Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη...

xristougenna-sti-nea-yorki

ΤΡΙΤΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο κορυφαίος χριστουγεννιάτικος προορισμός ακούει στο όνομα: Νέα Υόρκη. Δείτε, γιατί το "Μεγάλο Μήλο" μονοπωλεί τις γιορτές (και όχι άδικα..).

Υπάρχει άραγε άλλη πόλη στον κόσμο που να έχει συνδεθεί περισσότερο με τα Χριστούγεννα, από τη Νέα Υόρκη; Υπάρχει άλλη πόλη που με το στολισμό και τις εκδηλώσεις της να ζωντανεύει περισσότερο το εορταστικό κλίμα και τη μαγεία των Χριστουγέννων; Οι παραστασεις στο Broadway, το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο πάνω από το παγοδρόμιο στο Rockefeller Center και οι στολισμένες βιτρίνες, είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που κάνουν τη Νέα Υόρκη τον απόλυτο εορταστικό προορισμό.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, η Νέα Υόρκη διαθέτει πολλά περίπου 500 γκαλερί τέχνης, 150 μουσεία, πάνω από 100 θέατρα, δεκάδες εμπορικά καταστήματα και 17.000 εστιατόρια και θεωρείται ως πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.

Η Χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη είναι μια συναρπαστική εμπειρία από μόνη της και σίγουρα από τις καλύτερες ευκαιρίες να πετύχετε μοναδικά «λευκά» Χριστούγεννα. Δείτε γιατί...

Το Rockefeller Center και το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πολλοί λένε ότι τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη ξεκινούν με το φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Rockefeller Center (Rockefeller Plaza, West 48th & West 51st Streets). Φέτος, το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίστηκε στις 30 Νοεμβρίου, γιορτάζοντας της 78η επέτειό του. Πάνω από 30 χιλιάδες φωτάκια άναψαν και οι Νεοϋρκέζοι καλωσόρισαν με ιδιαίτερη χαρά και επίσημα τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Το Rockefeller Center είναι ένα συγκρότημα 19 εμπορικών κτιρίων, κυρίως ουρανοξυστών, σε μια τεράστια έκταση ανάμεσα στους 48 και τους 51 δρόμους. Ολοκληρώθηκε το 1937, από την ισχυρή και πασίγνωστη οικογένεια τραπεζιτών, Ροκφέλερ, δίνοντας την απάντηση του καπιταλισμού στην καταστροφή του 1929.

Γνωστότερος ουρανοξύστης του συγκροτήματος είναι το κεντρικό κτίριο σε στυλ Αρτ Ντεκό της GE (GeneralElectric) με τους 70 ορόφους (μην παραλείψετε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της πόλης από την κορυφή του Top of the rock) και το RCI Building που βρίσκεται στο 30 της Rockefeller Plaza («30 Rock»), αντικρίζοντας την 5η λεωφόρο. Στην κεντρική του πόρτα έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του ΄Ατλαντα, που κρατά στους ώμους του τη γη.

Στη γωνία του 50ού δρόμου και της 6ης λεωφόρου ή Avenue of the Americas, βρίσκεται το Radio City, που αποτελεί το πιο φημισμένο μουσικό θέατρο στον πλανήτη. Ο δημιουργός του Samuel «Roxy» Rothafel είχε πει για το Rockefeller Center: «μη δίνετε στους ανθρώπους αυτό που θέλουν. Δώστε τους κάτι καλύτερο!».

Το παγοδρόμιο του Rockefeller Center, έχει απαθανατιστεί σε αμέτρητες ταινίες και αποτελεί πλέον την πεμπτουσία των χριστουγεννιάτικων διακοπών στη Νέα Υόρκη. Είναι ανοικτό από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αλλά την περίοδο των γιορτών η εικόνα είναι πολύ διαφορετική με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να «κρέμεται» από πάνω του. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο, ως θεατές, είτε για να κάνουν πατινάζ.

Μάθετε ό,τι χρειάζεστε στο: www.rockefellercenter.com .

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

Η Νέα Υόρκη είναι ο παράδεισος του shopping! Iδίως τα Χριστούγεννα. Όπου κι αν βρεθείτε, θα εντυπωσιαστείτε από τις εκπληκτικές βιτρίνες και τις αμέτρητες ιδέες για δώρα. Φυσικά, η 5η λεωφόρος αποτελεί την εμπορική καρδιά της πόλης. Ήταν ο δρόμος που κάποτε φιλοξενούσε τα σπίτια των πλουσίων της πόλης. Όταν όμως το λιανικό εμπόριο άρχισε να αναπτύσσεται στην περιοχή, άρχισαν σιγά σιγά να μετακομίζουν και οι εύποροι ένοικοι. Ο δρόμος αυτός όμως συνέχισε να συνδέεται με την ύψιστη πολυτέλεια και σήμερα βρίσκονται εκεί τα ακριβότερα καταστήματα της πόλης. Mάλιστα, οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων, μοιάζουν με πραγματικά έργα τέχνης!

Φυσικά υπάρχουν και αγορές περισσότερο οικονομικές, εναλλακτικές ή παραδοσιακές όπως αυτές στην Chinatown και την Μικρή Ιταλία, αλλά και στην περιοχή του Soho. Μην παραλείψετε να «περιπλανηθείτε» στα απέραντα πολυκατάστηματα Bloomingdales και Macy’s, αλλά και στις δεκάδες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται σε σημεία της πόλης.

Times Square και Broadway

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες πλατείες στον κόσμο και το κέντρο της Νέας Υόρκης. Μια πλατεία που από μόνη της αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο της πόλης και η οποία πήρε το όνομά της από το κτίριο της εφημερίδας The New York Times που βρίσκεται εκεί. Είναι αυτή η πλάτεια που έχετε δει τόσες φορές σε ταινίες, με τις γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες και τις ολοφώτιστες αφίσες. Κατά τις ώρες αιχμής έχει τόσο πολύ κόσμο, που κυριολεκτικά στριμώχνεσαι για να περάσεις και δυσκολεύεσαι να περπατήσεις.

Στην Times Square γιορτάζεται η είσοδος του νέου χρόνου. Κάθε χρόνο μαζεύονται εκεί πάνω από ένα εκατομμύριο επισκεπτών για να δουν την περίφημη μπάλα να πέφτει από τον ουρανό, σηματοδοτώντας τον ερχομό του νέου χρόνου. Η αντίστροφη μέτρηση των δευτερολέπτων προβάλεται σε μια γιγαντοοθόνη στην πλατεία, και μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο. Το φαντασμαγορικό σόου περιλαμβάνει επίσης εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, πάρτι, εκδηλώσεις και μουσική.

Στην περιοχή γύρω από την Times Square, είναι μαζεμένα τα περισσότερα θέατρα του Broadway, της πόλης και το παράρτημα του Μουσείου της Μαντάμ Τισσώ, με τα κέρινα ομοιώματα. Αγοράστε εισιτήριο για την παράσταση του Καρυοθραύστη (The Nutcracker) του George Balanchine (26 Νοεμβρίου 2010– 2 Ιανουάριου 2011), και ξεναγηθείτε στην πιο χριστουγεννιάτικη εμπειρία που έχετε φανταστεί ή για το εξαιρετικό μιούζικαλ Mary Poppins ή επιλέξτε μια από τις δεκάδες άλλες παραστάσεις που προσφέρουν τα θέατρα της περιοχής: http://ppc.broadway.com .

Μουσεία και πάλι μουσεία

Εκτός των άλλων, η Νέα Υόρκη είναι γνωστή για τα εντυπωσιακά μουσεία της όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μουσείο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ, το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ), το Μουσείο Θαλάσσης-Αέρος-Διαστήματος Ιντρέπιντ και φυσικά το Μητροπολιτικό της Μουσείο. Μόνο στο Μανχάταν υπάρχουν 60 μουσεία ενώ πολλά υπάρχουν και στους γύρω δήμους. Ακόμη λοιπόν κι αν έχετε επισκεφτεί την πόλη για να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε μερικά από τα μουσεία της. Ενημερωθείτε για όλα τα μουσεία της πόλης στο: www.ny.com/museums/all.museums.html .

Βόλτες στο Central Park

To Central Park ( www.centralpark.com ) αποτελεί μια όαση στην καρδιά της πολύβουης μεγαλόπολης, που τις γιορτινές μέρες γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Καλύπτει το 6% του Μανχάτταν και εκτείνεται σε περίπου 3.500 στρέμματα. Δημιουργήθηκε το το 1858 από τους Φρέντερικ Λο Όλμστεντ και Καλβέρ Βο, οι οποίοι μετέτρεψαν μια περιοχή γεμάτη λατομεία, χοιροστάσια και παραπήγματα, σε ένα απέραντο πάρκο με παιδικές χαρές, γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, συντριβάνια, λίμνες, ζωολογικό κήπο και χώρους για κάθε είδος παιχνιδιού. Επίσης τους χειμωνιάτικους μήνες διαθέτει και παγοδρόμιο και ένα εντυπωσιακό καρουζέλ. Το central park δέχεται 25 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Ποτό με…θέα!

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μόνο στη Νέα Υόρκη μπορείτε να τα κάνετε. Όπως το να απολαύσετε το ποτό σας στο μπαρ του τελευταίου ορόφου του ουρανοξύστη στο νούμερο 230 της 5ης λεωφόρου, με θέα το επιβλητικό Empire State Building! Mάθετε περισσότερα στο www.230-fifth.com .

Η Νέα Υόρκη... μισοτιμής!

Επειδή όπως καταλαβαίνετε, τα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης δεν έχουν τελειωμό και επειδή η πιστωτική σας κάρτα μάλλον έχει ξεπεράσει κάθε όριο, επιλέξτε τους καλύτερους συνδυασμούς ανάλογα με τα γούστα και το χρόνο σας και εξοικονομήστε χρήματα, εκμεταλλευόμενοι τις τιμές που σας προσφέρουν κάποια συνδυαστικά εισιτήρια, τα οποία μάλιστα, αν τα αγοράσετε από το Internet, θα γλιτώσετε τις ατέλειωτες ουρές ( www.citypass.com/, www.newyorkpass.com , www.newyorksightseeing.com κ.ά.).

Η τέλεια ρυμοτομία για τον αδαή επισκέπτη

Αν αναρωτιέστε πώς θα βρείτε το κάθε τι σε μια πόλη πάνω από 8 εκατ. κατοίκων, σε λίγες ημέρες, σας λέμε ότι είναι πολύ εύκολο. Η ρυμοτομία της πόλης είναι ιδιαίτερα απλή, ακόμη και για τον επισκέπτη που βρίσκεται στην πόλη για πρώτη φορά: αριθμημένες κάθετες λεωφόροι χωρίζουν επίσης αριθμημένες οριζόντιες οδούς. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να μη χάσετε τον προσανατολισμό σας, είναι να θυμάστε τις ενδείξεις «East» και «West».

Η Νέα Υόρκη από ψηλά

Είναι δύσκολο να «χορτάσει» κανείς μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη και να ζήσει κάθε εμεπειρία που προσφέρει, σε λίγες μόνο μέρες. Ένας ιδιαίτερα πρωτότυπος και εντυπωσιακός τρόπος όμως για να το πετύχει καλύτερα, είναι μια βόλτα με ελικόπτερο! Καλά ακούσατε. Τουριστικά πρακτορεία οργανώνουν εναέριες βόλτες πάνω από το Μεγάλο Μήλο και σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική εικόνα τηςστολισμένης πόλης, τα κτίρια ορόσημά της και τα αξιοθέατά της από ψηλά. Πετάξτε πάνω από τον ποταμό Hudson και δείτε το άγαλμα της Ελευθερίας όπως ποτέ.

Μερικές από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν τέτοιες περιηγήσεις είναι: www.citysightsny.com/category.php?id=9, www.libertyhelicopter.com/ και www.newyorkhelicopter.com .

Η Νέα Υόρκη δεν τελειώνει ποτέ

Κι αν σας δώσαμε μια καλή γεύση της χριστουγεννιάτικης Νέα Υόρκης, μην ξεχνάτε μερικά ακόμη από τα σημαντικότερα αξιοθέτα της πόλης, που αποτελούν «must» όλες τις ημέρες του χρόνου, όπως μια επίσκεψη στον 102ο όροφο του θρυλικού ουρανοξύστη Empire State Building, μια βόλτα στη γέφυρα του Μπρούκλιν, τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα και την πρώτη που κατασκευάστηκε από χάλυβα, μια επίσκεψη στο σήμα κατατεθέν της πόλης, το άγαλμα της Ελευθερίας και το νησί Έλις, αλλά και βόλτες στο διάσημο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης στην Wall Street και το Κτίριο Κράισλερ. Τέλος, ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη το Δεκέμβριο στο: www.nycgo.com/event=view.slideshow&sid=246261 .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ