Μπάνσκο: μια μικρή Ελβετία για πορτοφόλια...Βαλκανίων!

mpansko-mia-mikri-elbetia-gia-portofoliabalkanion

ΤΡΙΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αγαπάτε το σκι αλλά η τσέπη σας δεν αντέχει τα πανάκριβα χιονοδρομικά κέντρα που ροκανίζουν τον μισθό σας; Το Μπάνσκο έχει την ιδανική λύση για εσάς.

Μπορεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να αργούμε να δούμε...χειμώνα και χιόνια, όμως στη γειτονική Βουλγαρία, ο χειμώνας καλά κρατεί. Ελάτε να ταξιδέψουμε στο μέχρι πρότινος άγνωστο Μπάνσκο, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο χιονοδρομικό προορισμό, χάρη, όχι μόνο στις άρτιες υποδομές του, αλλά κυρίως στις απίστευτα χαμηλές τιμές του.

Το «μυστικό» του όρους Πίριν

Απέχει περίπου 160 χλμ. από την ατμοσφαιρική πρωτεύουσα Σόφια, βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και θα το ανακαλύψετε στους πρόποδες του όρους Πίριν στην Νοτιοανατολική Βουλγαρία . Ο λόγος για το Μπάνσκο, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί κοινό μυστικό για τους «ψαγμένους» σκιέρ της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Και ενώ σήμερα το Μπάνσκο μπορεί να σας μεταφέρει νοερά στις πάντα χιονισμένες ελβετικές πλαγιές, με τα θεόρατα ξενοδοχεία και τα εντυπωσιακά σαλέ, παλιότερα, υπήρξε αγαπημένος τόπος παραθερισμού των εύπορων κατοίκων της Βουλγαρίας εξαιτίας του κλίματός του. Σήμερα, το Μπάνσκο προσελκύει τουρίστες όχι μόνο από τα Βαλκάνια αλλά και από όλη την Ευρώπη και φυσικά όχι μόνο τον χειμώνα αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες χάρη στις ιαματικές πηγές και τα θερμά λουτρά που μπορεί κανείς να απολαύσει στο διπλανό χωριό Ντομπρίνιστε.

Αλλά πέρα από τις ιαματικές πηγές, οι επισκέπτες, ειδικά του καλοκαιριού, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περιπλανηθούν μέσα στο τεράστιο Εθνικό πάρκο Πίριν, όπου αναπτύχθηκαν 13 κύριες και 17 εναλλακτικές διαδρομές. Εκεί, πέρα από πεζοπορία, οι τουρίστες μπορούν να εξασκηθούν και στην αναρρίχηση σε βράχο ή να απολαύσουν τη μοναδική θέα από τα 5 συνολικά καταφύγια που υπάρχουν στην κορυφή του όρους Πίριν.

Χιόνι σχεδόν όλο τον χρόνο!

Ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη τις καλοκαιρινές δραστηριότητες για να ασχοληθούμε με τις χειμερινές που είναι άλλωστε και ο βασικότερος λόγος που θα σας φέρει στο Μπάνσκο. Αγαπημένος τόπος των ευρωπαίων σκιέρ, το Μπάνσκο διαθέτει την «ιδανική» θερμοκρασία τον χειμώνα που κυμαίνεται από 0 έως -16 βαθμούς Κελσίου στο χιονοδρομικό κέντρο. Το χιόνι είναι φρέσκο και απάτητο και συχνά φθάνει τα 2 μέτρα δημιουργώντας μια παρατεταμένη περίοδο λειτουργίας του κέντρου από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο!

Μια σειρά από εντυπωσιακές επενδύσεις, κόπος και προσπάθεια εκ μέρους των Αρχών αλλά και πείσμα από την πλευρά των επιχειρηματιών κατέταξαν το Μπάνσκο ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων. Συνολικά σας περιμένουν πίστες με πάνω από 35 χλμ. διαδρομών όλων των βαθμών δυσκολίας, ένα υπερσύγχρονο τελεφερίκ, ειδικά λιφτ για τις μετακινήσεις σας στις πίστες, fun park για όσους προτιμούν το snowboard, έμπειροι εκπαιδευτές και φυσικά φρέσκο, άφθονο και απάτητο χιόνι...

Στα διαλείμματα ανάμεσα στις καταβάσεις σας, απολαύστε ζεστά ροφήματα στα πολυτελή σαλέ γύρω από το χιονοδρομικό και γνωριστείτε με σκιέρ από τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που το προτιμούν για τις καταβάσεις τους. Καταστήματα με εξοπλισμό θα βρείτε σχεδόν παντού και μάλιστα σε τιμές διόλου... ελληνικές. Το βράδυ, μπορείτε να περιπλανηθείτε στο κοντινό χωριό Ντομπρίνιστε για χαλάρωση στα θερμά λουτρά ή να περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές του Μπάνσκο για να αγοράσετε όμορφα, χειροποίητα ξυλόγλυπτα. Εκδρομές μπορείτε να κάνετε τόσο στην ατμοσφαιρική πρωτεύουσα Σόφια όσο και στην ιστορική μονή της Ρίλα που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

Όσο για το φαγητό και τη νυχτερινή διασκέδασή σας; Θα φροντίσουν για αυτά τόσο τα πολυπληθή εστιατόρια που έχουν ανοίξει στην περιοχή με ποικιλία γεύσεων και χαμηλές τιμές και οι ταβέρνες «μεχάνα» με την παραδοσιακή κουζίνα όσο και τα μπαρ των πολυτελών ξενοδοχείων που ξεφυτρώνουν διαρκώς στην περιοχή.

Θα πάτε:

Αν επιλέξετε να πάτε οδικώς στο Μπάνσκο θα περάσετε με το αυτοκίνητό σας τα σύνορα του Προμαχώνα και από εκεί το χιονοδρομικό απέχει περίπου 40 λεπτά. Αν ταξιδέψετε χειμώνα εφοδιαστείτε με αλυσίδες για το όχημά σας αν και σε γενικές γραμμές, οι δρόμοι καθαρίζονται συχνά από το χιόνι και υπάρχει αλάτι στο οδόστρωμα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην οδήγηση των Βούλγαρων (τρέχουν πολύ ακόμη και στο χιόνι...) και στην ποιότητα του δρόμου που θυμίζει παλιά ελληνική εθνική οδό. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε αεροπορικώς ως την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας την Σόφια ( www.aia.gr) και από εκεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να πάτε στο χιονοδρομικό ή να επιλέξετε τις τοπικές συγκοινωνίες για την μεταφορά σας.

Θα φάτε:

Στις παραδοσιακές ταβέρνες «Μεχάνα» για ντόπια κουζίνα σε χαμηλές τιμές. Εναλλακτικά στο ξενοδοχείο της διαμονής σας καθώς τα περισσότερα «πακέτα» που κλείνουν οι σκιέρ, περιλαμβάνουν και διατροφή.

Θα μείνετε:

Μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε στο www.bulgariaski.com

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ