Η ναυτική παράδοση της Χίου σε ένα περιοδικό

keos RITA
ΤΡΙΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Tο πρώτο δίγλωσσο περιοδικό που κυκλοφορεί εντός Χίου από το 2021 με εμπνευστές τρεις Χιώτες, επικεντρώνεται στη νέα του έκδοση στη ναυτική παράδοση του νησιού με πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Μπορεί η Χίος να μην είναι από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει τίποτα για τις ομορφιές της, την ιστορία της, τα αξιοθέατά της, την αύρα της. Κι αυτό ακριβώς προσπαθούν να μοιραστούν 3 Χιώτες που με στόχο να δημιουργήσουν ένα έντυπο-ανάμνηση, έχουν δημιουργήσει το KEOS, το πρώτο δίγλωσσο περιοδικό που κυκλοφορεί εντός Χίου από το 2021.

Το KEOS MAGAZINE είναι ένα έντυπο καλωσόρισμα στο νησί της Χίου. Ένας τρόπος να μοιραστούν οι δημιουργοί του την ομορφιά του νησιού με τους αναγνώστες και μια απόπειρα να οικοδομήσουν μια φωτογέφυρα ανάμεσα στους ταξιδιώτες και τον προορισμό τους, με απώτερο σκοπό οι πρώτοι να ενωθούν με τη Μυροβόλο Χίο, να γνωρίσουν την ποικιλομορφία, την αύρα και τους ανθρώπους της. Είναι ένα έντυπο που λειτουργεί και ως ενθύμιο μιας ζωντανής περιπλάνησης σε ένα νησί με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί τρία τεύχη: το επετειακό «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» (2021), «Τα Μυστικά της Μαστίχας» (2022) και οι «Άγνωστες Ιστορίες του Ωκεανού» (2023).

Το δεύτερο τεύχος κυκλοφόρησε το 2022, με τίτλο «Τα Μυστικά της Μαστίχας», και ήταν αφιερωμένο στο φυσικό θαύμα με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η Χίος. Η θεματολογία ήταν κυρίως προσανατολισμένη στη μεταλαμπάδευση της καλλιέργειας της μαστίχας από γενιά σε γενιά, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται προς αυτήν. Σκοπός του τεύχους ήταν η δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μαστίχας, η διαφύλαξη των μυστικών της και η προστασία της μακρόχρονης κουλτούρας της μαστιχοκαλλιέργειας.

RITA

Πλέον, εκδίδεται αισίως το τρίτο τεύχος με τίτλο «Άγνωστες Ιστορίες του Ωκεανού», το οποίο επιχειρεί ένα ταξίδι στη ναυτική παράδοση του νησιού. Οι ναυτότοποι και οι άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα μοιράστηκαν ιστορίες αξιοσύνης, προκοπής, πένθους και αποχωρισμού.

Η δημιουργία του επιφύλασσε πολλές συγκινήσεις, καθώς οι άνθρωποι αυτοί άνοιξαν τα σπίτια τους, διηγήθηκαν τις ιστορίες τους, διάβασαν τις αλληλογραφίες και άνοιξαν τα φωτογραφικά τους άλμπουμ. Όλα αυτά γύρω από ένα τραπέζι με ατέλειωτες ώρες κουβέντας και με βουρκωμένα μάτια που αξίδευαν κάθε φορά και σε άλλους προορισμούς. Αυτοί οι άνθρωποι, που αγάπησαν τη θάλασσα και μαγεύτηκαν από αυτήν.

RITA

Το όραμά μας για τα μελλοντικά τεύχη του KEOS είναι οι επισκέψεις και σε άλλα όμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Λήμνος και η Ικαρία, για περισσότερες εικόνες και εντυπώσεις, γνωριμία με τους ντόπιους και τις ιστορίες.

Γιατί για το KEOS, ο τόπος δεν είναι αφηρημένη έννοια· είναι οι άνθρωποι και οι μνήμες τους. Κι αν ένας τόπος αποκτά ταυτότητα με την παρουσία του ανθρώπου, τότε αποκτά ψυχή όταν μοιράζεται την ομορφιά του με άλλους.