4 αποδράσεις με γνώμονα το καλό φαγητό

anama-restaurant
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Επιλέγουμε 4 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά και βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, και οργανώνουμε τις επόμενες αποδράσεις με βάση τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Οι foodies εκεί έξω… οργανωθείτε.

Γιάννενα, Θamõn
Αφού θαυμάσετε το νησάκι της Παμβώτιδας, ηρεμήσετε στη λίμνη, εξερευνήσετε το Κάστρο των Ιωαννίνων και βολτάρετε στην πόλη, το Θamõn (εκ του «θαμώνα»), σας περιμένει για δημιουργική κουζίνα που βασίζεται στη γαστρονομία της Ηπείρου, με την υπογραφή του σεφ Θανάση Τάσσου. Αυτό μεταφράζεται σε πιάτα καμωμένα με τοπικά προϊόντα και επιλογές όπως κοτόπουλο σε πάνκο με χυλοπιτάκι και βλάχικο τυρί, μοσχαρίσιο ταρτάρ με αποξηραμένα σύκα, κρέμα μετσοβόνε κονφί κρόκου αυγού και πίκλα σιναπόσπορου, αλλά και καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα ανθότυρο και σκόνη καφέ. Κι έπειτα μπορείτε να συνεχίζετε τη βόλτα σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Σπήλαιο Περάματος, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου. Info: Αβέρωφ 63, Ιωάννινα, 2651 083500

Γιάλοβα, Anama
Ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος στο βραβευμένο και με Χρυσό Σκούφο Anama υπόσχεται να σας κάνει να δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις πάνω στην περατζάδα της Γιάλοβας, μπερδεύοντας ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, εκλεκτές πρώτες ύλες με διεθνείς αναφορές. Κάπως έτσι προκύπτουν τα spring roll πάπιας με πουρέ γλυκοπατάτας, η μακαρονάδα με γαρίδες, βούτυρο ντομάτας και μέντα, το κεμπάπ μοσχάρι σχάρας με ’Romesco, σαλάτα ταμπουλέ και ψητή πίτα και πολλά ακόμη. Κάντε τη βόλτα σας στη Γιάλοβα, καθίστε για καφέ και ποτό στον παραλιακό δρόμο και μην παραλείψετε να πάτε μια βόλτα και στην Πύλο, η οποία θα σας αφήσει μια νησιώτικη αίσθηση. Info: Πεζόδρομος Γιάλοβας, 27230 23604.

Αμύνταιο, Ναουμίδης
Στα 20 χιλιόμετρα από το πανέμορφο Νυμφαίο, έναν από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, στο Αμύνταιο, σας περιμένει ο Άγγελος Ναουμίδης και το εστιατόριό του, το οποίο όχι μόνο έχει πανοραμική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, αλλά μαγειρεύει με μεράκι υλικά που καλλιεργεί στο αγρόκτημά του. Παραδοσιακές συνταγές με θαλασσινά από τη λίμνη αλλά και τοπικά κρέατα, κρασί από τον αμπελώνα του και προϊόντα που μπορείτε να πάρετε για το σπίτι, όλα θα τα απολαύσετε σε ένα όμορφο σκηνικό που σίγουρα θα δώσει πιο νόστιμη χροιά στο ταξίδι σας. Info: Αγ. Παντελεήμονας, Λίμνη Βεγορίτιδα, 23860 61 238.

Μούρεσι, El Resto Bar
Στο Μουρέσι Πηλίου η θέα αλλάζει, κοιτά προς Αιγαίο μεριά και ο σεφ Κίμων Λιγδάς ετοιμάζει ένα μικρό αλλά ευέλικτο μενού, με βιολογικά φρέσκα λαχανικά από τον κήπο και έναν πλήρη κατάλογο ελληνικών κρασιών που μπορείτε να συνοδέψετε με λαχταριστές επιλογές από το μενού. Στο μενού θα βρείτε από χωριάτικη με πικλαρισμένο κρεμμύδι και μους φέτας, μέχρι χταπόδι με κρέμα καρότου, ταραμά και τσιπς λουκάνικου, ριζότο «γεμιστά» με πιπεριές, ντομάτα και αφρό γιαουρτιού, όπως και αρνί με baby πατάτες και κρέμα κρεμμυδιού. Το El Resto Bar βρίσκεται στο Ξενοδοχείο Agapitos Villas & Guest Houses, όπου μπορείτε να απολαύσετε και τη διαμονή σας σε ένα εκλεπτυσμένο περιβάλλον, αλλά και να εξερευνήσετε τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου. Info: Άγιος Ιωάννης Μουρεσίου, 2426031005.