Πού χιονίζει τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη;

elsinki-finlandia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Μπορεί εδώ να έχει (σχεδόν) πάντα ήλιο, αλλά στην Ευρώπη ο χειμώνας είναι βαρύς και τα τοπία μετατρέπονται σε παραμυθένια, ειδικά τις γιορτές. Αν τα λευκά Χριστούγεννα είναι το όνειρό σας, φορέστε το χοντρό σας πουλόβερ και πάμε να τα ανακαλύψουμε, σύμφωνα με το euronews.travel.

Ελσίνκι, Φινλανδία
H φινλανδική πρωτεύουσα μετρά κατά μέσο όρο 16,5 ημέρες χιονιού ανά μήνα που σημαίνει ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι το χιόνι είναι άπλετο στην περιοχή. Αν βρεθείτε προς τα εκεί, πάρτε ένα "pulkka", ένα είδος έλκηθρου που θα βρείτε σε όλη την πόλη, και κατευθυνθείτε στο πάρκο Sinebrychoff, δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να παίξουν με το έλκηθρο και να κατέβουν χιονισμένους λόφους. Στη χαλάρωση, είναι γνωστό ότι οι ντόπιοι προτιμούν τη σάουνα, την οποία οι περισσότεροι έχουν στα σπίτια τους. Εσείς, ωστόσο, έχετε πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Löyly, η οποία διαθέτει τρεις θερμαινόμενες σάουνες, εστιατόριο και μια εξωτερική πισίνα, αν αισθάνεστε… τολμηροί. Μια βόλτα στη Βαλτική θάλασσα, επίσης, είναι μαγική εμπειρία, όπου θα δείτε τους ντόπιους να κάνουν πατινάζ στον πάγο, σκι και να ανοίγουν τρύπες για ψάρεμα.

Τούρκου, Φινλανδία
Παραμένουμε στη Φινλανδία, αλλά αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στο Τουρκού, την πιο παλιά πόλη της χώρας, όπου το χιόνι πέφτει κατά μέσο όρο 16,75 ημέρες τον μήνα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή και είναι γεμάτη με μεσαιωνικά κάστρα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Τον χειμώνα, μάλιστα, ο ποταμός Aura που διασχίζει την πόλη παγώνει εντελώς, οπότε μπορείτε να κάνετε πατινάζ ή να περπατήσετε κατά μήκος του για να επισκεφθείτε διάφορα αξιοθέατα. Κι αν έχετε διάθεση για κάτι πολιτιστικό, επισκεφθείτε το Μουσείο Aboa Vetus Ars Nova, το οποίο συνδυάζει σύγχρονη τέχνη και αρχαία εκθέματα.

Έρφουρτ, Γερμανία
Με 17,25 ημέρες χιονιού ανά μήνα, η μικρή αυτή πόλη της Γερμανίας, πρωτεύουσα του κρατίδιου της Θουριγγίας, βρίσκεται στην 3η θέση. Με πληθυσμό μόλις 213 χιλιάδες ανθρώπους, αποτελεί μια ήσυχη χειμερινή απόδραση, ενώ φιλοξενεί πολλές μοναδικές μεσαιωνικές αρχιτεκτονικές, όπως τον καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίας, όπου χειροτονήθηκε ο Μαρτίνος Λούθηρος, ηγέτης της προτεσταντικής μεταρρύθμισης, τον 8ο αιώνα. Εκεί, όμως, που θα βγάλετε τις περισσότερες ινσταγκραμικές φωτογραφίες είναι στη γέφυρα Krämerbrücke, με τα κτίρια που μοιάζουν βγαλμένα από καρτ ποστάλ. Σημειώστε, επίσης, στη λίστα σας την εκκλησία του Αγίου Σεβήρου, μια γοτθική εκκλησία που θα σας ενθουσιάσει.

Βίλνιους, Λιθουανία
Πεταγόμαστε στη Λιθουανία και την μπαρόκ πρωτεύουσά της με το υπέροχο ιστορικό κέντρο, το Βίλνιους, όπου ο μέσος όρος χιονιού κάθε μήνα είναι 18,5 ημέρες –γι’ αυτό και του ανήκει δικαιωματικά η δεύτερη θέση. Το Βίλνιους βρίσκεται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1994 και αποτελεί μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να μπουν στην ταξιδιωτική σας ατζέντα για πολλούς λόγους. Στα 5 χιλιόμετρα από την πόλη σας περιμένει το χιονοδρομικό Liepkalnis για να σας βάλει για τα καλά σε χειμερινό πνεύμα με υπέροχη θέα στην πόλη. Κι αν σας ενδιαφέρει περισσότερο ο πολιτισμός του τόπου, επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο Τέχνης για να ανακαλύψετε την πλούσια ιστορία της πόλης. Εναλλακτικά, περπατήστε στο κέντρο και θαυμάστε υπέροχη street art με μοναδικό χαρακτήρα.

Ταλίν, Εσθονία
Στην κορυφή της λίστας με 20,5 ημέρες χιονιού ανά μήνα βρίσκεται η πόλη Ταλίν στην Εσθονία, η πρωτεύουσα της χώρας και πολιτιστικό hotspot. Η πόλη, ειδικά τον χειμώνα, είναι άκρως ρομαντική, με την παλιά πόλη Kesklinn να αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης – ακόμη πιο όμορφη είναι όταν καλύπτεται με χιόνι. Αν σας αρέσουν τα χειμερινά σπορ, οι χώροι του Φεστιβάλ Τραγουδιού του Ταλίν μετατρέπονται σε κέντρο δραστηριοτήτων το χειμώνα με snowboard, σκι και πατινάζ στον πάγο. Αν, ωστόσο, θέλετε να εξερευνήσετε την ιστορία της πόλης, επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Όλαφ, η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το καμπαναριό της έχει χτυπηθεί από κεραυνό περίπου 10 φορές, οπότε θα ήταν συνετό να το επισκεφτείτε μια… καλή ημέρα.