Ροβανιέμι: πάμε στο χωριό του Άγιου Βασίλη;

robaniemi-pame-sto-xorio-tou-agiou-basili

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τι θα λέγατε για ένα ταξιδάκι στο Ροβανιέμι ή περισσότερο γνωστό ως το «χωριό του Άγιου Βασίλη». Ο καλοκάγαθος Άγιος σας περιμένει...

Αν υπάρχει ένας τόπος στον πλανήτη μας που ζει κυριολεκτικά για την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτός δεν είναι άλλος από το Ροβανιέμι ή περισσότερο γνωστό ως το «χωριό του Άγιου Βασίλη».

Στα παιδικά σας χρόνια σίγουρα πιστεύατε στον Άγιο Βασίλη. Ο καλοσυνάτος, παχουλός Άγιος με την κατάλευκη γενειάδα και την κόκκινη στολή, θα σας έκανε και πάλι το χατίρι και θα άφηνε κάτω από χριστουγεννιάτικο δένδρο, το δώρο, που του είχατε ζητήσει. Και ποτέ, μα ποτέ, δεν σας απογοήτευσε. Μέχρι, που μεγαλώσατε και μάθατε την πικρή αλήθεια: Άγιος Βασίλης, δεν υπάρχει...

Ο Άγιος Βασίλης σας περιμένει...

Και όμως υπάρχει. Και θα το διαπιστώσετε, αν σε αυτές στις γιορτές, αν αποφασίσετε να κάνετε ένα ταξιδάκι μέχρι το Ροβανιέμι, που είναι περισσότερο γνωστό, ως το «χωριό του Άγιου Βασίλη».

Ξεκινήστε από τα βασικά. Ξεχάστε εντελώς την ηλικία σας και γυρίστε τον χρόνο πίσω. Σε αυτές τις γιορτές, θα πάτε εσείς να δείτε τον Άγιο Βασίλη και να του ζητήσετε το δώρο σας από κοντά. Ετοιμάστε βαλίτσες και...ξεκινήστε για το μακρινό Ροβανιέμι, όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα.

Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη με περίπου 50.000 κατοίκους, που βρίσκεται στη βόρεια Φινλανδία. Αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη» της Φινλανδίας στην Λαπωνία και τον Αρκτικό κύκλο και συχνά αποτελεί «πέρασμα» για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη μοναδική αρκτική φύση.

Σχεδόν 30 βαθμοί υπό το μηδέν...

Στο Ροβανιέμι, όπως και σε όλες τις σκανδιναβικές πόλεις, θα βρείτε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Τα ξενοδοχεία, που διαθέτει, είναι πολύ καλής ποιότητας και σίγουρα εντύπωση θα σας προκαλέσει η σάουνα, που θα βρείτε στα περισσότερα από αυτά! Και ενώ σε εμάς η σάουνα, μπορεί να αποτελεί μια πολυτελή παροχή των ξενοδοχείων, για τους Φιλανδούς, θεωρείται σχεδόν απαραίτητη σε κάθε σπίτι και ξενοδοχείο...

Βγείτε από το ζεστό ξενοδοχείο σας για να ανακαλύψετε το συχνά παγωμένο Ροβανιέμι (οι θερμοκρασίες τέτοια εποχή μετρούν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν...). Πριν αποχωριστείτε το ζεστό σας δωμάτιο ωστόσο, μην παραλείψετε να φορέσετε τις ειδικές ισοθερμικές στολές, που θα βρείτε στη reception του ξενοδοχείου και που μπορείτε να τις νοικιάσετε έναντι ενός μικρού αντιτίμου. Γιατί το να αρχίσετε να εξερευνείτε το Ροβανιέμι με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -30 βαθμούς Κελσίου, φορώντας ακόμη και τα πιο βαριά ρούχα που διαθέτετε, είναι κάτι, που δεν θα σας το συνιστούσαμε.

Η «έδρα» του Άγιου Βασίλη

Πρώτη και επιβεβλημένη πόλη, το περίφημο Santa Park, ( www.santapark.com ), το χωριό του Άγιου Βασίλη. Το πάρκο απέχει μόλις 8 χλμ. από το Ροβανιέμι και μπορείτε να φθάσετε εκεί με λεωφορείο, που θα πάρετε από το κέντρο της πόλης. Αφού πληρώσετε 25 ευρώ εισιτήριο εισόδου και 20 ευρώ για κάθε παιδί, θα μπείτε σε έναν πραγματικά μαγευτικό κόσμο.

Ξεκινήστε με το εργαστήριο των δώρων, όπου δεκάδες ξωτικά, ετοιμάζουν πυρετωδώς τα δώρα μικρών και μεγάλων και σας ζητούν να τα βοηθήσετε στο...τύλιγμα! Ακολουθούν, η παγωμένη γκαλερί με γλυπτά από πάγο, που απεικονίζουν τις 4 εποχές της Λαπωνίας ενώ επόμενη στάση είναι το σχολείο των ξωτικών, όπου τα μικρά παιδιά ζωγραφίζουν πραγματικά έργα τέχνης!

Κάντε μια στάση για ανεφοδιασμό σε ένα ξύλινο σπιτάκι μέσα στο καλυμμένο από χιόνι πάρκο και απολαύστε μια καυτή σοκολάτα ή αν πεινάτε μια.. αχνιστή σούπα σολομού! Στη συνέχεια, επιβιβαστείτε σε ένα έλκηθρο, που το σέρνουν τάρανδοι (!) και κάντε μια αξέχαστη βόλτα μέσα στα χιονισμένα δάση της Φινλανδίας! Πριν φύγετε από το πάρκο, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ταχυδρομείο για να στείλετε ευχετήριες κάρτες από το πιο χριστουγεννιάτικο χωριό ενώ η τελευταία στάση σας θα πρέπει να είναι στο γραφείο του Άγιου Βασίλη, για να του ζητήσετε αυτοπροσώπως το δώρο σας και να βγάλετε την κλασσική φωτογραφία μαζί του!

Βόλτα με παγοθραυστικό και αρκτικές βουτιές

Αλλά οι μοναδικές εμπειρίες δεν σταματούν εδώ. Με αφετηρία σας το Ροβανιέμι, βρίσκεστε μπροστά σε μια πληθώρα επιλογών. Έτσι, μπορείτε είτε να κάνετε μια βόλτα στα καταστήματα της περιοχής και να αγοράσετε γούνινα αξεσουάρ ή ξυλόγλυπτα σερβίτσια ή να επιλέξετε μια 3ωρη κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στο Βοθνιακό κόλπο. Αν είστε εξαιρετικά τολμηροί, μπορείτε να κάνετε και μια αρκτική... βουτιά φορώντας ιδιαίτερα ενισχυμένες ισοθερμικές στολές.

Για την επόμενη ημέρα του ταξιδιού σας, τι καλύτερο από μια εκδρομή στην κοντινή Ράνουα με το μοναδικό Αρκτικό ζωολογικό κήπο. Εκεί, θα δείτε από κοντά ζώα, που δεν είχατε δει ποτέ έως τώρα, όπως ταράνδους, πολικές αρκούδες, λευκές κουκουβάγιες, λύγκες κ.α.

Ωστόσο, η περιπέτεια στη Φινλανδία, δεν σταματά ποτέ. Επισκεφθείτε το Arktikum, ένα πραγματικά υπέροχο μουσείο, όπου ζωντανεύει η ιστορία των Βίκινγκς και αναβιώνει με λεπτομέρεια η καθημερινή ζωή των κατοίκων της Λαπωνίας. Μην παραλείψετε να περάσετε τον Αρκτικό Κύκλο και να αποκτήσετε το δίπλωμα, που θα πιστοποιεί την παρουσία σας εκεί, να κάνετε σαφάρι στο χιόνι με snowmobiles, βόλτες με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά χάσκις, να περπατήσετε με παγοπέδιλα πάνω σε παγωμένες λίμνες ή να ψαρέψετε παρέα με ντόπιους!

Χρήσιμα:

-Απευθείας πτήσεις Αθήνα-Ροβανιέμι συνήθως δεν υπάρχουν εκτός από ειδικά ναυλωμένα τσάρτερ ταξιδιωτικών γραφείων .Αν ταξιδεύετε μόνος σας, το πιθανότερο είναι, πως θα βρείτε κάποια πτήση με ανταπόκριση. Αναζητήστε την πτήση σας στο www.airtickets.gr ή στο www.skyscanner.com .

-Τα ξενοδοχεία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά αλλά αν δεν ταξιδέψετε οργανωμένα, αναζητήστε έγκαιρα το κατάλυμά σας στο www.booking.com καθώς τις ημέρες των γιορτών το Ροβανιέμι «βουλιάζει» από επισκέπτες.

-Φθηνότερη λύση είναι ένα οργανωμένο «πακέτο» κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου, όπου στην τελική τιμή (οι τιμές ξεκινούν από 1.500 κατ’ άτομο για 6 ημέρες), περιλαμβάνονται και πολλές από τις δραστηριότητες που σας περιγράψαμε πιο πάνω.

-Μην φύγετε από το Ροβανιέμι χωρίς να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ: κρέας από τάρανδο, σούπες με σολομό, αυγοτάραχο, μανιτάρια ψητά και λικέρ από βατόμουρα.

-Αν βρεθείτε στο μουσείο Arktikum τις παραμονές Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς στις 5 το απόγευμα, θα απολαύσετε της παιδική χορωδία της περιοχής, που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες τραγουδά κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια.

-Αν δεν ταξιδέψετε οργανωμένα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τρένο στις μετακινήσεις σας, χρησιμοποιήστε το κατατοπιστικό www.vr.fi. Διαφορετικά, για διαδρομές με το λεωφορείο, χρησιμοποιήστε το www.matkahuolto.fi .

-Μια πρώτη γεύση για το τι θα συναντήσετε στα: www.santapark.com, www.visitrovaniemi.fi, www.santaclaus.fi, www.arktikum.fi, www.ranuawildlife.fi .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ