο βόρεια και δυτικά, μεταξύ των χωριών Κοντοπούλι και Παναγιά και κοντά στο Ιερό των Καβείρων, θα βρείτε την όμορφη παραλία της Νεφτίνας, με ψιλή άμμο και καθαρά νερά, ενώ στο ανατολικό άκρο του νησιού, βρίσκεται η μεγάλη παραλία Κέρος, με ένα ονειρικό τοπίο γεμάτο αμμοθίνες.

Βόρεια Λήμνος

Το βόρειο κομμάτι της Λήμνου, περιλαμβάνει χωριά, απλωμένα σε έναν εύφορο κάμπο, εντυπωσιακά σχήματα βράχων και γραφικούς ορμίσκους.

Δυτικά της Ατσικής, βρίσκεται το χωριό Κατάλακκος, που είναι χτισμένο μέσα σε χαράδρα και βόρεια του χωριού εκτείνεται η καταπληκτική παραλία Γομάτι, με τις εντυπωσιακές αμμοθίνες (αμμώδεις λόφοι που δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου στις παράκτιες περιοχές). Εκεί θα βρείτε beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Στην περιοχή μπορεί να δει κανείς απολιθωμένους κορμούς δέντρων που θυμίζουν την ηφαιστειογενή φύση του νησιού.

Βορειοανατολικά της Ατσικής βρίσκεται η οργανωμένη παραλία του Κότσινα, σε ένα γραφικό λιμανάκι. Εκεί διασώζονται επίσης ίχνη του Κάστρου που περιέβαλε την αρχαία πόλη.

Νότια Λήμνος

Έδρα της νότιας Λήμνου είναι ο Κοντιάς, που εντυπωσιάζει με τα γραφικά του σπίτια και τα στενά δρομάκια. Στον οικισμό θα σας «υποδεχτούν» δύο αναπαλαιωμένοι πέτρινοι ανεμόμυλοι και όμορφα, πέτρινα σπίτια, αρχοντικά παλιών εύπορων πλοιοκτητών. Λίγο νοτιότερα, μπορείτε να κολυμπήσετε στην όμορφη παραλία του Εβγάτη με το ατμοσφαιρικό beach bar, ενώ πιο ανατολικά θα βρείτε το λιμανάκι Διαπόρι και τον ισθμό που οδηγεί στη χερσόνησο του Φακού. Στην περιοχή υπάρχει υγροβιότοπος με αξιόλογη ορνιθοπανίδα.Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το χωριό Πορτιανό, με τα πετρόχτιστα αρχοντόσπιτά του και το πλούσιο λαογραφικό του Μουσείο.

Νότια της Λήμνου βρίσκεται και το μικρό νησάκι Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης (γνωστός ως τόπος εξορίας κρατουμένων για πολιτικά αλλά και ποινικά αδικήματα), το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε σε μια μονοήμερη εκδρομή ή και για παραπάνω ημέρες. Διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά (έχει ενταχθεί στο ελληνικό δίκτυο «Natura 2000»), αλλά και εκπληκτικές παραλίες και δάση.

O μοναδικός οικισμός του νησιού, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του και στα αξιοθέατά του συγκαταλέγονται η εκκλησία του Χριστού στην πλατεία, το κτήριο της Μαρασλείου Σχολής, το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά, οι θαλάσσιες σπηλιές, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε με καΐκι κ.ά. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Λήμνο, όλες τις εργάσιμες ημέρες.

Λημνιώτικες γεύσεις

Στη Λήμνο, θα απολαύσετε καλό φαγητό και μάλιστα σε οικονομικές τιμές. Μην παραλείψετε να φάτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αστακό με άγρια χόρτα, κόκορα με φλομάρια (τοπικά ζυμαρικά) και αφτούδια (χειροποίητα ζυμαρικά) στην ταβέρνα "Μαντέλλας" στο χωριό Σαρδές, τηγανούδια (σαν τηγανητά τυροπιτάκια) από τους παραδοσιακούς φούρνους "Χρυσάφη", τυρί καλαθάκι και μελίχλωρο, παξιμάδια και θυμαρίσιο μέλι και φυσικά να πιείτε το φημισμένο ντόπιο Μοσχάτο κρασί. Για μια διαφορετική βραδιά, επιλέξτε την ταβέρνα του Κοτσιναδέλη στα Τσιμάνδρια, για να απολαύσετε υπέροχα ψητά σε μια γραφική πλατεία. Νόστιμες κρέπες και παγωτά, θα γευθείτε στο "Ποδήλατο" στη Μύρινα, ενώ must είναι και η μπουγάτσα στο "Άχνη και Κανέλλα". Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση, προτείνουμε τα "Καραγκιόζης" και "Ίσαλος" στη Μύρινα.

Πώς θα πάτε:

Η Λήμνος συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη και ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Λαυρίου, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Μυτιλήνης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Λήμνο, θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.limnos.gr και www.limnos.gov.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]