Μια μέρα στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου

aousbits
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Ο travel blogger Νικόλας Ραχιώτης από το travel blog lifessmallworldsbig.com μας δίνει όλες τις απαρίτητες πληροφορίες για την επίσκεψη σε ένα από τα πιο σκοτεινά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας, το Άουσβιτς.

του Νικόλα Ραχιώτη https://lifessmallworldsbig.com 

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα γοητευόμουν από την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν έχω καταφέρει ακόμα να ανακαλύψω το γιατί, αλλά πάντα η ιστορική αυτή περίοδος κέρδιζε το ενδιαφέρον μου όσο καμία άλλη. Έτσι, έχοντας αποφασίσει να επισκεφτώ την μαγευτική Κρακοβία, μια εκδρομή στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου φάνταζε μονόδρομος.

Ένα μικρό μάθημα ιστορίας
Το Άουσβιτς-Μπίρκεναου ήταν το μεγαλύτερο (και ένα από τα πιο θανατηφόρα) στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, δολοφονήθηκαν εκεί μεταξύ 1940 και 1945. Κάτι που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζετε, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατούμενων δεν προλάβαιναν να εγκατασταθούν στο στρατόπεδο, αλλά κατευθύνονταν απευθείας στους θαλάμους αερίων όπου και δολοφονούνταν.

Πλέον, ο χώρος λειτουργεί ως μουσείο, ως ένα ζωντανό παράδειγμα των φρικαλεοτήτων που είναι ικανός να διαπράξει ο άνθρωπος. Αποτελεί καθήκον μας λοιπόν, ως παιδιά και εγγόνια αυτών που υπέφεραν υπό τη ναζιστική κατοχή, να διαβάσουμε και να μάθουμε. Είναι ευθύνη μας να εκφράζουμε την άποψή μας δυνατά. Είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίζουμε ότι ο ναζισμός θα παραμείνει αποκλειστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ο συγκεκριμένος ταξιδιωτικός οδηγός αποτελεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με την επίσκεψη στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η αλήθεια είναι πως οι πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι λιγάκι συγκεχυμένες, οπότε ελπίζω πως το κείμενο αυτό θα κάνει την επίσκεψή σας λίγο ευκολότερη.

https://lifessmallworldsbig.com/
Πώς να φτάσετε στον χώρο
Το Άουσβιτς-Μπίρκεναου βρίσκεται στην πόλη Oświęcim της Πολωνίας, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας. Μολονότι η πρόσβαση είναι εφικτή από πολλές πόλεις της χώρας, εδώ θα βρείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτάσετε απευθείας από την Κρακοβία.

Λεωφορείο
Υπάρχουν πολλές εταιρείες λεωφορείων που εκτελούν τη διαδρομή από Κρακοβία προς Oświęcim:
1.PKS: Πρόκειται για την δημόσια εταιρεία λεωφορείων της Πολωνίας. Προσφέρει τακτικά δρομολόγια μεταξύ Κρακοβίας και Oświęcim. Τα λεωφορεία με τον αριθμό 142 ή 141 είναι αυτά που θα σας μεταφέρουν στον προορισμό σας.
2.Flixbus: Η Flixbus είναι μια δημοφιλής ευρωπαϊκή εταιρεία λεωφορείων που προσφέρει υπηρεσίες από την Κρακοβία προς το Oświęcim.
3.Leo Express: Η Leo Express είναι μια τσέχικη εταιρεία λεωφορείων που επίσης εκτελεί δρομολόγια προς το Oświęcim.

Αναφορικά με τα παραπάνω, καλό θα ήταν να κάνετε και την δική σας έρευνα, σχετικά με τα επικαιροποιημένα δρομολόγια και τις τιμές. Προφανώς, αυτά μπορούν να αλλάξουν και πρέπει πάντα να είστε προετοιμασμένοι.

Η διαδρομή με λεωφορείο από την Κρακοβία προς το Oświęcim διαρκεί περίπου 1,5 έως 2 ώρες. Οι τιμές των εισιτηρίων ποικίλλουν, ανάλογα πάντα με την εταιρεία και την ώρα έναρξης του ταξιδιού.

https://lifessmallworldsbig.com/
Τρένο
Οι Πολωνικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι (PKP) εκτελούν μια σειρά δρομολογίων μεταξύ Κρακοβίας και Oświęcim καθημερινά τα τρένα τα οποία εκτελούν συνήθως το δρομολόγιο μεταξύ της Κρακοβίας και του Oświęcim είναι συνήθως τα IC Kossak ή TLK Silesia. Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικά δρομολόγια. Προφανώς, ξανά, αυτά μπορούν να αλλάξουν. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας θα βρείτε πάντα τα επικυρωμένα στοιχεία.
1.IC Kossak:
Ώρες αναχώρησης από τον σταθμό τρένου “Kraków Główny”: 06:01, 08:01, 11:01, 15:01, 18:01, 20:01
Διάρκεια ταξιδιού: περίπου 1 ώρα
2.TLK Silesia:
Ώρες αναχώρησης από τον σταθμό “Kraków Główny”: 05:50, 08:50, 11:50, 14:50, 17:50, 19:50
Διάρκεια ταξιδιού: περίπου 1 ώρα

https://lifessmallworldsbig.com/
Εισιτήρια
Το εισιτήριό που θα εκδώσετε σάς εξασφαλίζει πρόσβαση τόσο για το Άουσβιτς Ι, όσο και για το Άουσβιτς ΙΙ-Μπίρκεναου. Η απόσταση μεταξύ των δυο στρατοπέδων είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Υπάρχει ένα λεωφορείο το οποίο εκτελεί δωρεάν δρομολόγια κάθε μια ώρα. Είναι πολύ βολική υπηρεσία και θα σας την συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Τώρα, σχετικά με τα εισιτήρια, υπάρχουν δύο τύποι:

1. Ατομικό, χωρίς ξεναγό
Κατά την επίσκεψή σας στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, σας δίνεται η δυνατότητα να  εισέλθετε στον χώρο του Μνημείου και του Μουσείου χωρίς ξεναγό, δωρεάν. Ωστόσο, είναι υποχρεωτικό να λάβετε εκ των προτέρων ένα δωρεάν πάσο εισόδου, είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως εκεί (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα). Έχετε επίσης υπόψιν πως οι ώρες που μπορείτε να εισέλθετε δωρεάν είναι συγκεκριμένες, ανάλογα πάντα με την μέρα και την εποχή της επίσκεψής σας. Μπορείτε πάντα να μάθετε περισσότερα στην σελίδα του μνημείου. Με το δωρεάν πάσο μπορείτε να εξερευνήσετε τον χώρο μόνοι σας, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η εμπειρία θα είναι η ίδια. Πολλά γεγονότα και ιστορίες τα αναφέρουν μόνο οι ξεναγοί, οπότε η εμπειρία σας θα είναι πιο ολοκληρωμένη.

2. Ατομικό, με ξεναγό
Η επίσκεψη στον χώρο του Άουσβιτς με ξεναγό είναι κατά την γνώμη μου η καλύτερη επιλογή. Είναι ο καλύτερος τρόπος να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας για την ιστορία του χώρου και τα όσα φρικτά συνέβησαν εκεί. Δεν χρειάζεται να φροντίσετε εσείς για τον ξεναγό σας. Θα σας ανατεθεί ένας μαζί με το εισιτήριο που θα αγοράσετε. Οι έμπειροι ξεναγοί θα είναι πάντα εκεί για να δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια απευθείας στον χώρο ή διαδικτυακά. Εμείς καταφέραμε να βρούμε εισιτήρια κατευθείαν εκεί, αλλά πολύ φοβάμαι πως απλώς σταθήκαμε τυχεροί. Προκειμένου να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, θα πρότεινα να αγοράσετε τα εισιτήριά σας διαδικτυακά μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Κάποιες τελευταίες σκέψεις
Υπάρχουν κάποια πράγματα που ο ανθρώπινος νους απλώς αδυνατεί να επεξεργαστεί. Κατά την επίσκεψή μου στον χώρο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους μου ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν ακριβώς εκεί που στεκόμουν. Πρόκειται για μια πραγματικά ανατριχιαστική εμπειρία, την οποία, όμως, είναι σημαντικό να βιώσετε αν βρεθείτε στην Κρακοβία ή κάποια γειτονική πόλη