Βαλένθια: το κάλεσμα της Μεσογείου

balenthia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Όλα όσα θες να ξέρεις για την μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, μετά την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη.

Κείμενο – Φωτογραφίες Μαριάνθη Χριστοφίδου

Η Βαλένθια, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας μετά την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, ωστόσο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως ούτε από τη μία ούτε από την άλλη. Αντιθέτως, έχει την δική της ταυτότητα και τον δικό της παλμό, που αν τον συλλάβετε θα περάσετε τέλεια. Το κέντρο της πόλης τα έχει όλα… επιλέξτε να πάτε παντού με τα πόδια και να χαθείτε στα αμέτρητα δρομάκια που σίγουρα στο τέλος ή στην αρχή τους θα κρύβουν κάτι εντυπωσιακό. Αφεθείτε και ανακαλύψτε όλα όσα δεν αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός της Βαλένθιας αν η γλώσσα σας είναι η ελληνική. Μουσεία, γεύσεις, αρώματα και ήχοι από «ζωηρούς» Βαλενθιανούς που αυτόματα σε τοποθετούν στο καλοκαίρι που θες να ζήσεις. Υπέροχα κτήρια, σοκάκια με πολύχρωμα σπίτια και γραφικά μαγαζάκια που θυμίζουν ελληνικό νησί. Αν αγαπάτε το καλό κρασί, τις γεύσεις και τις γαστρονομικές δοκιμές, εδώ είναι το μέρος που θα ερωτευτείτε ακαριαία, μιας και όπου και να επιλέξετε να πιείτε και να γευματίσετε ο ουρανίσκος σας θα κάνει γιορτή.

Η Βαλένθια από ψηλά

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που λατρεύουν τα ψηλά σημεία, τότε εδώ θα ανταμειφθείτε. Καθώς θα περπατάτε μέσα στην πόλη, θα συναντήσετε ναούς και πύργους που με ένα μικρό αντίτιμο των 2€ θα σας επιτρέψουν να χαζέψετε αυτή την ιδιαίτερη πόλη από ψηλά και να εντοπίσετε διαφορετικότητες και ιδιαιτερότητες στην αρχιτεκτονική της που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Mercat Central, Plaça de la Ciutat de Bruges

Στάση πρώτη, χωρίς αμφιβολία, η Κεντρική Αγορά της Βαλένθια (Mercado Central). Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό, art nouveau αισθητικής κτήριο, το οποίο αποτελεί από µόνο του λόγο επίσκεψης. Εδώ, θα χρειαστεί να βάλετε σε δράση όλες σας τις αισθήσεις για να απολαύσετε κάθε δευτερόλεπτο της βόλτας σας. Δοκιμάστε paella με λαχανικά (ή όποιο άλλο είδος προτιμάτε) στο χέρι, παραδοσιακό jamon με φρεσκοψημένο ψωμί, φυσικούς χυμούς από τροπικά φρούτα αλλά και λαχταριστά πορτοκάλια.  Μυρίστε και αγγίξτε τα κάθε λογής λαχανικά και παρατηρήστε γύρω σας για να θαυμάσετε την μοναδική αρχιτεκτονική και το άπλετο φως που λούζει το κτίριο. Αν πάτε νωρίς το πρωί, εκτός από τους τουρίστες που συρρέουν για να φωτογραφηθούν, θα μπερδευτείτε και με τους φασαριόζικους ντόπιους που κάνουν τα ψώνια τους. Η Αγορά είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Σάββατο.  Αν την επισκεφθείτε Κυριακή, θα καταφέρετε να δείτε μόνο το εξωτερικό μέρος του κτιρίου, και να χαζέψετε την υπαίθρια αγορά με τους πάγκους που στήνεται έξω από αυτήν μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Το ιστορικό κέντρο

Η πόλη έχει τους «αισθητήρες» της κι αν πραγματικά θέλετε να τους ανακαλύψετε δεν έχετε παρά να περιπλανηθείτε χωρίς gps στο ιστορικό κέντρο που βρίσκεται γύρω από την Plaça de la Reina (Πλατεία της Βασίλισσας), το Mercat Central (Κεντρική Αγορά) και την Plaça de l’ Ajuntament (Πλατεία Δημαρχείου). Καθώς θα χάνεστε μέσα στα στενά δρομάκια με τα πολύχρωμα κτίρια, τα καφέ, τα tapas bar, και τα τουριστικά μαγαζιά θα έρχεστε διαρκώς «αντιμέτωποι» με τα μοναδικά ιστορικά σημεία που κάνουν αυτή την πόλη να μη μοιάζει με καμία. Ο πύργος Miguelete (Torre del Micalet), ο Καθεδρικός ναός (για τους ντόπιους Seu), το Carrer del Rellotge Vell και Carrer del Sant Calze η υπέροχη  Plaça Redona με το ιδιαίτερο κυκλικό της σχήμα, η εκκλησία του Sant Joan del Mercat και η La Lonja de la Seda (Ανταλλακτήριο Μεταξιού) είναι κάποια από αυτά.

Νυχτερινή Ζωή

Τα βράδια στην Βαλένθια, ειδικά το καλοκαίρι είναι ειδυλλιακά. Είτε επιλέξετε το κέντρο της πόλης, είτε κάποια από τις κοντινές παραλίες, είναι βέβαιο ότι θα περάσετε υπέροχα, όποιο κι αν είναι το στυλ σας. Αμέτρητα tapas bar, «δυνατά» club, εστιατόρια, καφέ, παγωτατζίδικα, ζωηρές πλατείες, γειτονιές όπως η Barrio del Carmen, αλλά και άλλες πιο άγνωστες, σίγουρα κρύβουν κάτι από αυτό που ονειρευτήκατε να ζήσετε.  

Η Πόλη των Τεχνών και Επιστημών και οι κήποι της Τουρία

Αφιερώστε μία ολόκληρη μέρα περπατώντας στην Πόλη Τεχνών και Επιστημών (Ciudad de las Artes y las Ciencias), το διασημότερο επίτευγμα του Σαντιάγο Καλατράβα, με τα φουτουριστικά κτίρια που σου κόβουν την ανάσα. Ασύλληπτες κατασκευές με ιδιαίτερα σχήματα που στέκουν το ένα δίπλα στο άλλο και θέλεις με κάποιο τρόπο να τα χωρέσεις όλα σε μια αγκαλιά ή έστω σε μια φωτογραφία, αλλά δεν ξέρεις πως. Το ωκεανογραφικό – με το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης – αλλά και το διαδραστικό Μουσείο Τέχνης και Επιστημών, είναι κάποια από τα κτίρια που χωρίς αμφιβολία πρέπει να βάλετε στην λίστα σας και να τα δείτε και εσωτερικά. Στο κτιριακό συγκρότημά του Καλατράβα θα εντοπίσετε, εστιατόρια, σινεμά, καφέ και χώρους συναυλιών. Εκτός από περπάτημα μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο ή πατίνι και να κάνετε καγιάκ ή θαλάσσιο ποδήλατο στις πισίνες του πάρκου.

Αν μετά από όλα αυτά τα «θαύματα» αντέχετε, συνδυάστε την βόλτα σας προς την πόλη της Βαλένθια – απολαμβάνοντας τους Κήπους της Τουρία (Jardins del Turia). Κατευθυνόμενοι ανατολικά, διασχίζετε τη μεγάλη γέφυρα, κατεβαίνετε τα σκαλοπάτια και ξαφνικά βρίσκεστε σε μία πράσινη όαση εννέα χιλιομέτρων. Λουλούδια, πελώρια δέντρα, εντυπωσιακές γέφυρες, σιντριβάνια, μονοπάτια, χώροι άθλησης, καφέ, ποδηλατοδρόμοι, τοίχοι αναρρίχησης και… ζωηροί βαλενθιανοί, τρέχουν, βολτάρουν, ακούνε μουσική και κάνουν χούλα χουπ! Αν σταθείτε τυχεροί και πετύχετε την μεγάλη ρόδα ανεβείτε για έναν γύρο και απολαύστε την Βαλένθια από ψηλά.

El Saler και Malverosa

Φημολογείται ότι η Βαλένθια είναι η «μαμά» της πάεγια, γι’ αυτό μη παραλείψετε να δοκιμάσετε τις διάφορες εκδοχές, αυτού του ξεχωριστού ισπανικού πιάτου, που έχουν τα εστιατόρια. Εμείς εντοπίσαμε την καλύτερη (ο ουρανίσκος έκανε πάρτι) στην παραθαλάσσια γειτονιά του El Saler. Μετά το μπάνιο στην παραλία το γεύμα στο εστιατόριο «Ca Pepe», μας αντάμειψε με μια παέγια θαλασσινών. Τη συνδυάσαμε με ζυμωτό ψωμί και λευκό κρασί και πραγματικά μας έμεινε αξέχαστη.

Μόλις μια ανάσα με το μετρό ή το λεωφορείο από το κέντρο της Βαλένθια βρίσκεται η «ζωηρή» παραλία Malverosa. Το μάτι χάνεται στην ακτογραμμή 10 χιλιομέτρων. Από τη μία πλευρά πολύβουα μπαρ, εστιατόρια, καφέ, παγωτατζίδικα και από την άλλη η απεραντοσύνη της παραλίας με την χρυσαφένια αμμουδιά. Στο βάθος οι ουρανοξύστες τη πόλης δημιουργούν μία εξαιρετική αντίθεση. Αν τα φασαριόζικα εστιατόρια και μπαρ δεν σας ταιριάζουν «χωθείτε» στις γειτονιές της περιοχής και επιλέξτε να πιείτε το ποτό σας ή να τσιμπήσετε σε κάποιο μικρό μπαράκι ή εστιατόριο μαζί με τους ντόπιους.

Cuenca

Αναζητώντας μια εκδρομή εκτός Βαλένθιας, η Κουένκα θα μπορούσε να είναι μία επιλογή. Αυτή τουλάχιστον ήταν η δική μας. Απέχει με το τρένο από τον σταθμό València Nord, στο κέντρο της Βαλένθια μία ώρα ακριβώς και αν βγάλετε εγκαίρως εισιτήρια, θα καταφέρετε να «χτυπήσετε» καλές τιμές. Από τον σταθμό της Κουένκα παίρνετε το λεωφορείο για την Plaza Mayor ή ένα ταξί το οποίο θα σας κοστίσει περίπου 15 – 18 € για μία διαδρομή περίπου 20 λεπτών. Η διαδρομή ως την Κουένκα δεν μαρτυρά τίποτα από αυτό που θα αντικρίσετε φτάνοντας εκεί. Η πόλη είναι Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χτισμένη πάνω σε βράχια που απλώνεται προς το ουρανό. Βρίσκεται στο κεντρικό ιβηρικό οροπέδιο, στην άκρη ενός γκρεμού ο οποίος σχηματίζεται από τα φαράγγια των ποταμών Χούκαρ και Ουέκαρ, σε υψόμετρο περίπου 950μ.

Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους της περιοχής, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να χτίσουν τα σπίτια τους το ένα δίπλα στο άλλο, γι’ αυτό και τα έχτισαν το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία πόλη που δεν μοιάζει με καμία. Το λεωφορείο ανεβαίνει την ανηφόρα του στενού δρόμου. Η μία στροφή διαδέχεται την άλλη και όσο ανεβαίνει και πλησιάζει την Plaza Mayor αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι σπουδαίο υπάρχει στο τέλος της διαδρομής.

Στάση στην πολύβουη πλατεία με τα καφέ, τα εστιατόρια και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό. Τουρίστες, κυρίως Ισπανοί, δημιουργούν με τις φωνές και τις μουσικές που ακούς από παντού, μία μοναδική ατμόσφαιρα.  Παρ’ ότι έχει αρκετή ζέστη ξεκινάμε την βόλτα μας σε αυτή την παράξενη μικρή κουκίδα της Ισπανικής επαρχίας ανηφορίζοντας τα στενά δρομάκια με τα πολύχρωμα σπίτια. Αν ο δρόμος σας βγάλει στην Κουένκα απλά αφεθείτε και χαθείτε στα σοκάκια που βγάζουν στις άκρες της πόλης και που σας επιτρέπουν να απολαύσετε τη μοναδική θέα που κόβει την ανάσα.

Extra tips  

Εμείς επιλέξαμε να μετακινηθούμε στην πόλη της Βαλένθια με τις συγκοινωνίες. Τόσο το μετρό, όσο και τα λεωφορεία καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της πόλης και των προαστείων με τακτά δρομολόγια και πολύ καλές τιμές στα εισιτήρια. Αγοράστε για το μετρό το εισιτήριο των 10 διαδρομών που κοστίζει μόλις 5 ευρώ και το αντίστοιχο για το λεωφορείο. Τα ταξί επίσης είναι μια καλή επιλογή και αρκετά οικονομικά. Μία διαδρομή των 20-30 λεπτών μετά τις 12 το βράδυ δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 15-16 ευρώ.

Ταξιδέψαμε στην Βαλένθια με απευθείας πτήση από Αθήνα με την Aegean. Οι τιμές των εισιτηρίων ανάλογα με την εποχή ξεκινούν από 200€ και ενίοτε ξεπερνούν τα 400€ ανάλογα με την διαθεσιμότητα.